MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat Veikkauksen mainosaineistoa.
MAINOS Veikkaus

Suomessa on jopa puoli miljoonaa merkitsemätöntä kissaa – näin eläinten ystävä ratkaisisi ongelman

Julkaistu:

Suomessa on valtava määrä merkitsemättömiä kissoja, joiden omistajia ei tunneta. HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen tietää, mitä tekisi rahoilla, jos hän voittaisi Lotossa pari miljoonaa.


Moni meistä on miettinyt jo valmiiksi, mihin voittorahojaan sijoittaisi, mikäli Lotosta sattuisi osumaan seitsemän oikein.

Jos osan voitosta tai jopa koko voiton haluaisi käyttää hyvän edistämiseen, mistä kannattaisi aloittaa? Entä monessako näistä haaveista on otettu huomioon myös eläimet?

- Kyllä sitä aina toivoisi, että jos jotain onni suo, niin muistaisi silloin myös nelijalkaisia ystäviämme, Hannele Luukkainen sanoo.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajalla olisi itsellään selvät sävelet, mikäli pelitosite toisi joskus jättipotin: hän hankkisi Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle upouuden kodin löytöeläimiä varten.

- Sinne saisimme kaikki kissat, koirat, kanit ja muutkin pienemmät löytöeläimet.

Luukkainen laskeskelee, että esimerkiksi jokin vanha tehdaskiinteistö voisi irrota parilla miljoonalla eurolla.

- Mikäli remontointiin satsaisi 500 000 euroa, tilasta tulisi varmuudella paras mahdollinen eläimille.

- Jos taas pitäisi oikein ostaa tontti ja rakentaa varta vasten löytöeläintalo, niin kyseessä olisi varmaankin sellainen kolmen miljoonan euron hanke. Eli noin 2,5 - 3 miljoonalla saisimme varmasti eläimille käyttötarkoitukseen sopivat ja kunnolliset tilat.

Tällaisiin tiloihin lukeutuisivat muun muassa erilliset eläinlääkärifasiliteetit, jotta kaikki löytöeläimet voitaisiin hoitaa asianmukaisesti saman katon alla ja myöhemmin edelleen luovutettaviksi.


Mutta miksi Luukkainen olisi valmis sijoittamaan miljoonia löytöeläinten hyväksi?

- Siksi, ettei Suomessa auteta eläimiä verorahoilla. Ne ovat minimaalisia summia, mitä kaupungilta tai kunnilta tulee, Luukkainen hymähtää.

Suurin osa löytöeläinten saamasta taloudellisesta tuesta tulee Luukkaisen mukaan lahjoitus- ja hyväntekeväisyysvaroista, kuten esimerkiksi yksittäisten ihmisten lahjoituksista ja testamenteista.

- Eli siis eläinrakkailta ihmisiltä. Voi sanoa, että eläinsuojelutyö on hyväntekeväisyystyötä.

Se on myös arvokasta työtä. Eri arvioiden mukaan Suomessa on 600 000:sta jopa kahteen miljoonaa kissaa, ja näistä vain murto-osa on rekisteröity.

Ministeriössä on parhaillaan vireillä eläinten hyvinvointilakiuudistus, jonka lisäksi tekeillä on myös erillinen selvitys koirien ja kissojen pakollisesta tunnistusmerkinnästä.

- Käytännössä kyseessä olisi nahan alle sijoitettava mikrosiru. Se kyllä auttaisi löytöeläinongelmaa, varsinkin kissojen osalta, maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Susanna Ahlström sanoo.

Ahlström arvelee, että Suomessa yksittäisen kissan tunnistusmerkintä voisi maksaa noin 10 euroa. Näin ollen pelkästään kissojen rekisteröinti voisi kustantaa maassamme vähintään 5 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä todellisuus on se, ettei löytöeläintaloissa ja -hoitoloissa läheskään aina tiedetä, mistä mikäkin mirri tai murre on peräisin. Hyväsydäminen lottovoittaja voisi saada paljon hyvää aikaan.

- Olisihan se hienoa, jos mahdollinen lottovoittaja voisi jakaa hyvää eteenpäin. Eläimet eivät voi puolustaa itse itseään. He ovat yhteiskunnassa aina se heikoin osapuoli, joka on aina myös ihmisen armoilla, Luukkainen muistuttaa.

Kurkkaa videolta, millaisia asukkaita Helsingin Viikin löytyeläintalosta löytyy:
Nämä sisällöt ovat Veikkauksen ja Sanoma Creativesin yhteistyössä toimittamaa kaupallista sisältöä ja niiden tarkoituksena on kannustaa ihmisiä haaveiluun ja hyvän tekemiseen.

Lotto lyhyesti

Lotto on Veikkauksen haaveilupeli, joita ovat lisäksi viikoittain pelattavat Vikinglotto ja Eurojackpot sekä näiden yhteydessä pelattavat Jokeri ja Lomatonni. Lisäksi päivittäin pelattavat Keno, Synttärit ja Kaikki tai ei mitään kuuluvat haaveilupelien ryhmään.
MAINOS Veikkaus
Lue myös:

MAINOS