[Mainos K-Citymarket Pirkkala] Palkitusta kaupasta saa reseptivinkit huippukokilta - valmista syntinen dippi raakamakkarapalluroille - K-Citymarket Pirkkala - Ilta-Sanomat
MainosK-Citymarket Pirkkala

Palkitusta kaupasta saa reseptivinkit huippukokilta - valmista syntinen dippi raakamakkarapalluroille

K-Citymarket Pirkkalan kauppias Sami Sivonen sai riveihinsä huippuluokan kokin, jolta asiakkaat saavat apua niin arkeen kuin juhlaan.

Commandeur Maître Rôtisseur Timo Pitkäranta nauttii asiakkaiden auttamisesta. Häneltä saa kivoja tuunausvinkkejä esimerkiksi arkiruokiin.


28.6.2020 12:04

”Saatamme olla Suomen ainoa päivittäistavarakauppa, jonka liha- ja kalatiskillä työskentelee arvostettu, kansainvälisellä gastronomisella Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjien-arvonimellä toimiva kokki”, kertoo Suomen parhaaksi K-Citymarketiksi sekä parhaaksi juomakaupaksi valitun K-Citymarket Pirkkalan kauppias Sami Sivonen.

Sivonen on iloisen ylpeä saatuaan Commandeur Maître Rôtisseur Timo Pitkärannan tiimiinsä. Se ei käynyt käden käänteessä, vaan rekrytointiprosessi kesti kymmenen vuotta. Eli hämäläisittäinkin aika pitkä rekryoperaatio.

”Otin yhteyttä Timoon ensimmäisen kerran vuonna 2010, mutta hän oli silloin asettunut perheineen Ouluun, joten ajankohta ei ollut otollinen.”

Tampereella pitkään asunut Pitkäranta meni Ouluun perustamaan sikäläistä Stockmann Herkkua. Oulun aikakausi oli hedelmällinen. Hän paitsi sai Stokkan Herkun kukoistamaan, toimi Keittiömestareiden puheenjohtajana. Hänet myös kutsuttiin Oulun Rôtisseurs voutikunnan puolesta hakemaan ammattilaisjäsenyyttä ja arvonimeä, jonka hän saikin. Pitkäranta on jo kohonnut Commandeur Maître Rôtisseuriksi ja elokuussa hänelle on luvassa Honoraire-status.

Kokkina Pitkärannalle on erityisen tärkeää suomalaisen ruokakulttuurin vaaliminen ja edistäminen. Tästä hän on saanut huomiota Chaîne des Rôtisseurs’ia myöten: Ranskan kattojärjestö on palkinnut Pitkärannan ansioistaan suomalaisen ruoan kehittäjänä.

Arjen ruoanlaittoon apua ja vinkkejä

Kun lähestyy Pirkkalan K-Citymarketin uudenkiiltävää lihatiskiä, Timo Pitkärannan erottaa jo kaukaa komeassa Rôtisseurs-asussaan. Hän leikkaa asiakkaalle pihvejä ja antaa samalla neuvoja oikeaoppisesta leikkuutavasta sekä paistamisesta.

”Tässä työssä parasta ovat asiakkaat. Olen työskennellyt täällä vasta puolisen vuotta, mutta tosi moni on tullut jo tutuksi. Tykkään antaa vinkkejä kokkaukseen ja on palkitsevaa, kun asiakas saapuu jälkeenpäin kiittelemään hyvin onnistuneesta ruoasta.”

Pitkäranta näkee itsensä erityisesti arjen ruoanlaiton avustajana. Häneltä saa vinkit joka lähtöön. Esimerkiksi makaronilaatikkoa ei tarvitse valmistaa aina samalla tavalla.

”Vinkkaan kokeilemaan vaihteeksi vaikka kauramakaronia ja lisäämään muna-maito-seokseen sulatejuustoa. Pienillä variaatioilla voi saada uutta hyvää aikaan. Arkiruoanlaittokin voi olla nautinto sekä tekijälleen että syöjille. Perhe palkitsee kokkaajan hyvällä ololla.”

