MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat XXL:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat XXL:n mainosaineistoa.
MAINOS XXL

Yhdeksän kymmenestä ostaa karvapohjasukset – suksikauppa käy nyt kuumana

Julkaistu:

Hiihtobuumi on totisinta totta, ja suksikaupoissa käy parhaillaan kova kuhina. Ammattitaitoinen myyjä auttaa löytämään itselle sopivat välineet, joiden kanssa ei tarvitse lipsua.


Latua, latua! Suomi elää parhaillaan maastohiihdon uutta nousukautta, ja suosituilla reiteillä riittää kuntohiihtäjiä ruuhkaksi asti. Mutta jokainen tietää, miltä tuntuu, kun suksi ei luista tai se lipsuu. Tai lumi paakkuuntuu ikävästi pohjaan.

– Hiihto on tosiaan välineurheilua, sitä ei käy kieltäminen. Mutta kun kerran ostaa oikeanlaiset sukset, niin niillä hiihtää helposti viidestä kymmeneen vuotta, sanoo XXL-ketjun Oulun tavaratalopäällikkö Petri Väänänen.

Väänänen kertoo, että myymälässä käy päivittäin asiakkaita, joiden edellisestä hiihtokerrasta voi olla jopa 20 vuotta. Moni kertoo koululiikunnasta jääneen traumoja, mutta nyt on syttynyt halu kokeilla lajia uudelleen.

Voiteluvapaat sukset suosittuja

Paljon ovat välineet kehittyneetkin keski-ikäisten koululiikunta-ajoilta. Nyt asiakkaat saavat kaupasta mukaan sukset, joilla voi hiihtää kelissä kuin kelissä ja voitelematta.

Kyseessä on niin sanotut Skin-sukset eli tuttavallisemmin karvapohjasukset.

– Tekniikka perustuu suksen pohjaan tulevaan karvaan, joka on mohairia ja peittää noin 20 prosenttia suksen pinnasta. Karvaa hoidetaan nestemäisillä puhdistus- ja jäänestoaineilla, jotka ovat hyvin helppokäyttöisiä, kertoo Väänänen.

Karvan pikahuollon voi tehdä helposti eteisessä tarpeen vaatiessa.

– Jos asiakas haluaa päästä todella helpolla, suosittelen aina, että sukset kannattaa ostaa käyttövalmiina. Voimme tehdä myymälässä pohjatyön ja voitelun, jolloin suksilla hiihtää käytännössä koko kauden.

Osta kunnollinen sukka!

Väänänen on ollut 20 vuotta mukana urheiluvälinekaupassa ja nähnyt monen eri tekniikan nousun ja tuhon. Hänen mukaansa suomalaiset hiihtoharrastajat ovat varsin vaativaa porukkaa, jota ei ihan helposti vakuuteta ja hurmata.

– Mutta karvapohjasukset ovat tässä viime vuosina onnistuneet. Tällä hetkellä kaikista tavallisille kuluttajille myydyistä perinteisen hiihtotavan suksista on yli 90 prosenttia karvapohjasuksia.

Kilpahiihtäjät ostavat vielä voideltavia suksia ja Zero-suksia.

Suksien lisäksi monot kannattaa valita niin, että ne sopivat hyvin oman jalan muotoon. Oikean koon valitseminen on tärkeää, varpaat eivät saa olla kärjessä kiinni.

– Monoissakin ratkaisee pitkälti käyttötarkoitus, onko harrastaja vai aktiivikuntoilija. Mutta kaikkien hiihtäjien kannattaa ostaa monoon kunnollinen hiihtosukka, Väänänen vinkkaa.

Entä miten voisi pukeutua niin, ettei tule kylmä, eikä hiki?

– Alusasulla on iso merkitys, jotta kosteus siirtyy iholta pois. Yleensä päällysvaatteessa etuosan on hyvä olla tuulta pitävää kangasta ja selkäosan hengittävää. Lisäksi ostaisin hyvät hanskat.

Miten suksikaupoille voi valmistautua?

– Juuri nyt kannattaa varata mukaan pitkää pinnaa ja malttia, koska omaa vuoroaan voi joutua odottamaan tovin. Nyt on suksikaupan sesonkiaika ja meillä on aamusta iltaan täysi miehitys suksiseinillä. Teemme parhaamme, että jokainen asiakas saa juuri itselle sopivat sukset, Väänänen sanoo.

Karvapohjaisten suksipakettien hinnat lähtevät noin 300 eurosta ja todella hyvän setin saa Väänäsen mukaan noin 500 eurolla. Jos jostain syystä suksisetti ei miellytä tai tuli valittua väärin, XXL tarjoaa peräti 30 päivän tyytyväisyystakuun.

Väänänen on itsekin innokas kuntohiihtäjä, vaikka nuoruuden tausta on lumilautailussa.

– Olen ehkä kymmenisen vuotta hiihtänyt ja jokunen vuosi sitten asetin itselleni 1 000 kilometrin tavoitteen. Kun se tuli täyteen, oli aika kiva fiilis!

Nykyään Väänänen hiihtää noin tunnin lenkkejä, pari kolme kertaa viikossa.

– Mutta kun kevätaurinko alkaa lämmittää, silloin lenkkien pituus kasvaa.

Onko sinulla varusteet kunnossa?

XXL:stä löydät laajan valikoiman tunnettuja merkkituotteita ja erityisen edulliset hinnat. Kokosimme parhaat tuotevinkit.

Salomon S-Lab Exo maastohiihtosukat
  • Maastohiihtoon suunnitellut sukat, kevyt ja lämmin eikä hierrä.
Fischer Twin Skin Team skin-suksipaketti
  • Laadukas ja helppohiihtoinen pitokarvasuksi siirrettävällä Turnamic-siteellä.
Atomic Pro Classic hiihtomonot
  • Lämpimät ja mukavat monot perinteiseen hiihtoon Prolink-pohjalla.
Tutustu tarkemmin XXL:n maastohiihtovälineisiin.
MAINOS XXL
Lue myös:

MAINOS