[Mainos: Bevita Eye] Huolehditko silmiesi terveydestä? Lääkärin 5 tärkeää ohjetta – muista nämä päivittäin - Kuivat silmät - Ilta-Sanomat
MainosBevita Eye

Huolehditko silmiesi terveydestä? Lääkärin 5 tärkeää ohjetta – muista nämä päivittäin

Silmien pahimmat viholliset löytyvät yllättävän läheltä, mutta monimutkaista hoitoa silmät eivät arjessa vaadi. Jopa suomalaisten yleisimmän silmävaivan itsehoito on helppoa.

Usein naiset kärsivät kuivasilmäisyydestä miehiä enemmän, sillä vaivalla on hormonaalista taustaa.


22.12.2021 12:57

– Silmien kymmenen pahinta vihollista ovat sormet, sanoo lääketieteen ja kirurgian tohtori, silmäallergologian dosentti ja silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari.

Kari on hoitanut suomalaisten silmiä jo noin neljänkymmenen vuoden ajan. Hän on ollut mukana perustamassa Iho- ja allergiasairaalan silmäallergiapoliklinikkaa ja pitänyt vuosikymmeniä myös omaa Optokari Oy -vastaanottoa Espoossa.

– Silmä on sillä tavalla herkkä peli, että sitä ei pitäisi turhia näpelöidä, Kari kertoo.

Likaiset kädet voivat kuljettaa silmään erilaisia pöpöjä, jotka aiheuttavat silmässä tulehduksen. Tulehduksia voivat aiheuttaa bakteerit ja virukset.

Silmä on sillä tavalla herkkä peli, että sitä ei pitäisi turhia näpelöidä.

– Yleisimmin kärsitään kuitenkin silmän pintasairauksista, joista kuivasilmäisyys on luultavasti yleisin vaiva, Kari toteaa.

Kuivasilmäisyys johtuu kyynelnesteen puutteesta, sen liiallisesta haihtumisesta tai väärästä koostumuksesta, joskus kaikista yhtä aikaa. Se voi oireilla esimerkiksi roskan tunteena silmässä tai valonarkuutena sekä punoituksena ja kutinana. Usein kuiva silmä myös vuotaa herkästi pienimmästäkin ärsykkeestä.

Osmo Kari on hoitanut suomalaisten silmiä jo neljänkymmenen vuoden ajan.

– Tämä niin sanottu paradoksaalinen vetistely saattaa saada ihmiset ensin luulemaan, että kyse on muusta vaivasta, sanoo Kari.

– Mutta pääsääntöisesti kuivasilmäisyys tunnistetaan hyvin ja siihen osataan lähteä hakemaan apua itse. Silmälääkärillä kannattaa käydä, jos vaiva alkaa haitata arkea voimakkaasti, mutta ensi hätään avun saa apteekista.

Iän mukanaan tuoma vitsaus

Kuivasilmäisyyttä on hyvin eriasteista. Se vaihtelee lievästä keskivaikeaan ja hyvin vaikeaan. Lievänä kuivasilmäisyys ei aiheuta pysyvämpiä oireita, mutta vaikeassa kuivasilmäisyydessä oireiluun voi liittyä sarveiskalvon pinnan epätasaisuutta, jopa haavaumia ja arpeutumia, jotka vaikuttavat näön tarkkuuteen.

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä enemmän kuivasilmäisyys yleistyy. Vanhemmiten tapahtuva silmäluomen asentomuutos saattaa sekin lisätä kuivasilmäisyyttä. Usein naiset kärsivät kuivasilmäisyydestä miehiä enemmän, sillä vaivalla on hormonaalista taustaa - vaihdevuosioireisiin liittyvä androgeenihormonin puutos kuivattaa limakalvoja koko kehossa ja vaikuttaa näin myös silmiin.

Ainoastaan kostealla silmällä voi nähdä tarkasti.

Moni muukin asia voi kiihdyttää silmien kuivumista. Tällaisia ovat esimerkiksi koneellinen ilmastointi, lämmitys sekä talven kuivat pakkaskelit. Myös piilolinssien käyttö ja taittovirheleikkaukset voivat nekin kuivattaa silmiä vähintään hetkellisesti.

