MainosBevita Eye

Kutiavatko silmät? “Hankalampi tapaus vaatii jatkuvaa hoitoa” – katso itsehoito-ohjeet!

Kutina ja vetistys silmissä voivat kieliä vaivasta, johon liittyy kohonnut tulehdusriski. Se kannattaa hoitaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Kuiviin silmiin liittyy aina jonkinasteinen tulehdus. Itsehoidon voi aloittaa apteekista, josta löytyy monipuolinen kostutustuotteiden valikoima.


13.1. 14:04

Jos ulkoillessa tai läppärillä työskennellessä saa tämän tästä pyyhiskellä silmäkulmia, kyseessä saattaa suurien tunteiden sijaan olla suomalaisten yleisin silmävaiva:

–Kuivuudesta kärsivä silmä reagoi kaikenlaisiin ulkoisiin ärsykkeisiin vetistelemällä. Monelle ei tule tuolloin mieleen, että kyseessä voikin olla kuivasilmäisyys, kertoo Osmo Kari, lääketieteen ja kirurgian tohtori, silmäallergologian dosentti ja silmätautien erikoislääkäri Optokari Oy:stä.

Kuivasilmäisyyden vaikeus vaihtelee lievästä hyvin vaikeaan. Vetistelyn äärimmäinen vastakohta onkin, että vaikka ihminen itkee, ei kyynelnestettä erity. Näin vakavat tapaukset ovat onneksi harvinaisempia, mutta lievänä kuivasilmäisyydestä kärsii moni: on arvioitu, että asia koskettaa jopa puolta suomalaisista.

Kuivasilmäisyys koskettaa jopa puolta suomalaisista.

– Tyypillisesti vaiva on kuitenkin suhteellisen harmiton eikä lieväoireisena vaadi esimerkiksi jatkuvaa lääkitystä, Kari lohduttaa.

Kuiviin silmiin liittyy kuitenkin aina jonkinasteinen tulehdus, joka vaikeammassa kuivasilmäisyydessä kannattaa ehdottomasti hoitaa paitsi oman mukavuuden myös taudin pahenemisen estämiseksi. Tähän tarvitaan yleensä silmälääkärin apua. Itsehoidon voi kuitenkin aloittaa apteekista, josta löytyy monipuolinen kostutustuotteiden valikoima.

Monenkirjavat syyt ja oireet

Kuivat silmät voivat oireilla monin tavoin. Niissä voi tuntua roskan tunnetta, kirvelyä ja usein myös kutinaa. Silmät saattavat myös punoittaa.

Esimerkiksi diabetes, sarkoidoosi ja reumataudit lisäävät silmien kuivuutta. Kuivasilmäisyydellä ja allergisella silmäoireistolla puolestaan on paljon yhtymäkohtia, ja ne menevätkin usein sekaisin. Toisinaan ne esiintyvät samalla henkilöllä yhtä aikaa. Hoito vaatii silloin molempien lääkitysten yhteensovittamista.

Silmälääkäri Osmo Kari muistuttaa, että kuivat silmät voivat oireilla monin tavoin.

– Antihistamiineilla on kuivattava vaikutus, samoin kuin monilla muilla lääkeaineilla, Kari huomauttaa.

Tällaisia ovat esimerkiksi unilääkkeet, beetasalpaajat, glaukooman hoitoon käytettävät lääkesilmätipat, ihotautilääkkeistä retinoidit sekä hormonit ja syöpälääkkeet.

– Kostutustuotteita voi käyttää myös muun lääkityksen yhteydessä, sillä haitallisia yhteisvaikutuksia ei ole, Kari sanoo.

Myös iän myötä koettavat hormonaaliset muutokset lisäävät kuivasilmäisyyttä, ja siihen voivat vaikuttaa myös kilpirauhasen toimintahäiriöt.

Kuivasilmäinen oppii nopeasti tunnistamaan tilanteet, joissa kostutustuotteita tarvitaan. Esimerkiksi saunominen ja kuivasilmäisyys sopivat huonosti yhteen. Myös työpaikan kuiva sisäilma ja vaikkapa autossa puhaltava tuuletin aiheuttavat kuivumista, samoin jatkuva näyttöpäätteellä napottaminen. Kevyesti mukana kulkeva silmätippa on näissä tilanteissa oiva apu.

Helpotusta arkeen

Silmien kostutukseen käytettäviä tuotteita on nykyään monia erilaisia. Kari suosittelee kokeilemaan eri vaihtoehtoja rohkeasti, sillä ainoastaan siten löytää juuri itselleen sopivat tuotteet.

– Säilöntäaineeton tippa on silmälle hyvä valinta, sillä säilöntäaine saattaa aiheuttaa allergisen tai toksisen reaktion tai muutoksia kyynelfilmiin, Kari neuvoo.

Hyvällä itsehoidolla kuivien silmien kanssa oppii kyllä pärjäämään.

Tuotteiden koostumuksissa on selkeitä eroja. Joissain tuotteissa voi olla mukana esimerkiksi hyaluronihappoa, joka tekee tuotteesta voitelevamman ja vaikutuksesta pitkäkestoisemman. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole happo, vaan kosteutta tehokkaasti sitova molekyyli.

Hyvällä itsehoidolla kuivien silmien kanssa oppii kyllä pärjäämään. Karin mukaan vaiva on yleensä enemmän tai vähemmän krooninen. Talvella vaiva on yleensä pahempi, mutta joskus tilanteeseen saattaa löytyä helpotusta yllättävän arkisilla ratkaisuilla:

– Esimerkiksi työpaikalla kannattaa tarkastaa, ettei satu istumaan juuri ilmastointiaukon alla.

Tiesitkö?

Bevita Eye Pro on säilöntäaineeton ja fosfaatiton silmätippaliuos, joka sisältää 0,4 prosenttia hyaluronihappoa ja 0,2 prosenttia TS-polysakkaridia. Tuote voitelee ja suojaa silmän pintaa sekä lievittää pitkäkestoisesti kuivasilmäisyyden oireita. Liuos soveltuu tutkitusti erityisen hyvin käytettäväksi piilolinssien kanssa. Saatavana apteekeista sekä pullossa että helposti mukana kulkevissa pipeteissä.

Tutustu tuotteeseen

Lue myös: