MainosIntersport

Polkujuoksukengät ovat tämän vuoden hitti – näillä aloittelijakin onnistuu

Löydä juoksuharrastukseen uutta intoa ja monipuolisuutta. Personal trainer Heidi Tainio neuvoo, millaiset kengät asfaltilta maastoon siirtymiseen kannattaa valita.


29.6. 14:51

Yhdeksi suomalaisten suosikkilajiksi viime vuosina noussut polkujuoksu on lähellä myös personal trainerina työskentelevän Heidi Tainion sydäntä. Hiihtoa ja kestävyyslajeja nuoresta asti harrastaneen Tainion mielestä polkujuoksussa parasta on suorittamisen unohtaminen.

– Kun lähden juoksemaan, lähden metsään. Kunnon kengillä hiekkateille ja poluille. Siellä juokseminen on paljon enemmän kuin treeni.

Ympäröivä luonto rauhoittaa mieltä ja maadoittaa ajatukset. Jokaisen lenkin erilaisuus tekee niiden vertailun mahdottomaksi. Treeni tulee Tainion mukaan siinä sivussa, tärkeintä on liike.

– Kadulla juostessa mittaa helposti kilometrejä, vauhtia ja aikaa, metsässä se kaikki unohtuu. Siellä on helpompi päästää irti suorittamisesta.

Epätasaisessa maastossa vauhdilla ei ole väliä. Aloitteleva polkujuoksija voi kävellä ylämäet tai vaikka koko matkan. Keho elää vaihtelevalla alustalla Tainion mukaan enemmän ja jalkoja joutuu nostamaan korkeammalle, jolloin treeni vaikuttaa lihaksiin eri lailla kuin tasaisella alustalla juostessa.

Liikettä oikealla tavalla tukeva kenkä nousee pääosaan, ja tähän tarpeeseen Salomon Pulsar Trail -polkujuoksukenkä vastaa.

Salomon Pulsar Trail -polkujuoksukengät mahdollistavat vaihtelevan maaston juoksemisen.

Tainio kannustaa poikkeamaan asfaltilta poluille ja metsään uteliaasti, matalalla kynnyksellä, ja kokeilemaan, miltä laji tuntuu. Ensin hiekkateille ja tasaisemmille, merkityille reiteille, jos kivikot, juurakot ja eksyminen arveluttavat.

Kaupungeissakin luontoa löytyy läheltä, heti ei tarvitse lähteä kansallispuistoon tai tuntureille.

Poluilla juoksemisen helppous lähtee oikeanlaisista kengistä

Jotta metsässä juoksemisesta voi nauttia täysillä, on kenkien oltava kunnolliset. Tainiolla käytössään olevat Salomon Pulsar Trail -polkujuoksukengät mahdollistavat vaihtelevan maaston juoksemisen. Ne tukevat nilkkaa ja antavat pitoa, mutta toimivat hyvin myös hiekkatiellä ja asfalttisiirtymillä.

– Kun tossu istuu hyvin ja toimii niin kuin on tarkoitettu, se on huomaamaton, eikä vie huomiota kokemukselta.

Tainio ihastui Salomon Pulsar Trail -kenkiinsä heti ensimmäisellä lenkillä. Osittain kierrätysmateriaalista valmistettu kenkä tuntui siltä kuin sitä ei olisikaan, ja askel rullasi. Mikään ei hiertänyt eikä hangannut ja pohjan vaimennus tuntui hyvältä.

– Energy Blade -levy kengän välipohjassa yhdistettynä R-camber -pohjan kaarevaan muotoon antaa vakaan ja eteenpäin vievän askeleen. Uudesta kengästä löytyy kaikki Salomonin parhaat istuvuuselementit, Tainio sanoo.

Istuvuuselementeillä Tainio tarkoittaa Salomonin Quicklace Kevlar -pikanauhoja, kantapään paikallaan pysyvyyttä parantavaa Sensifit-rakennetta kengän sivuissa sekä jalkaterän paikallaan pysyvyyttä epätasaisellakin alustalla tukevaa Endofit-sukkaa kengän sisällä.

Hyvillä kengillä voi keskittyä nauttimaan juoksemisesta varmemmin ja vapaammin

– Metsässä kallioilla ja juurakoissa juostessa joutuu välillä hyppäämään korkeammalle ja astumaan sivusuunnassa. Se vaatii myös kengältä enemmän tukea ja pitoa.

Ota vastaan ammattilaisen apu kenkiä valitessa

Kenkiä, varsinkin urheiluun tarkoitettuja, on vaikea ostaa sovittamatta ja vertailematta. Intersportissa juoksukenkiin erikoistuneet myyjät osaavat palvella myös polkujuoksukengän ostajia.

Ammattilaisen apua kannattaa Tainion mukaan kysyä, sillä yhdelle sopii yhdenlainen ja toiselle toisenlainen kenkä käyttötarkoitus aina huomioon ottaen, hän muistuttaa.

– Kerro myyjälle miten ja missä tykkäät juosta. Sovita, kokeile ja pyydä neuvot siihen, kuinka kenkää optimaalisesti käytetään, Tainio sanoo.

Energy Blade -levy kengän välipohjassa yhdistettynä R-camber -pohjan kaarevaan muotoon antaa vakaan ja eteenpäin vievän askeleen. Quicklace Kevlar -pikanauhat auttavat Salomon Pulsar Trail -polkujuoksukengän istuvuudessa.

Usein ajatellaan, ettei varusteilla ole väliä. Tainion mielestä oikeanlaiset varusteet lisäävät mukavuutta ja tuovat huolettomuutta liikuntaan.

– Hyvillä kengillä voi keskittyä nauttimaan juoksemisesta varmemmin ja vapaammin, Tainio sanoo.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse hankkia kerralla. Kun kengät ovat kunnossa, voi pidempiä lenkkejä ajatellen panostaa muihin varusteisiin. Juoksukokemuksen mukavuutta lisääviä varusteita ovat Tainion mukaan juoksureppu tai -liivi, jonne saa kätevästi nestettä mukaan, esimerkiksi lötköpullot etutaskuihin.

Intersportissa on hyvä valikoima kestävyyslajeihin tarkoitettuja varusteita.

Suorittaminen unohtuu ja mieli lepää

Metsässä juostessaan Tainio ei kuuntele musiikkia tai äänikirjoja, luonnon äänet ja hiljaisuus riittävät hänelle. Vaikka juoksisi aina samassa metsässä, luonto muuttuu vuodenaikojen mukana ja uutta nähtävää riittää säästä riippumatta.

Polkujuoksun terapeuttisuus on Tainion mielestä hetkessä elämisessä ja vahvassa kokemuksessa itsensä kanssa olemisesta. Epätasaisella alustalla askeltaessa muut ajatukset unohtuvat. Treeninä polkujuoksun upeus tulee suorittamattomuudesta, huomaamattomuudesta ja erilaisiin lihaksiin monipuolisesti vaikuttavasta liikkeestä.

Heidi Tainion mielestä oikeanlaiset varusteet lisäävät mukavuutta ja tuovat huolettomuutta liikuntaan.

Juoksu on Tainion mukaan siitä mukava harrastus, että se ei katso aikaa eikä paikkaa eikä kuntoakaan. Kuka tahansa voi aloittaa polkujuoksuharrastuksen.

– Jokainen voi tehdä urheilusta omanlaisensa elämäntavan ja harrastaa lajeja, joista pitää, omalla tavallaan. Polkujuoksua Ylläksen tuntureilla tai Seurasaaren rannoilla.

Seuraa Heidin treenejä instagramissa @heidionthego -tilillä

Salomon Pulsar Trail -polkujuoksukenkä

– Kengän päällismateriaali on valmistettu 26% kierrätetystä materiaalista.

– Uusi, pehmeä ja joustava Energy Surge -välipohja antaa pitkäkestoisen ja pehmeän vaimennuksen pidemmillekin lenkille.

-- R-CAMBER pohjan muoto sekä Energy Blade -komposiittilevy päkiän alla vie nopeammin askelta kannalta päkiälle ja antaa tasapainoisen askeleen.

– Contragrip MA -ulkopohjamuotoilu ja optimoidut nappulat soveltuvat kaikille alustoille ja antavat hyvän pidon maastossa.

– Quicklace-kevlar sotkeutumaton pikanauhoitus.

– Sensifit ja Endofit-sukka kengän sisällä parantaa istuvuutta ja pitää kengän paikallaan epätasaiseslla alustalla.

– Droppi 6 mm.

Lue myös: