MAINOS

MAINOS XXL

Viisi vinkkiä hiihtolomalle – ota lumesta kaikki ilo irti!

Julkaistu:

Liukuri kainaloon, kaakaot termoskannuun ja pulkkamäkeen! Tai mitä jos kokeilisit tänä vuonna lumikenkiä? Talvisesta luonnosta nauttiminen on parasta lomatekemistä.


Vieläkö sitä lunta tulee lisää? Ajatus on tänä talvena käynyt varmasti monen mielessä. Mutta ainakin talvilajeja harrastavat ovat innoissaan lumen suomista mahdollisuuksista. Talviurheiluvälinekauppa käy vilkkaana, ja lähestyvät hiihtolomat lisäävät kuhinaa kaupoissa entisestään.

Helsingin Kluuvin XXL-myymälän suksiosaston vastaava Pekka Lehtikallio huomaa työssään sesonkipiikit ennen koulujen lomia.

”Meiltä haetaan ideoita perheen yhteiseen tekemiseen, ja päivitetään välineitä”, Lehtikallio sanoo.

Lehtikallio työskentelee viidettä vuotta XXL-ketjussa, sitä ennen tuli tehtyä pitkä ja ansiokas ura ammattivalmentajana kumparelaskun parissa. Useat olympia- ja arvokisamitalit ovat vaihtuneet päivittäiseen asiakaspalveluun liikkumisesta kiinnostuneiden ihmisten parissa. Lehtikallio antoi vinkkejä mukavaan, talviseen tekemiseen koko perheen voimin.

1. Lumikenkäily – kunto kohoaa huomaamatta

– Suomalaiset rakastavat kävelyä, ja se selittää myös lumikenkien suosiota, Lehtikallio sanoo innostuneena.

Lumikenkäily on tavallista kävelyä raskaampaa, joten kunto kohoaa lähes huomaamatta. Lumikenkien kanssa voi kulkea missä vain on lunta. Jalka ei uppoa lumeen, koska lumikenkä jakaa kävelijän painon suurelle alueelle.

Lumikenkä kiinnitetään tavalliseen ulkoilukenkään. Sopivaa mallia valitessa huomioidaan muun muassa liikkujan paino.

– Nappaa aina asiantunteva myyjä auttamaan, niin saat oikeanlaiset lumikengät. Myös lapsille löytyy lumikenkiä, Lehtikallio vinkkaa.

2. Patikointi – nastat ropisemaan!

Suomi on täynnä upeita ja täysin maksuttomia ulkoilu- ja luontoreittejä. Kunnolliset kengät ovat luonnossa liikkujan tärkein varuste.

– Kenkä kannattaa valita aina käyttötarkoituksen mukaan. Talven liukkailla keleillä nastalliset ulkoilukengät ovat todella suosittuja, Lehtikallio sanoo.

Patikointiretken kruunaavat tietysti eväät – nuotiomakkara ja lämmin juoma maistuvat erityisen hyviltä metsän siimeksessä.

3. Maastohiihto – karvan avulla eteenpäin!

– Perinteinen maastohiihto on siitä mahtava laji, että sitä voi harrastaa oman kunnon ja tahdin mukaan, Lehtikallio sanoo.

Nykypäivän sukset ovat myös todella helppokäyttöisiä. Suosituissa skin-suksissa eli karvapohjasuksissa mohair-karva huolehtii suksen pidosta, enää ei tarvitse tuskailla pitovoiteiden kanssa.

Lisäksi suksivalikoimista löytyy erilaisia retkisuksia, joilla voi hiihtää tuntureilla ja metsissä. Malli on leveämpi ja kantattu alastuloa varten.

– Itse hiihdän Pohjanmaan-mökillämme välillä varmaan sata vuotta vanhoilla leveillä puusuksilla, kun se on niin hauskaa, Lehtikallio nauraa.

4. Retkiluistelu – muista myös naskalit!

Jäätyneet järvet, lammet ja meret täyttyvät kauniina talvipäivinä retkiluistelijoista. Upeita aurattuja ratoja löytyy monen ison vesialueen lähettyviltä. Retkiluistimissa riittää valinnanvaraa, joten tähänkin hankintaan kannattaa pyytää myyjää avuksi.

– Kun liikutaan luonnonjäillä, myös turvavarusteiden pitää olla kunnossa. Ihan minimissään jokaisella pitäisi olla naskalit kaulassa sekä sauvat. Sauvan piikillä voi kokeilla jään kantavuutta.

5. Pulkkamäki – haasta lapsesi nopeuskisaan

– Pulkkamäessä laskeminen on mielestäni yksi talven hauskimpia juttuja, joita voi tehdä yhdessä perheen kanssa. Liukureita saa muutamalla eurolla, joten ei muuta kuin koko perhe mäkeen. Suosittelemme myös kypärän käyttöä, Lehtikallio sanoo.

Sopivia mäkiä löytyy joka puolelta – pienikin mäennyppylä riittää tähän ilonpitoon.

Mitäpä jos haastaisit tällä hiihtolomalla lapsesi kisaan, kumpi laskee mäen nopeammin?

Perinteisen pulkan ja liukurin lisäksi valikoimissa on muun muassa minisuksia, rattikelkkoja ja lumiscootteja.

Onko sinulla varusteet kunnossa?

XXL:stä löydät laajan valikoiman tunnettuja merkkituotteita ja erityisen edulliset hinnat. Kokosimme parhaat tuotevinkit.

Fimbulvetr Hikr lumikengät
  • Kevyet lumikengät joustavalla askelluksella. Toimivat hyvin sekä tasaisessa että mäkisessä maastossa.
Suksipaketti aloittelijalle, Atomic C1 Skintec + Alpina T5
  • Kevyet ja helppohiihtoiset pitokarvasukset ja lämpimät monot.
Retkiluisteluun terät, Lundhags T-Skate + siteet
  • Monikäyttöiset retkiluistinterät, useita eri sidevaihtoehtoja.
Salomon X Ultra 3 Mid Gtx
  • Monikäyttöiset, hyvin istuvat ja pitkäikäiset retkeilykengät, joissa vedenpitävä ja hengittävä Gore-Tex-päällinen.
Tutustu tarkemmin XXL:n talviliikuntavälineisiin
MAINOS XXL
Lue myös:

MAINOS