MAINOS

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat GSK:n mainosaineistoa.
MAINOS Panadol

Flunssa vai influenssa? Näin erotat ne toisistaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Flunssa eli nuhakuume ja influenssa muistuttavat oireiltaan hyvin paljon toisiaan. Influenssan oireet ovat kuitenkin usein ankarampia.


Päätä ja lihaksia kolottaa, kuume nousee ja yskittää – onko kyseessä nuhakuume vai influenssa?

Sekä nuhakuumeen että influenssan aiheuttavat virukset, joista yleisin nuhakuumeen aiheuttaja on rinovirus. Nuhakuumeen ja influenssan oireet ovat hyvin samanlaisia. Influenssassa oireet, erityisesti kuume ja lihassäryt, ovat keskimäärin kuitenkin ankarampia.Myös taudin kestossa on eroja: nuhakuume kestää keskimäärin 1–2 päivää ja influenssa todennäköisimmin viikon. Influenssa-aalto tulee Suomeen marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Nuhakuumeen ja influenssat oireet

Nuhakuumeen oireita ovat satunnainen mutta yleensä lievä kuume sekä nuha tai nenän tukkoisuus ja poski- eli sivuonteloiden tukkoisuus. Flunssapotilaalla voi olla myös kipeä kurkku, yskä sekä päänsärkyä. Häntä voi aivastuttaa, ja silmät saattavat punottaa ja vuotaa. Ruoka ei välttämättä maistu, ja joskus sairastuneella voi olla pahoinvointia ja lievää oksentelua.

Influenssan oireita ovat korkea kuume, nenän ja nielun kuivuus sekä vilunväristykset ja hikoilu. Potilaalla voi olla lihaskipuja- ja särkyjä etenkin selässä, käsivarsissa ja jaloissa sekä yskää.

Milloin lääkäriin?

Useimmiten nuhakuume ja influenssa paranevat ilman lääkärinhoitoa. Lääkäriin on kuitenkin mentävä, jos
  • potilas kieltäytyy juomasta vettä tai muita nesteitä, oksentaa usein, valittaa kovaa päänsärkyä tai korvakipua tai yskii ruosteenpunaista tai veristä limaa
  • potilaalla on hengitysvaikeuksia, pitkittynyttä yskää tai korkea kuume, joka ei reagoi itsehoitolääkkeeseen
  • potilaan tila ei parane yhtään 48 tunnin sisällä.
Lähde: Duodecim

Nuhakuumeen oireiden lievitykseen

Nuhakuumeen oireiden lievitykseen voi kokeilla tarvittaessa Panadol Forte 1 g - ja Panadol Hot 500 mg -valmisteita. Panadol Forte on aikuisille tarkoitettu särky- ja kuumelääke, joka lievittää kipua ja alentaa kuumetta. Panadol Hot lievittää särkyä ja alentaa kuumetta. Jauhe liuotetaan kuumaan veteen ja juodaan hitaasti.

Lue lisää panadol.fi

Tuoteseloste Panadol Forte 1 g

CHFIN/CHPAN/0005/2020
MAINOS Panadol
Lue myös:

MAINOS