Lisäksi alati kasvava näyttöpäätteiden kanssa vietetty aika tekee hallaa silmän luonnolliselle kosteudelle.

– Tietokoneen äärellä pitäisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että räpyttelee säännöllisesti, pitää taukoja ja että työpisteen ergonomia on kunnossa, dosentti muistuttaa.

Päätteellä työskennellessä katseen suunta tulisi aina olla alaviistoon, ei koskaan ylös tai suoraan eteenpäin, sillä näissä asennoissa silmä kuivuu enemmän.

Helppoa itsehoitoa

Mikäli silmän pinta pääsee kuivumaan, silmän pintaa verhoava kyynelfilmi saattaa revetä ja aiheuttaa vaihtelua näössä. Moni voi luulla heittelevän näön johtuvan väärillä voimakkuuksilla varustetuista laseista, mutta lasien vaihtamisen sijaan ongelma korjaantuisi huolehtimalla silmän riittävästä kosteudesta esimerkiksi käyttämällä kostutustuotteita.

– Kyynelfilmi on osa silmän optiikkaa. Ainoastaan kostealla silmällä voi nähdä tarkasti, Kari kertoo.

Lievä kuivasilmäisyys on varsin yleinen vaiva, joka usein helpottaa hyvällä itsehoidolla.

Kari haluaa muistuttaa, ettei lievä kuivasilmäisyys ole mikään kauhea sairaus, vaan varsin yleinen vaiva, joka usein helpottaa hyvällä itsehoidolla.

– Apteekista saa tehokkaita kostutustuotteita ja myös omilla toimilla, kuten päätetyöskentelyrutiineja muuttamalla, voi vaikuttaa silmien hyvinvointiin.

Lääkärin 5 vinkkiä silmien päivittäiseen hyvinvointiin

1. Suojaa silmät

Silmät kaipaavat suojaa auringolta ympäri vuoden. Liikuitpa sitten vesillä, hangilla tai kesäisillä rannoilla, käytä aurinkolaseja. Lisäksi silmät on hyvä suojata myös esimerkiksi puutarhatöissä ja nikkarointi- tai remonttihommissa.

2. Pidä sormet pois silmistä

Aina kun silmään on tarpeen koskea, tulee varmistua siitä, että kädet ovat puhtaat. Likaiset sormet kuljettavat silmiin pöpöjä, jotka aiheuttavat ikäviä tulehduksia.

3. Tauota päätetyötä

Silmät väsyvät ruutua tuijottaessa. Katso välillä kaukaisuuteen, tauota työskentelyä ja tee halutessasi silmäjumppaa. Varmista, että työskennellessä katse suuntautuu oikeaoppisesti alaviistoon.

4. Huuhtele silmät aamuisin

Terve silmä ei suuria kommervenkkejä kaipaa, mutta aamupesu on hyvä suorittaa. Unihiekat kannattaa huuhdella silmäkulmista kevyesti haalealla vedellä, minkä jälkeen silmät kuivataan puhtaalla pyyhkeellä hellästi taputellen.

5. Tarvittaessa käytä kostutustuotteita

Mikäli kärsit silmien kuivumisesta, piipahda apteekissa ja tutustu kostutustuotteiden valikoimaan. Riittävä kosteus on edellytys tarkalle näölle. Kostutustuotteet vaihtelevat kevyistä tipoista paksumpiin voiteisiin. Kokeilemalla löytää itselleen parhaat tuotteet.

Tiesitkö?

  • Bevita Eye Pro on kosteuttava, tasapainottava ja voiteleva silmätippaliuos, joka lievittää pitkäkestoisesti kuivasilmäisyyden oireita. Se soveltuu keskivaikean ja vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon.

  • Tuote lievittää ympäristötekijöistä, silmiin kohdistuvista stressitekijöistä tai mekaanisista syistä johtuvaa kuivuutta, polttavaa tunnetta tai roskan tuntua.

  • Silmätippaliuos on säilöntäaineeton ja fosfaatiton.

  • Liuos soveltuu tutkitusti erityisen hyvin käytettäväksi piilolinssien kanssa.

  • Tuote on saatavana apteekeista sekä pullossa että uudelleen suljettavissa pipeteissä.

  • Tutustu tuotteeseen

Lue myös: