MAINOS

MAINOS XXL

Selkäpanssari pelasti Jyrin selkänikamat – näin laskettelet turvallisesti

Julkaistu:

Jyri Niemisellä, 33, on iästään huolimatta peräti 30 vuoden kokemus laskettelurinteistä. Hän antaa ammattilaisen vinkit turvallisten varusteiden ostamiseen.


Ruotsinpyhtään lastenrinne vuonna 1989. 3-vuotias Jyri Nieminen sai 70-senttiset vaaleanpunaiset sukset jalkaansa ensimmäistä kertaa. Aika nopeasti oli selvää, että laskettelusta tuli Jyrille se juttu. Laskettelun vuoksi koulu jäi hetkeksi kesken ja työ hiihtokeskuksessa Sveitsissä vei mukanaan.

Yhden vuoden aikana parikymppiselle Jyrille kertyi parhaimmillaan 180 laskupäivää. Jyri on viettänyt rinteissä tuhansia päiviä ja nähnyt kaikenlaista.

Suomeen Jyri palasi viitisen vuotta sitten hoitamaan koulun loppuun, ja XXL-urheiluvälineketjusta löytyi pian mielekäs työ. Jyri toimii osastovastaavana Tammiston suksi- ja pyöräosastolla. Työssään Jyri pääsee yhdistämään elämäntavan ja työn.

Selkäpanssari pelasti

Laskettelun turvallisuus puhuttaa asiakkaita ja se on Jyrin mielestä hyvä asia.

- Yhä useampi ostaa selkäpanssarin ja harvoin enää näkee rinteessä ainakaan lapsia ilman kypärää, Jyri kertoo.

Kunnollinen selkäpanssari pelasti myös Jyrin omat selkänikamat. Hän oli Vuokatin lastenrinteessä opettamassa ryhmää, kun ylhäältä liukui kovaa vauhtia lumilauta selkään.

- Siinä laskija oli joutunut pinteeseen ja ottanut lumilaudan kainaloon ja kipusi alas monoilla. Ote lipesi ja lumilauta karkasi alas.

Selkäpanssari pelasti Jyrin selkänikamat, eikä suurempaa vahinkoa sattunut.

Jyrin mielestä vaarallisinta laskettelussa onkin juuri se, jos ihminen arvioi omat taitonsa väärin – mennään rinteisiin, joihin omat taidot eivät vielä riitä.

- Vaaratilanteita syntyy myös, kun ei tunneta tai noudateta rinnesääntöjä. Takana laskevalla on aina väistämisvelvollisuus, Jyri muistuttaa.

Älä osta suksiin kasvuvaraa

Laskettelu on tietysti myös välineurheilua. Jyri laskee itse lumilaudalla, alppisuksilla ja telemarkeilla.

- Tärkeintä on ostaa omaan tarpeeseen ja taitotasoon sopivat välineet. Myyjältä kannattaa aina kysyä tässä apua.

Vaikka vanhempaa houkuttelisi ostaa lapselle suksiin vähän kasvuvaraa, se on riski turvalliselle laskemiselle. Varsinkin lapsilla ja aloittelijoilla pitäisi olla helposti hallittavat ja kevyet välineet.

- Laskettelun ilo katoaa nopeasti, jos sukset menevät koko ajan ristiin. Monoissa kasvuvaraa saa olla vähän, koska lapsille monon mukavuus ja lämpö ovat tärkeitä. Maalaisjärjellä ja myyjän avustuksella pärjää sen kuuluisan kasvuvaran metsästyksessäkin hyvin!

Kun Jyriltä kysyy, mitä turvavarusteita kannattaa minimissään hankkia, vastaus tulee nopeasti. Kypärä, selkäpanssari ja lasit. Kun varusteet ovat kunnossa, voi keskittyä omien taitojen kehittämiseen ja vauhdin hurmaan. Jyrin mielestä parasta laskettelussa on luonnosta nauttiminen, kehittyminen sekä hauskanpito kavereiden kanssa. Jyrin parikuinen esikoistytär pääsee varmasti kokeilemaan laskettelua muutamien vuosien päästä.

- Ehkä saman ikäisenä kuin iskäkin. Mutta lapsihan sitten tietysti itse päättää, onko tämä hänelle sopiva laji, Jyri hymähtää.

Onko sinulla varusteet kunnossa?

XXL:stä löydät laajan valikoiman tunnettuja merkkituotteita ja erityisen edulliset hinnat. Kokosimme parhaat tuotevinkit.


Aikuisten kypärä: Salomon Ranger 4D ja Icon 4D

· Kevyt ja turvallinen malli, jossa hyvät säätömahdollisuudet

· Naisten ja miesten mallit

Lasten ja nuorten selkäpanssari Sweet Protection Back Protector Vest Jr

· Erinomainen käyttömukavuus

· Iskusta kovettuva 3D-materiaali

Aikuisten laskettelulasit: Oakley Canopy Prizm Rose

· Laaja näkökenttä

· Kontrastia parantava Prizm-linssiteknologia

Tutustu tarkemmin XXL:n laskettelu- ja lumilautailuvarusteisiin.
MAINOS XXL
Lue myös:

MAINOS