MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS Panadol

Mikä on kuumeen raja aikuisella? 4 tärkeää tietoa kuumeesta

Julkaistu:

Normaali ruumiinlämpö voi vaihdella vuorokaudenajasta riippuen. Milloin kyse on kuumeesta?


1. Kuumeella tarkoitetaan sitä, että ruumiinlämpö on korkeampi kuin normaalisti. Normaali ruumiinlämpö on 37 astetta, mutta se voi vaihdella vuorokaudenajasta riippuen. Jos ruumiinlämpö on suusta mitattuna 38 astetta, tila katsotaan kuumeeksi.

2. Monet sairaudet aiheuttavat kuumetta, mutta sen yleisin syy on viruksen aiheuttama flunssa eli nuhakuume.

3. Pelkkä kuumeen korkeus ei suoranaisesti kerro sairauden vakavuudesta. Reippaan virusinfektion alkupäivinä lämpö voi aikuisella nousta yli 39 asteen, lapsella korkeammaksikin. 40 asteen seuduilla oleva kuume ei yleensä ole vaarallinen, mutta tekee väsyneeksi ja voipuneeksi. Lämmin elimistö haihduttaa normaalia enemmän nestettä.

4. Kun kyseessä on ilmeinen nuhakuume, kuumeen hoidoksi riittää, että juo riittävästi. Korkean kuumeen (38–39 astetta) alentamiseksi ja olon parantamiseksi voi käyttää itsehoitolääkkeinä saatavia parasetamoli- tai tulehduskipulääkevalmisteita. Ruumiillista rasitusta tulee välttää kuumeisena, eikä se virustaudin yhteydessä ole hyväksi muutenkaan.

Milloin lääkäriin?

Kuumeilun vuoksi pitää mennä lääkäriin vuorokauden sisällä, jos korkea (yli 38,5 astetta) kuume on kestänyt 3–4 päivää eikä se ole selvästi tavallisen nuhakuumeen aiheuttama tai lämpö nousee uudelleen oltuaan jo pari päivää poissa. Vuorokauden sisällä lääkäriin on syytä mennä myös, mikäli kuumeeseen liittyy jatkuva vatsakipu tai virtsaamisvaiva tai kurkkukipu ja nielemisvaikeus tai kuumeisella henkilöllä on vaikea keuhko-, sydän- tai munuaissairaus.

Lääkäriin pitää mennä välittömästi, jos kuumepotilaan yleiskunto laskee nopeasti, hänellä on kovaa päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia ja oksentelua tai yhden tai useamman nivelen punoitusta ja kuumoitusta.

Lähde: duodecim.fi


Nuhakuumeen oireiden lievitykseen

Yli 18-vuotias voi tarvittaessa kokeilla nuhakuumeen oireiden lievitykseen Panadol Forte 1 g - ja Panadol Hot 500 mg -valmisteita. Panadol Forte on särky- ja kuumelääke, joka lievittää kipua ja alentaa kuumetta. Panadol Hot lievittää särkyä ja alentaa kuumetta. Jauhe liuotetaan kuumaan veteen ja juodaan hitaasti.

Lue lisää panadol.fi

CHFIN/CHPAN/0044/18
MAINOS Panadol
Lue myös:

MAINOS