MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS Panadol

Tiedätkö, mistä päänsärkysi johtuu? Nämä ovat yleisimpiä syitä

Julkaistu:

Päänsäryn syyn selvittäminen voi helpottaa oireiden hoitoa ja auttaa ehkäisemään päänsärkyä jatkossa.


Jomottaako päätä? Päänsärky on lähes jokaiselle tuttu vaiva, eikä siitä useimmiten tarvitse huolestua. Useimmissa tapauksissa päänsäryn oireet kestävät vain muutamista minuuteista muutamaan tuntiin.

Päänsärky voi johtua monesta syystä. Ohimenevän päänsäryn syyt ovat useimmille tuttuja: esimerkiksi jännittäminen, rasitustila tai unen puute. Yksi yleisimmistä samoin oirein toistuvan päänsäryn on lihasperäinen päänsärky.

Lihaskireyden voivat laukaista esimerkiksi stressistä tai huonosta ryhdistä johtuva hartioiden tai niskan lihasten kipu tai jäykkyys. Yleisin oire on vähitellen iltaa kohti paheneva tasainen, puristava tai kiristävä, pantamainen tai vannemainen särky. Se tuntuu usein ohimoilla, päälaella tai takaraivolla. Liikunta on parhaimpia keinoja estää ja hoitaa jännityspäänsärkyä.

Päänsäryn syy voi löytyä myös hampaistosta joko hampaiden tai purennan vikana. Purennasta johtuva särky on tyypiltään jomottavaa ja esiintyy usein otsan tai ohimon seudulla.

Päänsärky voi lisäksi liittyä yhtenä oireena yleisiin sairauksiin, kuten tulehdussairauksiin, sekä myrkytyksiin. Tulehdusperäisistä pään kiputiloista tavallisia ovat nenän sivuonteloiden sekä korvien ja hampaiden tulehdusten aiheuttamat säryt. Myös päivittäinen särkylääkkeiden käyttö voi ylläpitää lääkkeistä johtuvaa päänsärkyä.

Näin hoidat päänsärkyä

Silloin tällöin esiintyvää lievää päänsärkyä, johon ei liity muita oireita, on turvallista seurata ja tarvittaessa hoitaa parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Jännityspäänsäryn hoidossa taas ovat tärkeitä omat toimet: rentouttava voimistelu ja liikunta, kuten sauvakävely. Myös työasentojen muuttaminen, unirytmin korjaaminen sekä kipualueen hieronta ja lämmitys saattavat auttaa.

Lähde: Terveyskirjasto

Panadol Coffein lievittää kipua

  • Hoida päänsärky mahdollisimman pian asianmukaisella lääkkeellä. Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sen parempi.
  • Päänsäryn ehkäisemiseksi kannattaa oppia tunnistamaan päänsäryn laukaisevat tekijät, joita voivat olla tietyt ruuat tai ympäristötekijät.
  • Joillakin päänsärkyyn auttavat lepo ja uni.
Panadol Coffein lievittää kipua, ja sen sisältämä kofeiini tehostaa parasetamolin vaikutusta. Kalvopäällysteiset tabletit ovat helposti nieltäviä, ja ne voidaan ottaa tyhjään vatsaan. Panadol Coffein -tabletit vain aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille.

Lue lisää panadol.fi

11/2018 CHFIN/CHPAN/0053/18
MAINOS Panadol
Lue myös:

MAINOS