MainosJoutsen

Pluskokoisten naisten vaatehaasteita vuosia kuunnellut vaikuttaja Elsa Heiko: "Täydellinen takki on aina löytö"

Joutsen tarttui haasteeseen. Lopputuloksena syntyi suuria ajatuksia sisältävä Säde.


14.9. 10:21

Sosiaalisen median asiantuntija ja vaikuttaja Elsa Heiko on tyytyväinen lopputulokseen, joka syntyi yhteistyössä Joutsenen kanssa. Takana on kuukausien työ mitoituksen, kaavoituksen ja sovitusten kanssa. Joutsenen tehtaalla Riihimäellä kävi projektin aikana Heikon värväämänä useita eri kokoisia ja -mallisia naisia testaamassa Hammi Mettisen ja Maikku Mettisen suunnitelman protokappaleita.

– Usein unohtuu, etteivät kaikki pluskokoiset ole samasta muotista. Itse olen rintava ja vatsakas, joku toinen on pluskokoinen lantion, pepun tai reisien seudulta tai pituuden puolesta. Tätä takkia tehdessä se otettiin hienosti huomioon, Heiko sanoo.

Elsa Heiko on kuunnellut someyhteisöjensä jäsenistön ongelmia vaatehankinnoissa jo vuosia. Arviolta 30 prosenttia suomalaisista naisista käyttää vaatekokoa 46 ja siitä ylöspäin. Heistä moni joutuu vaatekaupassa valitsemaan sen vaatteen, joka mahtuu päälle sen sijaan, että ostaisi sitä mikä tyylillisesti ja ideologisesti olisi omannäköinen vaihtoehto.

Säteessä on kahteen suuntaan avautuva, helmasta hupun yläreunaan saakka ulottuva vetoketju, joka mahdollistaa paitsi käytettävyyden eri säissä, myös tyylillisen leikittelyn pukea takki eri tavoilla.

Vaatteet, jotka suunnitellaan koossa 36 tai 38 ja sarjotaan siitä isompiin kokoihin leventämällä ja pidentämällä, eivät käytännössä toimi. Istuvuutta ja näköä ei Heikon mukaan ole. Pluskoon vaatteet on suunniteltava alusta asti toisin.

Heiko on ylpeä Joutsenesta, joka tarttui pluskokoisten haasteeseen. Hänen mielestään on kummallista, etteivät suomalaisyritykset laajemmin ole innostuneet laajan asiakasryhmän palvelemiseen. Kysyntää isommille vaatekoille on, sen Heiko tietää. Tarjontaa sen sijaan ei.

– Täydellinen takki on aina löytö. Vasta ihan viimeisimpinä vuosina on tullut mahdolliseksi ostaa kotimaisten brändien vastuullisesti tuotettuja pluskoonvaatteita. Säde on yksi ensimmäisistä kaupunkitakeista, jossa on oikeasti mietitty kohderyhmänsä loppukäyttäjää.

Säteen takana suuri ajattelu

Joutsenen Säde -kevytuntuvatakin mallista ja suunnittelusta vastasivat Joutsenen kanssa useita takkeja tehneet Mettisen sisarukset. He olivat innoissaan päästessään tekemään uutta, aiemmista poikennutta mallia suoraan pluskoossa.

– Untuva on hieno ja vaikea materiaali. Kun litteä kangas puhalletaan kolmiulotteiseksi, sen tekeminen, kaavoittaminen ja mallintaminen vaatii hurjasti osaamista ja ymmärrystä. Joutsen on perinteinen yritys, joka käyttää vielä mallimestaria, yksi harvoista yrityksistä, jotka tekevät tuotteensa niin pieteetillä ja antautumisella, Hammi Mettinen kertoo.

Joutsenen Säde on Elsa Heikolle jokapaikan citytakki, jonka hän laittaa päälle lähtiessään kävelylle, kauppaan tai asiakastapaamisiin, teatteriin tai ravintolaan.

Suunnittelijalta tilataan takkiin näkemys, fiilis ja tyyli, mallimestari tekee kaavoituksen ja sarjonnan eri kokoihin suunnitelman mukaan. Lopullinen tuote muodostuu koko mallinnustiimin yhteistyönä monien sovitusten ja protokappaleiden jälkeen.

– Vain saumaton yhteistyö mahdollistaa käsityönä tehdyn, vaativaa asiakaskuntaa miellyttävän tuotteen saamisen teolliseen tuotantoon, Maikku Mettinen sanoo.

Elsa Heikon ammattitaito valjastettiin käyttöön protokappaleiden kokeiluvaiheessa. Malliin tehtiin tarkistuksia ja korjauksia sovitusten perusteella: onko käsillä tarpeeksi tilaa, mahtuuko kaula. Onko pituus sellainen, että se palvelee mahdollisimman monia vartalomalleja mahdollisimman monissa eri asennoissa ja tilanteissa niin housujen kuin hameen kanssa käytettynä.

– Ei tämäkään takki tietenkään ihan jokaiselle sovi. Mutta muotoon ja käytettävyyteen on pyritty löytämään sellaisia ratkaisuita, että se olisi hyvä mahdollisimman monelle, Heiko sanoo.

Se, että vaate on sopusuhtainen ja imartelee kantajansa vartaloa, on tärkeää.

Säteen suunnitteluun ja sovitusversioiden tekoon käytettiin aikaa, jotta takin tasapaino saatiin hiottua kuntoon huppua, vetoketjua ja taskuja myöten. Valmiissa takissa toteutuvat kaikki Joutsenen arvot: se on kevyt, lämmittävä, kestää käyttöä ja aikaa, ja miellyttää sekä silmää että kehoa iästä riippumatta.

Lopullisen takin tikkaus kohottaa Mettisten mukaan ryhtiä sopivasti, sitä trimmattiin sovitusten aikana erityisesti. Muotoja ja tikkaussuuntia tarkistettiin useaan otteeseen. Sellainen työ on mahdollista vain, kun käytössä on mallimestari ja kokeiltava takki oikeasti on potentiaalisen käyttäjän päällä.

– Takin tarkoitus ei ole hoikistaa ja tehdä ihmisestä laihan näköistä. Mutta se, että vaate on sopusuhtainen ja imartelee kantajansa vartaloa, on tärkeää, Heiko sanoo.

Hyvä takki on suunnittelijakaksikon mukaan ajaton ja aina tyylikäs, sellainen, jota voi käyttää vuosikausia, vaikkei enää muista milloin se on ostettu.

Säteessä on kahteen suuntaan avautuva, helmasta hupun yläreunaan saakka ulottuva vetoketju, joka mahdollistaa paitsi käytettävyyden eri säissä, myös tyylillisen leikittelyn pukea takki eri tavoilla. Takin käännettävien hihojen pituutta voi säädellä säätilan tai oman vartalomallin mukaan vaikka ¾ pituuteen.

Kolmessa värissä saatavan takin hupun sisään mahtuu pipo tai nuttura ja silti huppu jää sopivasti irti kasvoista niin, ettei meikki tahriinnu. Hupun pieni lippa suojaa silmiä räntäsateella.

– Säde on saanut innoituksensa pysyvästä muotoilusta, siitä, miten untuvan ylivoimainen keveys ja lämmön tuntu luovat turvallisen sylin alati muuttuvassa maailmassa. Lopputulos on valtavasti ajattelua sisältävä, luksukkaan mukava takki, Maikku Mettinen tiivistää hymyillen.

Tutustu Säde-kevytuntuvatakkiin täällä.

Luksukkaan mukava citytakki

Elsa Heikolla on Säde -kevytuntuvatakki ollut käytössä siitä saakka, kun se tuli saataville. Säde on Heikon mukaan takki, jota voi pitää sekä kovemmilla pakkasilla että kesän kaupunkireissuilla.

– Untuva on luonnonmateriaali, eikä hohka kuumuutta. Pitää silti tuulta ja on äärettömän kivan tuntuinen päällä. Kevytuntuvatakki on Suomen nykyisissä ilmasto-olosuhteissa jopa käytännöllisempi kuin paksu toppatakki, Heiko sanoo.

