[Mainos: K-Citymarket Pirkkala] Pirkkalan Citymarketin uusi kauppias toi mukanaan viiniasiantuntijan ja uusia palveluita – Poimi tästä jutusta pääsiäisen viinisuositukset ja huippukokin pääsiäismenu - K-Citymarket Pirkkala - Ilta-Sanomat
MainosK-Citymarket Pirkkala

Pirkkalan Citymarketin uusi kauppias toi mukanaan viiniasiantuntijan ja uusia palveluita – Poimi tästä jutusta pääsiäisen viinisuositukset ja huippukokin pääsiäismenu

Citymarket Pirkkala on ollut jo vuosia kaupankäynnin palkittu suunnannäyttäjä. Edellisen kauppiaan lähdettyä viestikapulaan tarttui toinen innovatiivinen kauppias, joka tuo mukanaan uudenlaisia ideoita asiakkaiden arjen ilahduttamiseksi.

Sommelière Päivi Parkkola on työskennellyt aiemmin useissa laaturavintoloissa ja muun muassa Hirvivaaran kartanon viinimestarina sekä viiniklubin emäntänä.


26.3. 9:45

Pirkkalan Citymarketin ihkauusi sommelière, eli viiniasiantuntija, Päivi Parkkola on juuri muuttanut Lahdesta Tampereelle. Samoin uunituore kauppias Petri Putila perheineen.

He ovat ilahtuneita kaupungin dynaamisesta ilmapiiristä: tekeillä on ratikkaa ja suurrakennuksia. Päivin ja Petrin yhteistyö alkoi jo muutama vuosi sitten Petrin ollessa kauppiaana Lahden Citymarketissa.

– Olin ravintolassa töissä viiniasiantuntijana ja Petri siellä syömässä, ja siitä se lähti. Minun oli tarkoitus mennä kouluttamaan kaupan henkilökuntaa viinin tuntemiseen ja myymiseen ja lopulta olinkin siellä täysipäiväisesti töissä ja perustamassa Suomen ensimmäistä, ruokakaupan yhteydessä olevaa viinibaaria, jota viinimestari emännöi, Päivi kertoo.

 Katsomme jo aikaan koronan jälkeen. Kun virus sallii, täällä kaupassa musiikki soi ja viini virtaa.

Tänä keväänä viinibaarin idea kulkeutui Petrin ja Päivin mukana Pirkanmaalle, aivan Tampereen kupeessa sijaitsevaan Pirkkalan Citymarketiin.

Ideaa jalostetaan eteenpäin ja kaksikolla on jo uusia suunnitelmia. Ruokatarjonta tulee yhä tärkeämmäksi osaksi viinibaarin kokonaisuutta ja sitä rakennetaan yhdessä suositun tamperelaisen Bistro Naapurin ammattilaisten kanssa.

Viini on tarinoita tulvillaan – ja Päivi ei tarinoita pihtaa

Viinibaarin sydän on alan huippuammattilainen Päivi. Hän on opiskellut viiniasiantuntijaksi Haagassa Wine and Spirit Education Trust -koulutuksessa 2000-luvulla.

– Opiskelen yhä. Viineistä riittää aina lisää opittavaa: tulee esimerkiksi uusia rypälelajikkeita ja lait muuttuvat, ja viiniin liittyviä tarinoita on maailma täynnä.

Tarinallisuus on yksi Päivin intohimoista eikä hän koskaan väsy ammentamaan niistä ideoita tai kertomaan viinitarinoita asiakkailleen. Myös musiikin ja viinin yhdistäminen on Päivistä inspiroivaa ja Petri nyökyttelee innokkaasti ajatukselle:

– Katsomme jo aikaan koronan jälkeen. Kun virus sallii, täällä kaupassa musiikki soi ja viini virtaa. Suunnitteilla on jo konsertteja ja muita tapahtumia.

Päivi on työskennellyt aiemmin useissa laaturavintoloissa ja muun muassa Hirvivaaran kartanon viinimestarina sekä viiniklubin emäntänä. Aika erityyppisissä miljöissä siis kuin nyt. Hän on haltioissaan uudesta työnkuvastaan.

– On huimaa olla kaupassa töissä. Ravintolataustaisena olen ihastellut kauppatyön monimuotoisuutta. Myymälätyöskentely ei ole lainkaan pala kakkua, vaan on valtavasti asioita, joita kaupan ammattilaisten pitää tietää ja osata. Esimerkiksi lihan ja kalan leikkaaminen ja pakkaaminen oikein on oma taitolajinsa.

– Oma työni täällä on sinällään sitä ihanaa samaa mitä olen aiemminkin tehnyt, sitä mitä rakastan ja mistä olen ylpeä: erinomaista asiakaspalvelua. Olen myös ylpeä siitä, että meillä on täällä parhaat mahdolliset lasit ja viinityövälineet, ja tietysti siitä, että viinilistamme on tosi hieno. Olen valinnut siihen noin 40 eri viiniä.

Viinit Päivi tilaa maahantuojilta ja mukana on erikoisuuksia. Periaatteena on kuitenkin, että valtaosa viineistä on Alkosta ostettavissa, joten jos löytää viinibaarista uuden suosikin, sen voi hankkia Alkon nettikaupan kautta, ja muutamia löytyy myös suoraan samassa rakennuksessa sijaitsevan Pirkkala-Partolan Alkon hyllyltä.

Viinin ohessa aiotaan tarjoilla aina purtavaa, vaikkei varsinaisesti ostaisikaan lounasta tai illallista viinibaarin ravintolavalikoimasta.

– On aivan mahtavaa, kun käytettävissä on koko kauppa ja täällä joka osastolla oman alansa ammattilaiset auttamassa valinnoissa. Näin viiniin pystyy esimerkiksi viinimaistelutapahtumissamme yhdistämään ihanuuksia liha- ja kalatiskiltä, ja tietysti juustoja, erilaisia keksejä, snacksejä, oliiveja – ihan mitä vaan, Päivi fiilistelee.

Ravintola C:n keittiömestari suunnitteli Pirkkalan Citymarketin asiakkaille pääsiäismenun

Kauppias Petri avaa hieman muitakin uudistussuunnitelmiaan. Valikoimiin tulee lisää variaatiota, esimerkiksi uusia tasokkaita valmis- ja puolivalmisruokia asiakkaiden arkea helpottamaan.

Jo nyt Pirkkalan Citymarketissa tehdään ravintolayhteistyötä monen paikallisen ravintolan kanssa, ja jatkossa yhteistyö laajenee. Siihen antaa komean lähtölaukauksen useaan kertaan palkitun Ravintola C:n huippukeittiömestari Ilkka Isotalo ja hänen Pirkkalan Citymarketille suunnittelemansa pääsiäismenu.

– Päätimme lähteä huipulta liikkeelle! Ruokakauppana haluamme tehdä yhteistyötä paikallisten parhaiden tekijöiden kanssa ja nostaa paikallisia raaka-aineita. Menun kaikki ainekset löytyvät meidän kaupastamme ja meiltä saa myös neuvoja raaka-aineiden valinnassa, ja tietysti viinisuosituksia herkullisen aterian oheen.

Nämä ateriat tehdään hienoista raaka-aineista, mutta ohjeet eivät sisällä liikaa ”hifistelyä”, esimerkiksi erikoisvälineitä, vaan kaikki on kotona valmistettavissa.

Poimi tästä herkulliset huippureseptit pääsiäisen juhlapöytään. Tarjoamme myös juuri tälle menulle viinisuositukset, jotka laati, kukapa muu kuin Citymarketin oma viiniasiantuntija Päivi.

Pääsiäismenu à la Ilkka Isotalo

(neljälle)

ALKURUOKA

Marinoitua siikaa, fenkolisalaattia, piparjuuricrème, paahdettua ruisleipää, kurkkumehua ja vesikrassia

Marinoitu siika

  • 400 g tuoretta siikafilettä

  • 1 dl sitruunamehua

  • 1 tl sokeria

  • 1 tl suolaa

Nypi siiasta ruodot ja poista nahka ja vatsarasva. Leikkaa isoiksi kuutioiksi, noin 2 cm leveydeltään.