Commandeur Maître Rôtisseuriin voi tutustua myös somessa

Commandeur Maître Rôtisseur Timo Pitkärantaan ja hänen resepteihinsä pääsee tutustumaan paitsi livenä K-Citymarket Pirkkalassa, myös somessa.

”Päivitämme Timon vinkkejä YouTubeen ja Facebookiin pari kertaa viikossa. Siellä on perusvinkkejä niin lihan- kuin kalanvalmistukseen sekä sesonkireseptejä. Viimeisin video opastaa muun muassa vegeburgerin valmistamiseen. Pian kanaville lisätään kesäisen raparperijuoman resepti”, Sivonen kertoo.

”Tavarantoimittajilla on hauskaa, kun olemme kuvanneet nyt kesällä grillausvinkkejä takapihalla. He tulevat ihmettelemään, mitä tapahtuu, kun kylmäkontin takaa nousee savua”, Pitkäranta nauraa.

Kokki ei malta kääntää aivojaan vapaa-ajan asentoon

Tämä paistinkääntäjä ei ole kengätön suutari, vaan intohimo ruokaan ulottuu kotipöytään saakka. Pitkäranta miettii reseptiikkaa myös vapaa-aikanaan ja testaa uusia ideoitaan perheen ja ruokavieraiden parissa. Näin kesällä hän grillaa paljon, ja grillejä on joka lähtöön, kahdeksan erilaista.

”Vastikään keksin puristaa raakamakkaroista makkaramassan ulos ja pyöritin siitä pieniä palluroita, jotka grillasin. Laitoin ne kulhoon ja tein oheen dippikastikkeen ja asettelin viereen cocktailtikkuja. Sitten seurasin, kuinka vieraat suhtautuvat. Ihan ilman ohjeistusta pallurat alkoivat kulkea tikun nokassa suita kohti ja hupenivat nopsaan, joten uusi tapa tarjoilla on syntynyt.”

Sivonen vinkkaa kauppansa omasta täysliharaakamakkarasta:

”Sen on meille kehittänyt Tampereella kaikkien tuntema Ravintola Neljä Vuodenaikaa. Makkaran juju on massaan lisätyssä Pirkkala-oluessa, joka on niin ikään meidän K-Citymarket Pirkkalan ihan oma tuote. Muita makkaroita meillä on noin 150 erilaista, ja kaikki muut hyvät lihat, kalat ja vihannekset päälle, joten variaatioita grillaukseen löytyy!”

Raakamakkarasta on moneksi

Commandeur Maître Rôtisseur Timo Pitkärannan raakamakkararesepti

4 hengelle

4 raakamakkaraa

Puristele huoneenlämpöiset raakamakkarat pikku pyöryköiksi parilalle. Raakamakkarapallurat kypsyvät noin kymmenessä minuutissa jatkuvasti käännellen. Pallurat kuppiin, tikut messiin ja ei muuta kuin nautiskelemaan.

Makkaradippi:

2 dl majoneesia

1 dl smetanaa

1 sitruunan mehu

2 rkl karkeaa Dijon-sinappia

1 dl piimää

muutama sipulinvarsi pilkottuna

ripaus mustapippuria ja suolaa

Lisuke:

pieni keräkaali

2 dl hapankaalia

2 rkl Dijon-sinappia tai kotisinappia

1 tl suolaa

1 rkl fariinisokeria

1 dl Pirkkala Mosaic Pale Ale -olutta (loput saa nauttia grillauksen aikana)

Pyörittele kaalisuikaleet kuivalla pannulla hetkisen, jotta ne pehmenevät. Lisää loput ainekset ja hauduta noin 5–10 min. Varaa kaulalaput ruokailijoille, sillä kuola valuu, ja maku vie kielen mennessään.

Tutustu Timon vinkkeihin Youtubessa tai Facebookissa.

Lue myös: