MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat Veikkauksen mainosaineistoa.
MAINOS Veikkaus

Rauhanturvaaja, poliisi ja Team Rokka –yhdistyksen perustaja: ”Minua ajaa halu auttaa heikompia”

Julkaistu:

Jos laitonta norsunluukauppaa vastaan etsintäkoirien kanssa taisteleva Toni Lahtinen voittaisi lotossa, hän käyttäisi potin eläinten hyväksi. Koulupudokkaasta arvostetuksi vaikuttajaksi noussut Lahtinen haluaa rohkaista niitä, jotka miettivät omia mahdollisuuksiaan tehdä hyvää.
Jos lottovoitto osuisi kohdalle, Toni Lahtinen käynnistäisi Team Rokka -yhdistyksineen uuden etsintäkoiraprojektin ja ryhtyisi jälleen kitkemään maailmalla rehottavaa villieläinten salametsästystä ja -kauppaa.

Sellaista projektia varten luonnonsuojeluun ja etsintäkoirien kouluttamiseen erikoistuneella yhdistyksellä on jo suunnitelmat valmiiksi tehtynä, mutta projektin toteuttaminen on toistaiseksi jäissä taloudellisista syistä. Rahoitus puuttuu.

- Haemme parhaillaan rahoittajia, kertoo Lahtinen, jonka suuri yleisö tuntee syksyllä 2016 televisiossa nähdystä Norsunluukoira-dokumenttisarjasta.

Sarja kertoi Lahtisesta, hänen Rokka-etsintäkoirastaan ja Team Rokan laittoman norsunluukaupan vastaisesta projektista Tansaniassa vuosina 2015–2016. Lahtinen ja Rokka pääsivät mukaan Tansanian erikoisjoukkojen operaatioihin, joissa saatiin kiinni Itä-Afrikan merkittävimpiä norsunluukauppiaita.

Lisäksi Lahtinen tiimeineen opetti Tansanian poliisikoirayksikölle etsintäkoiratoiminnan perusteita. Lahtinen on työstään ylpeä – ja syystäkin.

- Ennen Team Rokan saapumista Tansanian poliisikoirayksikön koulutusmetodit perustuivat kipuun ja pelkoon. Kykenimme juurruttamaan sinne positiiviseen vahvistamiseen perustuvan koulutustavan.

Hartolasta Tansaniaan

Toni Lahtinen sai idean luonnonsuojelun parissa toimivasta yhdistyksestä ja norsunluukoirien kouluttamisesta vuonna 2012.

Hartolasta kotoisin oleva Lahtinen oli työskennellyt rauhanturvaajana Bosniassa ja rikostutkijana Suomessa. Vuonna 2010 hän oli irtisanoutunut työstään ja tehnyt sen jälkeen eläinsuojelutyötä muun muassa Romaniassa, Thaimaassa ja Australiassa.

Hän oli maailmalla matkatessaan perehtynyt laittoman villieläinkaupan vastaiseen työhön ja kiinnostunut siitä. Hän alkoi kouluttaa omia koiriaan tunnistamaan norsunluuta ja aseita. Niin hän päätyi Tansaniaan.

Nyt Lahtinen on Suomessa ja tekee töitä sen eteen, että poliisin rooli suomalaisessa eläinsuojeluvalvonnassa vahvistuisi.

- Olen myös tehnyt esityksiä eläintenpitokiellon valvonnan tehostamiseen liittyen.


Avain onneen on hyvän tekeminen muille

Lahtisen haaveena on, että rahoituskuviot ratkeaisivat pian ja Team Rokka saisi uuden mahdollisuuden lähteä maailmalle tekemään hyvää. Lottovoittoa odotellessa rahoitusta on haettava muuta kautta.

- Tällä hetkellä asiat ovat auki, mutta virityksiä on moneen suuntaan. Jos kutsu käy ja minua tarvitaan maailmalla, olen valmis lähtemään, hän sanoo.

Lahtista kuljettaa eteenpäin halu tehdä hyvää muille. Erityisesti hän haluaa valjastaa osaamisensa eläinten hyväksi, sillä eläimillä ei ole omaa ääntä eivätkä ne kykene puolustamaan itseään.

- Olen pohtinut paljon sitä, miksi teen näitä asioita, joita teen. Kaikki lähtee onnellisuuden kaipuusta. Olen miettinyt, mikä minut tekee onnelliseksi, ja ymmärtänyt vastauksen olevan se, että saan auttaa heikompia.

Lahtiselta ilmestyy syksyllä kirja, jossa hän kertoo tarinansa koulupudokkaasta ja alkoholisoituneesta nuoresta arvostetuksi vaikuttajaksi, joka sai kutsun linnan juhliin vuonna 2016.

- Yläasteen pääsin hädin tuskin läpi, lukiota en käynyt ollenkaan. Tästä huolimatta pääsin poliisikouluun ja nousin jonkinlaiseksi arvostetuksi tekijäksi, Lahtinen kertoo taustastaan.

Tarkoitus on omalla tarinalla rohkaista niitä, jotka miettivät omia mahdollisuuksiaan vaikuttaa heikompien hyväksi. Aina kannattaa haaveilla paremmasta, ja ottaa askeleita kohti toiveiden toteutumista.

- Ihmisen elämä on ainutkertainen ja haavoittuva. Se voi päättyä koska tahansa. Miksi emme tekisi ajastamme maan päällä merkityksellisempää auttamalla muita?Artikkeli on Veikkauksen ja Sanoma Creativesin yhteistyössä toimittamaa kaupallista sisältöä, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä haaveiluun ja hyvän tekemiseen.

Lotto lyhyesti

Lotto on Veikkauksen haaveilupeli, joita ovat lisäksi viikoittain pelattavat Vikinglotto ja Eurojackpot sekä näiden yhteydessä pelattavat Jokeri ja Lomatonni. Lisäksi päivittäin pelattavat Keno, Synttärit ja Kaikki tai ei mitään kuuluvat haaveilupelien ryhmään.
MAINOS Veikkaus
Lue myös:

MAINOS