Sokeroi ja suolaa kalat ja kaada niiden päälle sitruunamehu, sekoita nopeasti ja asettele laakealle lautaselle ja laita kelmu päälle. Anna marinoitua noin 15 min.

Fenkolisalaatti

  • 1 iso fenkoli

  • 0,5 dl valkoista balsamicoa

  • 0,5 tl suolaa

  • 2 tl sokeria

Halkaise fenkoli ja poista kanta. Suikaloi fenkoli mahdollisimman ohueksi. Marinoi fenkoli balsamicolla, suolalla ja sokerilla noin 15 min ja kaada liemi pois. Puristele kevyesti kuivaksi ja pöyhi ilmavaksi.

Kurkkuvesi

Raasta kurkku ja sekoita 0,5 tl suolaa joukkoon. Anna vettyä 5 minuuttia. Purista mehu liinan läpi talteen. Säästä kurkkuraaste vaikka seuraavan päivän tzatsikiin.

Piparjuuricrème

  • 2 tl raastettua piparjuurta

  • 150 g ranskankermaa

  • hyppysellinen suolaa

Raasta piparjuuri. Sekoita siihen ranskankerma ja piparjuuriraaste, mausta suolalla.

Ruisleipärouhe

Raasta ruisleipä karkeaksi raasteeksi ja paista voissa pannulla rapeaksi, siivilöi rasva pois ja kuivaa talouspaperin päällä. Suolaa lämpimänä.

Annoksen kokoaminen:

Laita ruokalusikallinen piparjuuricrèmeä lautasen pohjalle. Nostele fenkolisalaatti ympärille kehäksi ja asettele marinoidut siiat keskelle. Asettele vesikrassin lehdet fenkolisalaatin päälle ja ripottele ruisleipärouhe pinnalle. Sekoita 1 dl kurkkuvettä, 0,5 dl siian marinointilientä ja 0,5 dl oliiviöljyä kastikkeeksi ja kaada annoksen reunalle. Voit halutessasi raikastaa annosta sitruunankuorisuikaleilla.

PÄÄRUOKA

Savujuustoröstiperunaa, karitsan fileetä, sieni-bourguignon-kastiketta

Savujuustoröstiperuna

  • 500 g perunaa

  • 100 g Savuhilma-juustoa

  • 1 tl suolaa

  • mustapippuria

Raasta pestyt perunat kuorineen karkeaksi raasteeksi. Purista liinan läpi nesteet pois perunaraasteesta, käytä voimaa. Mausta raaste suolalla ja mustapippurilla. Lisää raastettu Savuhilma-juusto. Paista öljyn ja voin seoksessa noin 10 min per puoli. Älä säästele rasvassa. Painele massaa tiiviiksi pyöreäksi kakuksi paistamisen aikana.

Karitsan file

  • 150 g karitsan filettä / ruokailija

Ota file lämpenemään puoli tuntia ennen paistoa. Suolaa file kauttaaltaan, anna maustua noin 5 min ja kuivaa lihan pinta. Ruskista file pannulla valkosipulilla maustetussa runsaassa ruskistetussa voissa noin 1 min.

Kääntele paiston aikana kaikille reunoille, jotta hyvää paistopintaa tulee joka puolelle. Valele paiston aikana pannulla olevalla voilla. Siirrä file 130-asteiseen uuniin noin viideksi minuutiksi. Paistomittarilla tavoitellaan 46 asteen sisälämpöä. Ota file uunista ja peitä kevyesti foliolla noin 10 min. Sisälämpö nousee 54–55 asteeseen. Leikkaa tarjolle.

Sieni-bourguignon-kastike ja omenaa

  • 100 g herkkusieniä (tai sieniä kotipakkasesta)

  • 100 g keltasipulia

  • 2 omenaa, esim. Nicoter

  • 1 ruukku lehtipersiljaa

  • 2 dl demi glaze -lihalientä

  • 1 dl punaviiniä (Burgundin alueen)

  • 0,5 tl suolaa

Keitä punaviini puoleen ja lisää demi glaze sekaan. Hauduta hiljalleen noin puoli tuntia, ilman että

kastike kauheasti keittyy kasaan, vaan siten että maut tasaantuvat. Ohenna tarvittaessa ruokalusikallisella vettä. Mausta suolalla.

Pilko kasvikset reiluiksi noin sentin kuutioiksi ja persiljan lehdet karkeaksi silpuksi. Ruskista sienet ja sipulit ja lisää punaviinikastikkeen sekaan. Ennen tarjoilua lisää omenat ja persilja ja kuumenna lähes kiehuvaksi.

Annoksen kokoaminen:

Asettele röstiperuna ja liha lautaselle. Asettele pippuriset yrtit viereen ja annostele kuumaa sienikastiketta lihan päälle.

JÄLKIRUOKA

Vadelmagranitea, minttu-jogurttimoussea, minttusiirappia ja suklaakeksi-crumblea

Vadelmagranite

  • 150 g vettä

  • 60 g sokeria

  • 200 g vadelmaa

Kiehauta kaikki kattilassa keskenään. Soseuta ja siivilöi siemenet pois. Pakasta ja sekoittele tunnin välein kunnes granite on täysin jäässä. Raaputa vadelmajääksi esille laitettaessa.

Minttusiirappi

  • 100 g sokeria

  • 80 g vettä

  • 1 pnt minttua (säästä lehtiä koristeeksi)

Kiehauta sokeri ja vesi. Laita mintunlehdet kuumaan sokeriliemeen, peitä kelmulla ja anna jäähtyä yön yli. Siivilöi lehdet pois.

Jogurttivaahto

  • 200 g jogurttia

  • 100 g kuohukermaa

  • 50 g tomusokeria

  • 30 g minttusiirappia

Valuta turkkilainen jogurtti yön yli kahvisuodattimessa. Sekoita tomusokeri valutetun jogurtin sekaan. Vaahdota kerma ja kääntele sokerilla maustetun jogurtin joukkoon. Mausta minttusiirapilla.

Suklaacookie

  • 250 g voita pehmeänä

  • 250 g sokeria

  • 250 g muscovado-sokeria

  • 2 kananmunaa

  • vaniljaa

  • 1 tl soodaa

  • 0,5 tl suolaa

  • 7 dl vehnäjauhoa

  • 250 g tummaa suklaata (40 %)

Sekoita sokerit ja voi keskenään, älä vaahdota. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin sekaan. Sekoita kuivat aineet ja yhdistä voimassaan. Sekoita rouhea suklaa joukkoon. Paista tasalämpöisessä uunissa 175 asteessa 12 minuuttia.

Ohjeesta tulee reilusti, noin kaksi pellillistä. Keksit ovat kuitenkin sen verran maukkaita, että niitä sietääkin tehdä reilusti.

Annoksen kokoaminen:

Pyöräytä lämpimällä lusikalla kananmunan muotoinen kuula vaahdosta kulhoon ja painamonttu keskelle. Täytä monttu minttusiirapilla. Laita ruokalusikallinen suklaakeksirouhetta vaahdon viereen ja raaputettua vadelmagranitea keksimurun kylkeen. Koristele mintunlehdillä.

Päivi Parkkolan viinisuositukset

Marinoitu siika, fenkolisalaatti, piparjuuricrème ja ruisleipärouhe:

  • Villa Maria Single Vineyard Taylors Pass Sauvignon Blanc 2018, hinta: 21,29 € (0,75 l, Alkon nettikaupassa)

  • Mud House Sauvignon Blanc 2020, hinta: 14,98 € (0,75 l, Pirkkala, Partolan Alko)

Karitsan file, savuröstiperuna, sieni-bourguignon-kastike ja omenaa:

  • Juliette Avril Châteauneuf-du-Pape 2018, hinta: 26,82 € (0,75 l, Pirkkala, Partolan Alko)

Suklaacookie, jogurttivaahtoa ja minttusiirappia:

  • Taylor’s Late Bottled Vintage Port 2016, hinta: 10,99 € (0,375 l, Pirkkala, Partolan Alko)

  • Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti 2019, hinta: 8,98 € (0,375 l, Pirkkala, Partolan Alko)

Lue myös: