MAINOS

MAINOS XXL

Haluatko kokeilla jotain uutta? Vietä yö riippumatossa

Julkaistu:

Taivasalla nukkuminen on ikimuistoinen kokemus. Riippumaton viritys sujuu aloittelijaltakin, mutta ota nämä kaksi asiaa huomioon.


Kesän helteet houkuttelevat monet riippumatto-ostoksille, kun hikisissä lakanoissa pyöriminen alkaa kyllästyttää. Riippumatto sopii kuitenkin myös ympärivuotiseen käyttöön, eli samalla setillä pärjää niin superhelteissä kuin kauhupakkasissakin. Talvella tarvitaan lisävarusteiksi kunnollinen makuu- ja aluspussi.

– Olen nukkunut riippumatossa satoja öitä kaikkina vuodenaikoina. Yöt sujuvat kuin kehdossa keinuen, ja aamulla on mahtavaa herätä taivas kattona, kertoo eräopas ja XXL Tammiston myyjä Ville.

Retkeilystä tulee kertaheitolla helpompaa, kun mukana on riippumatto. Yöpymisvarusteita ei tarvitse kantaa selkä vääränä, sillä matto painaa vain noin kilon ja vie tilaa vain parin maitopurkin verran. Toinen kätevä puoli on se, ettei tasaisen alustan etsimiseen tuhraannu aikaa. Metsästä on paljon helpompaa löytää pari sopivalla etäisyydellä olevaa puuta kuin muhkuraton paikka teltalle.

– Sekään ei haittaa, jos maa sattuu olemaan märkä. Riippumaton voi ripustaa vaikka keskelle suota, kuten itse olen joskus tehnyt.

Ville muistuttaa, että riippumatosta on iloa myös päiväreissuilla.

– On mukavaa, kun voi pitää lepotauon keskellä päivää ja ottaa päiväunet tai vain keinua tuulessa hetken. Lasten päiväunetkin järjestyvät helposti, sillä riippumaton virittäminen käy muutamassa minuutissa. Kun haluaa jatkaa matkaa, niin irrottaa vain kaksi narua puusta ja rullaa maton kasaan, Ville kertoo.

Kaksi tyypillistä aloittelijan mokaa

Mitään lisävarusteita ei tarvita, jos hankkii sellaisen mallin, jossa on mukana hyttysverkko ja ”tarppi” eli riippumaton päälle tuleva katos. Muutama lisäköysi helpottaa elämää, jos sopivat puut sattuvat olemaan hieman liian kaukana toisistaan. Mikä tahansa köysi ei kuitenkaan käy, vaan sen pitää olla venymätön ja mieluusti tähän käyttötarkoitukseen suunniteltu.

– Tyypillinen aloittelijan virhe on käyttää kiipeilyköysiä tai muita venyviä köysiä. Olen itsekin tehnyt tämän mokan ja herännyt selkä maassa, kun kiinnitys on antanut yön mittaan periksi.

Toinen yleinen aloittelijan erhe on pakata mukaan lämmin makuupussi, muttei mitään suojaa selälle. Pussi nimittäin painuu maatessa selästä lyttyyn, jolloin se ei eristä riittävästi. Tavallinen makuualusta on hyvä apu, ja myynnissä on myös aluspeittoja. Selän alta hiipivää kylmyyttä voi ehkäistä myös virittämällä maton mahdollisimman alas. Näin tuuli ei pääse puhaltamaan alapuolelta.

Riippumaton päälle viritettävä tarppi pitää kovaakin sadetta, mutta on oiva apu myös auringon porottaessa.

– Suomessa ei olla totuttu koviin helteisiin, joten varjon merkitys unohtuu helposti. Tarppi viilentää auringossa ja suojaa samalla UV-säteilyltä.

XXL:llä on myynnissä niin yhden- kuin kahdenkin hengen riippumattoja, mutta Ville suosittelee varaamaan yön yli kestäville reissuille maton per henki.

– Parisuhteen olisi syytä olla sen verran kunnossa, että kumpikin voi nukkua omassa riippumatossaan, Ville velmuilee.

Päiväunet voi toki vetäistä yhteisessä matossa, mutta yöllä voi tulla tukalaa, kun nukkujat yrittävät löytää sopivaa asentoa. Kahden hengen riippumatto on kuitenkin hyvä valinta pitkille reissuille, jolloin yksi nukkuja voi taittaa reunan yli ylimääräiseksi peitoksi. Näin lämpökin pysyy paremmin maton sisällä.

Vinkki!

Kiinnität maton puuystävällisesti, kun laitat kiinnitysköyden ja puun väliin viitisen pikkurillin paksuista keppiä. Puut eivät kärsi satunnaisista yöpyjistä, mutta esimerkiksi kansallispuistoissa retkeilijöitä voi olla paljon ja suojauksellekin tarvetta.

Onko sinulla varusteet kunnossa?

XXL:stä löydät laajan valikoiman tunnettuja merkkituotteita ja erityisen edulliset hinnat. Kokosimme parhaat tuotevinkit.

Hawaii Hammock. Double Hammock, riippumatto, Harmaa.
  • Tyylikäs kahden hegen riippumatto kiinnitysköysillä. Tädellinen valinta ensimmäiseksi riippumatoksi.
Mackenzie Tarp 3x4.
  • Kevyestä telttakankaasta valmistettu katos suojaa sateelta ja auringolta riippumatossa nukkujaa.
Sea To Summit. Riippumaton hyttysverkko.
  • Kevyt ja pieneen tilaan pakkaantuva hyttysverkko on ehdoton lisävaruste kesällä yöpyvälle riippumattolijalle.
Hennessy Hammock. Hammock Expedition zip, riippumatto, Vihreä.
  • Täydellinen riippumattomaijoite yön yli retkeilyyn. Sisältää riippumaton, hyttysverkon, katoksen sekä kiinnitysköydet.
Sea To Summit. Yhden hengen riippumatto, Sininen.
  • Tekninen yhden hengen riippumatto kiinnitysköysillä.
MAINOS XXL
Lue myös:

MAINOS