MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat Veikkauksen mainosaineistoa.
MAINOS Veikkaus

Pullisteleeko kesämökin roskis ruoasta? Lue vinkit ruokahävikin hallintaan

Julkaistu:

Suomalainen heittää menemään vuodessa 24 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Miten asiatuntija taistelisi hävikkiä vastaan lottovoiton suuruisella summalla? Lue rahanarvoiset vinkit, miten torjut ruokahävikkiä mökkireissulla.


Suomessa joka kymmenes peruna tai leipäpala päätyy roskiin. Jos kohdalle osuisi Loton täysosuma, voisi voittorahat myös käyttää yhteiseen hyvään. Ruokahävikin torjunta olisi erinomainen kohde, ja tällaisella päätöksellä syntyisi ajan myötä mittavat hyödyt. Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuurella on suunnitelma valmiina, jos voitto osuisi kohdalle. Voittopotin hän käyttäisi ruokahävikkitaisteluun.

”Mitä enemmän ostetaan, sitä enemmän heitetään pois”

Alkava mökkikausi on monelle mässäyskausi: grillit hehkuvat kuumana ja padat poreilevat uusista perunoista. Katajajuuri muistuttaa, että mökille ruokaa rahdatessa kannattaa muistaa sama suunnitelmallisuus kuin arjessakin.

– Ennakoi ja suunnittele, mitä aiot valmistaa. Tee ruokaa tarpeen mukaan ja mieti, millainen porukka milloinkin on syömässä. Jos jotain jää, se pitäisi pyrkiä käyttämään uudestaan.

Katajajuuri kaipaa myös lähellä olevia kyläkauppoja. Jos kesämökkiostokset tehdään kerran viikossa jättimarketissa kaupungin laidalla, tulee kärryyn helposti haalittua liikaa ”varmuuden vuoksi”.

– Fakta on, että mitä enemmän ostetaan, sitä enemmän heitetään pois.

Biojäte ei ole pelastus

Kotitalouksien sekajätteen seassa on yli kolmannes biojätettä, jota ei saada hyötykäyttöön. Maailmanlaajuisesti heitetään pois jopa 1,3 miljardia tonnia ruokaa.

Vaikka ruuantähteet sujauttaisi oikeaoppisesti biojätteeseen, ei sillä silti synninpäästöä saa.

– Ihmiset saattavat heittää ruokaa pois helpommin, jos sen voi laittaa biojätteeseen. Omatunto ei kolkuta, kun ajatellaan, että ”sehän menee kierrätykseen”, Katajajuuri kertoo.

Jättipotilla hävikki hallintaan


Kun ruokaa arvostetaan enemmän, hävikkiä myös syntyy vähemmän. Juha-Matti Katajajuuri haluaisi, että valistustyö alkaisi jo päiväkodeista. Suomessa on noin 4 000 päiväkotia, joissa lähes 250 000 lasta.

Yhden lottopotin summalla, 10 miljoonalla eurolla, tehtäisiin paljon suomalaisen ruuan hyväksi. Kasvaville lapsille suunnattu kampanja voisi kertoa ruokahävikin syistä ja vaikutuksista, mutta samalla lapsia voisi tutustuttaa ruuan tuotantoon.

– Pääpaino olisi ruuan tekemisessä yhdessä niin, että raaka-aineina käytettäisiin pääosin raaka-aineita, jotka uhkaavat päätyä hävikkiin. Sellaisista voitaisiin hyvin valmistaa piirakoita, munakkaita, pizzoja, keittoja ja salaatteja.

Yhdeksällä miljoonalla voisi palkata vuodeksi 150 ruuan ja kotitalouden ammattilaista kiertämään päiväkoteja. Jokaisen vastuulle tulisi 27 päiväkotia, joten hävikkikokkailu ei jäisi kertaraapaisuksi, vaan työtä voisi tehdä pitkäjänteisesti.

Miljoona euroa jäisi vielä erilaisten oppaiden, kuten hävikkikeittokirjan tekemiseen sekä laajaan viestintäkampanjaan, jossa olisi keulakuvina asiasta kiinnostuneita julkkiksia, vloggareita tai urheilijoita.

Katajajuuri sanoo, että kampanjan juju ei ole se, että opetetaan vain lapsia.

– Varsinainen hyöty tulee siitä, kun lapset opettavat kotona aikuisia, miten hävikkiä vähennetään ruokaketjun eri vaiheissa, myös kotona.

Vaikka jättipotista on ihana haaveilla, se ei kuitenkaan osu jokaisen kohdalle. Pienilläkin teoilla on yllättävän paljon merkitystä. Hävikkiä voi torjua sekä ruokaostoksilla että jääkaapin äärellä – ja säästö näkyy lopulta myös omassa kukkarossa.

Näin pienennät ruokahävikkiä kesämökillä – 7 vinkkiä:

Mieti ostoslista tarkoin. Jos kauppaan säntää kiireellä ja kahmii ostoskärryt kukkuroilleen, on todennäköisempää, että osa ruokaostoksista päätyy roskiin. Vältyt myös heräteostoksilta.

Tee ruokalista etukäteen. Suunnitelma lomaviikon aterioille helpottaa myös pitämään hävikin minimissä.

Kurkkaa jääkaappiin aina ennen kuin lähdet ruokaostoksille. Moni ylimääräinen tuote jää ostettua, kun jääkaapin sisältö on mielessä.

Vie tuliaisiksi vain hyvin säilyvää ruokaa, kun olet itse mökkivieraana.

Kokkaa luovasti. Moni roskiin joutuva ruoka-aine olisi vielä syömäkelpoista. Tee tähteistä piirakoita, munakkaita, pizzoja, keittoja ja salaatteja.

Ota vain se, minkä syöt. Älä haali lautaselle enempää kuin oma vatsa vetää.

Vietetäänkö hävikitön heinäkuu? Päätä olla heittämättä ruokaa enää roskiin ja haasta myös ystäväsi mukaan.Nämä sisällöt ovat Veikkauksen ja Sanoma Creativesin yhteistyössä toimittamaa kaupallista sisältöä ja niiden tarkoituksena on kannustaa ihmisiä haaveiluun ja hyvän tekemiseen.

Lotto lyhyesti

Lotto on Veikkauksen haaveilupeli, joita ovat lisäksi viikoittain pelattavat Vikinglotto ja Eurojackpot sekä näiden yhteydessä pelattavat Jokeri ja Lomatonni. Lisäksi päivittäin pelattavat Keno, Synttärit ja Kaikki tai ei mitään kuuluvat haaveilupelien ryhmään.
MAINOS Veikkaus
Lue myös:

MAINOS