Heiko kuvailee Sädettä jokapaikan citytakiksi ja kertoo laittavansa sen spontaanisti päälle lähtiessään kävelylle, kauppaan tai asiakastapaamisiin. Takki on hänen mukaansa kivan ja persoonallisen näköinen, ei showstopperi kuitenkaan niin, että toisi liikaa huomiota. Pitkä malli ja aavistuksen kiiltävä pintamateriaali tekevät takista Heikon mielestä todella monikäyttöisen. Tarvittaessa takki on myös juhlavampi teatteriin ja ravintolaan lähtiessä, kunhan sen asustaa eri tavoin.

Monikäyttöisyys oli suunnittelijoiden tähtäimessä takkia tehtäessä. Ideana oli, että Säde ajaa useampia erilaisia takintarpeita ja sillä voi korvata monta erillistä takkia.

– Se, että takki kutsuu kaupassa ostamaan, on tärkeää. Vielä tärkeämpää on se, että takki pääsee vaatekaapista joka päivä päälle. Että juuri tämä takki on se, joka tulee laitettua aina uudestaan. Se on parasta palautetta suunnittelijalle, Hammi Mettinen hymyilee.

”Joutsenen Säde tuntuu omalta, sellaiselta, että se pysyy käytössä pitkään”, Elsa Heiko sanoo.

Heiko kertoo tuunaavansa Säde-asukokonaisuuttaan huiveilla, hansikkailla ja laukuilla. Joutsenella sovitusmallina ollessaan hän sai hyvän vinkin poolokauluspaitojen ja -mekkojen käyttämisestä yhdessä kevytuntuvatakin kanssa. Tällöin takkia voi pitää auki ilman, että kaula kuitenkaan kylmettyy.

– Hyvä takki on ajaton, aina tyylikäs, sellainen, jota voi käyttää vuosikausia, vaikkei enää muista milloin se on ostettu, Maikku Mettinen kuittaa.

Kestävä ja huoleton Säde

Käytettävyyden lisäksi Heiko arvostaa vaatteessa helppohoitoisuutta. Joutsenen Säde on hänen mukaansa ihanan huoleton. Se ei vaadi ajatusta pysyäkseen hyvänä. Takki pysyy kuosissa ja tahrat saa pyyhkäistyä pois kostealla liinalla. Säde on tarvittaessa vesipestävä Joutsenen untuvatuotteiden tapaan.

– Vaikka takin pakkaa matkalaukkuun pieneen pussukkaan, sen voi napata sieltä suoraan päälle. Ravistus, ja takki on taas pöyheä ja siistin näköinen, Heiko vinkkaa.

Joutsenen tuotteet tehdään kestämään. Jos takki kuitenkin kokee kovia, Joutsenella on paikkapaketteja, joilla sen voi helposti korjata itse. Joutsenen takit ja vuodevaatteet voi myös lähettää korjaukseen Riihimäelle. Näin taataan se, että tuotteet todella ovat pitkäikäisiä, tarvittaessa korjattavissa ja kierrätettävissä. Ne tuottavat kantajalleen hyvää oloa ja mieltä useita vuosia, jopa vuosikymmeniä. Se on Heikon mielestä laadukkaan suunnittelun ja hyvien materiaalien ohella suomalaisen Joutsenen parhaita puolia.

– Takki tuntuu omalta, sellaiselta, että se pysyy käytössä pitkään. Ja olen varma, että jos Säteestäni joskus luopua haluan, löydän sille ostajan hirveän helposti. Tuotteen tarina jatkuu sen jälkeen toisen käyttäjän kanssa, Heiko sanoo.

Joutsen-kevytuntuvatakit

» Valmistettu vastuullisesti tuotetusta untuvasta.

» Suunniteltu pitkäikäisiksi ja korjattaviksi. Joutsen-untuvatuotteille on tarjolla korjauspalvelu.

» Vesipestäviä, takit voi pestä kotona pesukoneessa tai käyttää Joutsen-pesupalvelua.

» Takeille on myönnetty Design from Finland -merkki.

Lue lisää: www.joutsen.fi/kevytuntuvatakit

Lue myös: