[Mainos: GSK] Onko liikunta ”jotenkin vain jäänyt”? Aloitetaan uudestaan näillä ohjeilla! - Kivunlievitys Panadol - Ilta-Sanomat
MainosGSK

Onko liikunta ”jotenkin vain jäänyt”? Aloitetaan uudestaan näillä ohjeilla!

Herättikö syksyn kirpeys sinussa pitkästä aikaa halun lähteä ulos liikkumaan? Näiden vinkkien avulla välillä keskeytynyt liikuntaharrastus on helpompi aloittaa uudelleen.


6.9. 16:03
 1. Valitse sinulle mieluinen laji ja järjestä sille aikaa. Mikä laji kiinnostaisi sinua eniten tai on ennen tuottanut sinulle mielihyvää? Kuntosalille ei ole pakko mennä, liikkua voi muuallakin. Mieti aikataulujasi: olisiko sinun helpompaa mennä liikkumaan heti töiden jälkeen kuin iltamyöhällä? Jos tarvitset sparrauskumppania, pyydä kaveriasi mukaan lenkkiseuraksi, uimahalliin tai sauvakävelylle.

 2. Aloita varovasti, kehoasi kuunnellen. Älä treenaa liian rajusti heti alussa, äläkä ahnehdi liikaa yhdellä kertaa, jotta paikkasi eivät kipeytyisi. Aloita kevyellä tai kohtuullisesti kuormittavalla perusliikunnalla, esimerkiksi reippaalla kävelyllä, sauvakävelyllä, pyöräilyllä tai uinnilla. Tarkoitus on hengästyä hieman, mutta pystyä vielä puhumaan.

 3. Kyse ei ole kilpavarustelusta. Kalliita ja supertyylikkäitä kuntoiluasusteita ei tarvitse ostaa, alkuun pääsee ihan tavallisissakin vermeissä. Mutta heitä pois epämukavat ja kiristävät kuntoiluvaatteet ja vanhat, linttaan astutut lenkkitossusi.

 4. Oletko rapakunnossa, onko kiloja kertynyt, etkö kehtaa? Älä välitä muista, vaan lähde rohkeasti rakentamaan itsellesi uutta, liikunnallisempaa elämäntapaa. Mutta jos kuntoilit viimeksi vuosia sitten ja sinulle on välivuosina kertynyt runsaasti ylipainoa, jo rauhallinen kävely (4-5 km/t) voi alussa tuntua hyvin raskaalta. Älä lannistu, sillä hengästyminen vähenee vähitellen. Jo kolmen kuukauden jälkeen huomaat selvän eron kunnossasi, ja vyötäröltäkin on todennäköisesti huvennut senttejä.

 5. Älä piiskaa itseäsi, vaan opettele nauttimaan liikunnasta. Motivoi itseäsi ajattelemalla hyvää ja virkistynyttä oloa, joka tulee liikunnan jälkeen. Halutessasi voit käyttää apuna askelmittaria, mutta alussa ei kannata luoda itselleen suorituspaineita mittaamalla jatkuvasti elintoimintojaan monimutkaisilla älylaitteilla. Tärkeintä on löytää uudelleen liikkumisen ilo.

 6. Jos liikunta aiheuttaa kovaa kipua ja saa nivelesi ärtymään, pidä välipäivä tai pari. Tauon jälkeen aloita liikunta uudelleen varovasti, jolloin niveltä tukevat lihakset pääsevät voimistumaan vähitellen. Liikunta ei saa rasittaa liikaa eikä tuottaa kovaa kipua, ja liikuntavammat voi välttää olemalla varovainen. Nivelrikkoisten kannattaa välttää liikuntaa, johon sisältyy voimakkaita tärähdyksiä ja vääntöjä. Kävelyssä on pienin tapaturmariski.

 7. Pyri liikkumaan säännöllisesti. Liiku ainakin puoli tuntia kerrallaan, ja mieluiten viitenä päivänä viikossa. Tarvittaessa puolituntisen voi jakaa kolmeksi 10 minuutin pätkäksi. Jos välillä repsahdat etkä aina jaksa pitää kiinni liikuntasuosituksista, se ei kuitenkaan ole maailmanloppu. Huomenna on uusi päivä – pääasia on lähteä uudestaan liikkeelle. Varttituntikin liikuntaa päivässä on parempi kuin ei mitään.

 8. Ole sitkeä ja kärsivällinen. Et voi saavuttaa huippukuntoa hetkessä löysäiltyäsi välillä pitkiä aikoja tai useamman vuoden. Tuloksia alkaa kuitenkin näkyä jo muutamassa viikossa, ja kolmen kuukauden kuluttua ero entiseen on selvä.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Ukkinstituutti.fi, Nivel.fi

Voltaren Forte -kipugeeli

 • Täsmähoito lihas- ja nivelkivun sekä nivelrikosta johtuvan kivun hoitoon.

 • Annostelu 12 tunnin välein riittää (mieluiten aamulla ja illalla)

 • Lievittää kipua, vähentää turvotusta, hoitaa tulehdusta ja nopeuttaa paranemista.

 • Sillä on myös rauhoittava sekä viilentävä vaikutus.

 • Lue lisää: www.voltaren.fi

08/2021, PM-FI-VOLT-21-00049

Lue myös: