MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat K-Citymarketin mainosaineistoa.

Tämän osion kaikki artikkelit ovat K-Citymarketin mainosaineistoa.
MAINOS K-Citymarket

Pelottaako vaaniva muistisairaus? Suojaa aivosi oikeanlaisella ravinnolla

Julkaistu:

Jos olo tuntuu väsyneeltä, uni on katkonaista ja muistikin reistailee, kannattaa miettiä, olisiko ruokavaliossa jotain korjattavaa.


Iän karttuminen vaikuttaa muistinkin toimintaan, mutta yksilölliset erot voivat olla suuria. Toisilla muistiongelmat alkavat jo ennen vanhusikää, toisilla ei havaita muutoksia vielä yhdeksänkymppisenäkään. Aivoja kannattaakin aktivoida ja pitää virkeänä iästä huolimatta.

Hyvää aivoille -kirjan kirjoittanut elintarviketieteiden maisteri Satu Jyväkorpi muistuttaa, että viimeistään keski-iässä on hyvä ryhtyä noudattamaan terveellisiä elämäntapoja, joihin kuuluu laadukas ravinto ja säännöllinen liikunta.

- Terveellisillä elämäntavoilla oma hyvinvointi paranee, ja riski sairastua muistisairauksiin ja moniin kroonisiin sairauksiin vähenee. Kannattaa olla myös tarkkana siinä, että paino ei pääse iän myötä salakavalasti nousemaan, Jyväkorpi sanoo.

Mikä ruokavaliossa on vialla?

Jos olo tuntuu väsyneeltä, uni on katkonaista ja muistikin reistailee, ensimmäisenä olisi hyvä kartoittaa oma tilanne – löytyykö esimerkiksi ruokavaliosta jotain korjattavaa?

- Ongelmat voivat olla hyvin erilaisia, joku voi syödä liikaa sokeria, toinen taas huonolaatuista rasvaa tai suolaa.

Kannattaa myös miettiä, onko ateriarytmi kunnossa, sortuuko jatkuvasti epäterveellisiin vaihtoehtoihin tai onko elämässä liikaa stressiä, joka vaikeuttaa oikeanlaista syömistä?

Hyvälaatuisessa ruokavaliossa on paljon ja monipuolisesti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja.

- Kalaa on hyvä syödä pari kertaa viikossa ja lisäksi nauttia hyvälaatuista rasvaa, kuten kasviöljyä, pähkinöitä tai siemeniä. Ruokavaliossa on hyvä suosia täysjyväviljatuotteita ja kohtuullisesti maitotuotteita, Jyväkorpi sanoo.

Kalan kysyntä kasvaa

Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia siitä, mitä suuhunsa laittavat, ja sen on huomannut myös K-Citymarket Malmin kalamestari Aku Kivi.

- Kala on aivan erinomainen raaka-aine, siinä on muun muassa terveydelle elintärkeitä rasvoja.

Kalaa ostoskärryihin sujahtaakin yhä enemmän ja useammin. Asiakkaat ovat oppineet valmistamaan kalaa monella eri tapaa ja he osaavat myös kysyä vinkkejä kalatiskin ammattilaisilta.

- Suomalaiset rakastavat lohta ja kirjolohta, mutta paljon myydään muutakin kalaa. Esimerkiksi kuhasta on ainakin meillä välillä erinomaisia tarjouksia, ja silloin ihmiset tietysti innostuvat kokeilemaan uutta.

Parhaillaan kalatiskeillä myydään runsaasti madetta. Mateen lyhyt sesonki kestää vain helmikuun loppuun saakka.

- Madetta saa vain harvoin, joten sitä kannattaa nyt ostaa ja valmistaa herkullista madesoppaa, Kivi vinkkaa.

K-Citymarketit hyvinvoinnin asialla

K-Citymarketista löydät vaivatta inspiraatioita terveellisiin ruokiin ja välipaloihin. Saat tarjoushintaan sesongin hedelmiä ja kasviksia, proteiinipatukoita sekä monia muita hyvinvointia tukevia tuotteita tammi–helmikuun ajan.

Katso ajankohtaiset tarjoukset täältä!
MAINOS K-Citymarket
Lue myös:

MAINOS