MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat Veikkauksen mainosaineistoa.
MAINOS Veikkaus

Suomalaiset patikoivat yhä enemmän metsissä ja liikuttuvat leirinuotiolla: ”Jokin siinä menee niin syvälle”

Julkaistu:

Kansallispuistojen kävijämäärät kasvavat, mutta niitä vaivaa rahapula. Eräopas käyttäisi Eurojackpot-kokoluokan voittosumman suomalaisille rakkaiden luontokohteiden kunnostukseen.
Jos eräopas Minna Jakosuolla olisi rajattomasti valtaa ja rahaa, hän tietäisi, mitä niillä tekisi: Jakosuo pitäisi huolen siitä, että jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin luotaisiin esteettömiä luontopolkuja, joille kaikenikäisten asukkaiden olisi helppo mennä.

Jos taas kohdalle osuisi iso Eurojackpot-voitto ja Jakosuo saisi valita rahojen käyttötarkoituksen, hän suuntaisi ne kansallispuistojen kunnostamiseen ja ylläpitoon.

-Jos rahaa ei tarvitsisi miettiä yhtään, maksaisin pois kansallispuistojen korjausvelat, jotta Metsähallitus pystyisi pitämään reitit kunnossa, hän sanoo.

Juuri nyt Jakosuo on hieman huolissaan kansallispuistojen tulevaisuudesta. Vaikka puistojen kävijämäärät ovat kasvussa, puistoja vaivaa rahapula. Niille ja muille Metsähallituksen Luontopalveluiden ylläpitämille kohteille on kertynyt korjausvelkaa 44 miljoonaa euroa.

Tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi Metsähallitus on ilmoittanut, että se luopuu joidenkin pitkospuiden ja laavujen ylläpidosta. Jakosuo pelkää, että kehityssuunta jatkuu.

-Olen seurannut keskustelua paljonkin ja huomannut, että monella on tästä huoli.

Luonnossa oleskelu lisää tutkitusti hyvinvointia

Minna Jakosuo keksii monta syytä siihen, miksi hänen mielestään luontopolkuja ja patikointireittejä tarvitaan.

Ensinnäkin viime vuosina on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan luonnossa liikkumisella ja oleskelulla on lukuisia positiivisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Luonnossa liikkuminen esimerkiksi vähentää stressiä ja laskee verenpainetta.

Toisekseen Jakosuo on omassa työssään eräoppaana nähnyt, miten syvästi luonnossa oleminen vaikuttaa ihmisiin. Jakosuo järjestää muun muassa aikuisten retkeilykursseja ja ohjattuja vaelluksia. Hänellä on tapana kursseillaan ja vaelluksillaan joka ilta tiedustella osallistujilta leirinuotion äärellä, mitkä ovat kunkin tuntemukset. Ei ole harvinaista, että nuotiolla itketään liikutuksesta.

-On vaikea puhua sanoiksi, mikä siinä menee niin syvälle. Kai kyse on siitä, että luonnossa kaikki ylimääräinen unohtuu mielestä ja voi vain olla siinä hetkessä. Monilla ihmisillä on kiirettä ja painetta työelämässä. Luonnossa ei ole mitään velvollisuuksia, Jakosuo pohtii.

-Luonnosta saa myös itsensä voittamisen kokemuksia ja elämyksiä.


Selviytyminen luonnossa tuo voimavaroja arkeen

Minna Jakosuo on itsekin kokenut, miten elvyttävää ja voimaannuttavaa luonnossa liikkuminen voi olla. Hän pyrkii hakeutumaan luontoon aina kun mahdollista.

Jakosuo on myös toteuttanut pitkiä eräretkiä ja vaelluksia yksin. Elokuussa 2015 hän vietti kuukauden yksin Lapin erämaassa. Keväällä 2018 hän toteutti Lapissa kuukauden hiihtovaelluksen, josta kolme viikkoa hän oli kokonaan yksin.

Miksi hän on halunnut tehdä tällaisia tempauksia?

-Kun liikkuu luonnossa yksin, saa ajatella ajatuksensa alusta loppuun ja oppii pärjäämään ja selviytymään. Siitä saa arkielämään monenlaista hyvää. Esimerkiksi arkiset haasteet eivät sen jälkeen tunnu enää niin isoilta ja vaikeilta.

Erilaiset eräretkeilyyn ja patikointiin liittyvät kurssit ovat parhaillaan nosteessa. Minna Jakosuo arvelee tämän johtuvan osin siitä, että enää suomalaisia ei hävetä hakea eränkäyntiin ja retkeilyyn oppia kursseilta.

-Tuntuu, että kiinnostus kasvaa koko ajan. Nyt kaivataan palveluja, koska retkeilyyn halutaan päästä nopeasti sisään.

Niille, jotka haluaisivat kehittyä eränkäynnissä ja patikoinnissa, hän antaa hyvän neuvon: opettele alkeita omassa lähimetsässäsi.

-Tulosta lähimetsäsi kartta ja opettele siitä kartan lukemista. Jos metsässä on jokin tuttu polku, lähde kulkemaan sille ja sijoita itsesi kartalle, Jakosuo ohjeistaa.

Hyvä tapa päästä alkuun on myös lähteä retkeilemään johonkin kansallispuistoon, sillä kansallispuistot ovat hyvien opasteidensa, laavujensa ja autiotupiensa ansiosta paikkoja, joissa on näppärä liikkua.

-Niissä on helppo aloittaa yöpymisharjoittelu, ja niille uskaltaa lähteä sellainenkin, joka arastelee reitittömään maastoon lähtemistä.

Artikkeli on Veikkauksen ja Sanoma Creativesin yhteistyössä toimittamaa kaupallista sisältöä, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä haaveiluun ja hyvän tekemiseen.

Eurojackpot lyhyesti

  • Pelin päävoitot ovat jopa 10-90 miljoonaa euroa.
  • Pelissä valitaan viisi päänumeroa väliltä 1-50 ja kaksi tähtinumeroa väliltä 1-10.
  • Eurojackpotin peliaika päättyy perjantaisin klo 20:00 ja oikea rivi, 5 päänumeroa ja 2 tähtinumeroa, arvotaan Suomessa.
  • Arvontatulokset julkaistaan netissä noin klo 22:00 ja arvonnan tuloslähetys on katsottavissa Eurojackpotin tulossivujen kautta.
  • Lue lisää Eurojackpotista.
  • Veikkauksen sovelluksen älypuhelimeesi voit ladata täältä.
Eurojackpot on Veikkauksen haaveilupeli, joita ovat lisäksi viikoittain pelattavat Vikinglotto ja Lotto sekä näiden yhteydessä pelattavat Jokeri ja Lomatonni. Lisäksi päivittäin pelattavat Keno, Synttärit ja Kaikki tai ei mitään kuuluvat haaveilupelien ryhmään.
MAINOS Veikkaus
Lue myös:

MAINOS