MainosIntersport

Kitka- vai nastakengät? Talvi ei ole vain yksi ainoa keli - asiantuntija kertoo, millaiset kengät mihinkin säähän kannattaa valita

Kova lumi, pakkasjää ja vesipatja jään päällä vaativat kengiltä erilaista pitoa. Merrellin valikoimassa on kolme pohjatyyppiä suunniteltuna juuri niihin olosuhteisiin, joissa sinä liikut.


1.12.2022 1:07

Pakkasta, lunta, vettä ja taas pakkasta. Ja kevyttä lunta, joka kätkee jään alleen. Talven säävaihtelut tekevät tiet liukkaiksi, hiekoitushiekka ja isompikin sepeli painuu jään sisään melkein sitä mukaa kuin sitä kaduille kylvetään. Tuttu juttu kaikilta menneiltä talvilta.

Lämpötilojen vaihtelut ja ulkoiluolosuhteiden nopeat muutokset asettavat vaatimuksia jalkineiden suojaavuudelle, lämmittävyydelle ja turvallisuudelle.

Vaikka talvikeli välillä on mitä on, sen ei saa antaa estää ulkoilua. Oikeat kengät tekevät liikkumisesta turvallista ja mukavaa.

Merrellin materiaalituntemus sekä vuosikymmenten kokemus jalan anatomiasta ja eri liikuntamuotojen vaatimuksista yhdistyvät uuden malliston tuoteinnovaatioissa. Tukevien ja vakaiden jalkineiden ansiosta ulkoilu on mukavaa ja turvallista talvellakin.

– Merrellillä on Suomen talveen kolme erilaista pohjateknologiaa. Niiden pito-ominaisuudet kattavat kaikki talven sääolosuhteet märästä loskasta jäiseen lumeen, Merrellin maajohtaja Sami Mikkola kertoo.

Merrellin talvikengät löydät Intersportin laajasta valikoimasta.

Kitkat vai nastat?

Sama kysymys kuin autoilijoilla, on myös talvella jalan liikkuvien huulilla. Yhtä oikeaa vastausta ikuiseen pohdintaan ei ole.

– Kitkapohjakengät ovat parhaat pakkaslumelle ja märälle asfaltille, nastakengät taas toimivat parhaiten jäällä. Merrellin mallistossa kolmas vaihtoehto on pitopohja, joka antaa parhaan pidon vetisellä jäällä, Mikkola sanoo.

Näin kolme erilaista pohjatyyppiä eroavat toisistaan

Kitkapohja: Vibram® IceTrek -kitkapohja toimii kuten auton kitkarenkaat: kuvioidun pohjan nappuloiden reunoissa oleva hammastus parantaa pitoa erilaisilla alustoilla Pehmeä materiaali säilyttää pito-ominaisuutensa lämpötilan laskiessakin. Kitkapohja pitää pakkaslumella, märällä asfaltilla sekä kalliolla, jolla ei ole jäätä.

Pitopohja: Vibram® Arctic Grip™ -pitopohjan toiminnallisuus perustuu kahden materiaaliseoksen yhdistelmään sekä pohjan rakenteeseen. Kuvioitu, huokoinen pohja porautuu vesipatjan läpi luoden kitkaa jään kanssa. Pitopohja antaa eniten varmuutta askellukseen märällä, jäisellä pinnalla sekä pakkaslumella. Pitopohjalla on hyvä kävellä myös kovalla alustalla ja sisätiloissa.

Nastapohja: Vibram® IceTrek -kitkapohjaan istutettujen 10 hiiliteräsnastan ansiosta aikaan on saatu optimaalinen toiminnallisuus jäällä. Pohjan nappuloiden reunoissa oleva hammastus parantaa pitoa, hiiliteräsnastat porautuvat jäähän. Kovalla alustalla nastat vetäytyvät pohjamateriaalin FloatPro Foam™ -välipohjan ansiosta aavistuksen sisään vähentäen nastoille ominaista liukkautta.

– Kaikissa kolmessa pohjatyypissä on puolensa. Kitka- ja pitopohjien miinuspuoli on pito pakkaspeilijäällä, nastapohjilla meno sisälle kauppoihin ja julkisiin tiloihin taas on usein kiellettyä ja ne voivat olla siellä liukkaat, Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan oikeaa kenkää valitessa kannattaa pohjan lisäksi huomioida myös muut ominaisuudet, esimerkiksi vedenpitävyys, lämpö, vaimennus ja mahdollisuuksien mukaan myös omien arvojen mukainen valmistus.

Sandaaleista tuttu valmistaja

Merrell on suomalaisille tuttu ulkoilu- ja retkeilyjalkinebrändi jo 30 vuoden ajalta. Yhdysvaltalaisen suutarin nimeä kantavan jalkinevalmistajan laajassa valikoimassa on talvi- ja ulkoilukenkien lisäksi maastojuoksukenkiä, paljasjalkakenkiä, sandaaleja ja vapaa-ajan kenkiä.

Laatu, kestävyys ja käyttäjäkokemukset Merrellin jalkineissa ovat luoneet merkin ympärille uskollisen käyttäjäkunnan. Tarina kertoo, että naimisiinkin on Merrellin sandaalit jalassa menty.

– Moni Merrellin jalkineiden käyttäjä on hankkinut aikanaan ensimmäiseksi sandaalit, joilla Suomen markkinoille 90-luvulla yhdessä ulkoilujalkineiden kanssa tultiin. Kun laatu on todettu hyväksi, merkkiä on ostettu myös muihin käyttökausiin ja -tarkoituksiin, Mikkola kertoo.

Lumelta jäälle ja kovalle alustalle. Erilaiset olosuhteet vaihtelevat talviulkoilussa samankin lenkin aikana.

Ota myyjä avuksesi

Kengät, ja aivan erityisesti talvikengät, on vaikea ostaa sovittamatta ja vertailematta. Intersportissa valikoima on hyvä ja erilaisiin ulkoilukenkiin erikoistuneet myyjät auttavat ja palvelevat mielellään myös talvikenkien ostajia.

Ammattilaisen apua kannattaa kysyä, sillä se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole paras mahdollinen toiselle kunkin oma käyttötarkoitus huomioon ottaen. Kerro myyjälle miten ja millaisessa ympäristössä liikut. Sovita, kokeile ja keskustele. Näin helpotat valintaasi oikeanlaisen kengän ostamisessa.

Merrell Moab Speed Mid Thermo Waterproof Spike -nastakengän ominaisuuksiin kuuluu myös vedenpitävyys ja pimeällä heijastavat yksityiskohdat muun muassa nauhalenkeissä.

Merrell pitopohjakengät ovat ikisuosikki – tutustu valikoimaan ja katso saatavuus lähimmästä Intersportista.

Lue myös: