MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS Panadol

Päätä särkee – milloin lääkäriin?

Julkaistu:

Yleensä päänsärystä ei tarvitse huolestua, mutta joskus se voi olla merkki jostain vakavammasta. Katso 5 kohdan tärkeä muistilista.


Päänsärkyä esiintyy meistä jokaisella joskus. Syynä voi olla se, että niskat ovat jumissa, huonosti nukuttu yö painaa tai stressi kiristää. Yleensä kipu kiusaa hetken tai korkeintaan muutaman tunnin, mutta hellittää sen jälkeen.

Jos päänsärky kuitenkin jatkuu, milloin pitää huolestua? Jos päänsäryn lisäksi ilmaantuu muitakin oireita, miten kannattaa toimia? Ja mistä tietää, milloin pitää hakeutua lääkäriin?

Päänsärky on niin yleistä, että useimmiten siitä ei tarvitse huolestua. On kuitenkin tärkeä muistaa, että päänsärky voi joskus olla myös merkki jostain vakavammasta. Jos päänsärkyyn liittyy muita oireita tai särky on äkillinen ja hyvin voimakas, kannattaa olla tarkkana.

Jos sinulla esiintyy jokin seuraavista oireista, hakeudu heti lääkärinhoitoon:

1. Niskan jäykkyys ja kuume

Joihinkin päänsärkyihin, kuten jännityspäänsärkyyn, voi liittyä niskakipua tai niskan kireyttä. Jos kuitenkin äkillisen, voimakkaan päänsäryn yhteydessä esiintyy voimakasta niskan jäykkyyttä ja kuumetta ja/tai herkkyyttä valolle, kyseessä voi olla merkki vakavasta tulehduksesta, joka vaatii lääkärinhoitoa.

2. Tunnottomuus tai heikotus

Päänsäryn yhteydessä esiintyvä tunnottomuus tai heikotus, mukaan lukien puheen puuroutuminen tai kävelyvaikeus, voi olla oire vakavammasta tilasta. Ota mahdollisimman pian yhteys lääkäriin.

3. Näön muutokset

Kahtena näkeminen, näön hämärtyminen tai osittainen näön menetys päänsäryn yhteydessä ovat oireita, joiden takia kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

4. Sekavuus, kouristuskohtaukset tai tajunnan menetys

Päänsäryn yhteydessä esiintyvä sekavuus tai tajunnan menetys on aina merkki vakavasta sairaudesta tai vauriosta. Oireet saattavat ilmaantua päänsäryn alkaessa tai sen jälkeen. Kummassakin tapauksessa lääkärinhoitoon on hakeuduttava heti.

5. Päävamma

Jos päävamman yhteydessä esiintyy päänsärkyä, on aina otettava heti yhteys lääkäriin. Päävamman jälkeinen päänsärky voi olla merkki vauriosta, joka vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.

Lähde: www.terveyskirjasto.fi

Panadol Coffein lievittää kipua

  • Hoida päänsärky mahdollisimman pian asianmukaisella lääkkeellä. Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sen parempi.
  • Päänsäryn ehkäisemiseksi kannattaa oppia tunnistamaan päänsäryn laukaisevat tekijät, joita voivat olla tietyt ruuat tai ympäristötekijät.
  • Joillakin päänsärkyyn auttavat lepo ja uni.
Panadol Coffein lievittää kipua, ja sen sisältämä kofeiini tehostaa parasetamolin vaikutusta. Kalvopäällysteiset tabletit ovat helposti nieltäviä, ja ne voidaan ottaa tyhjään vatsaan. Panadol Coffein -tabletit vain aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille.

Lue lisää: www.panadol.fi

11/2018 CHFIN/CHPAN/0054/18
MAINOS Panadol
Lue myös:

MAINOS