MAINOS


Tämän osion kaikki artikkelit ovat K-Citymarketin mainosaineistoa.

Tämän osion kaikki artikkelit ovat K-Citymarketin mainosaineistoa.
MAINOS K-Citymarket

Haluatko ostaa vastuullisemmin? Kiinnitä huomio kauppareissulla näihin asioihin

Julkaistu:

Asiakas tekee yhden ostoskäynnin aikana lukuisia valintoja. Vastuullisten ja ilmastoa vähemmän kuormittavien päätösten tekeminen on lopulta aika helppoa.


Ilmastonmuutoskeskustelu käy vilkkaana ja moni miettii, miten voisi itse kuluttaa vastuullisemmin? Sitran tuottaman elämäntapatestin avulla voi kätevästi arvioida, millaisen hiilijalanjäljen tuottaa omilla arjen valinnoillaan. Testin on tehnyt jo peräti puoli miljoonaa suomalaista.

Yhden kauppareissun aikana tehdään monia päätöksiä. Tuenko kotimaisia tuottajia? Ostanko Reilun Kaupan tuotteita? Söisinkö tänään kasvisruokaa liharuoan sijaan?

Jyväskylän K-Citymarket Palokan kauppias Pekka Kukkonen on hyvin perillä asiakkaiden toiveista ja ajatuksista.

”Asiakkaat ovat yhä enemmän kiinnostuneita siitä, missä ja miten tuote on valmistettu, ja mihin esimerkiksi pakkausmateriaalit käytön jälkeen päätyvät”, Kukkonen kertoo.

Kaupan päivittäisessä toiminnassa vastuullisuus on läsnä monella tapaa. Miten kaupan energiankäyttö on suunniteltu? Entä mitkä tuotteet pääsevät kaupan valikoimiin? Tai miten kierrätys on hoidettu?

Mutta miten tavallinen kuluttaja voisi tehdä vastuullisempia valintoja ilman suurempia ponnisteluja? Pekka Kukkonen antaa muutaman vinkin.

1. Osta vain omaan tarpeeseen

”Osta ja valmista ruokaa vain sen verran, mitä perheesi käyttää. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin noin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Se tekee reilut 20 kiloa käyttökelpoista ruokaa henkeä kohden. Ruoan roskiin heittäminen tuntuu aika pahalta, kun maailmassa moni näkee nälkää.”

2. Suosi aina lähiruokaa

K-ryhmän kauppiaat ovat jo pitkään panostaneet lähiruokaan. Raaka-aineet tulevat pääasiassa lähialueen tuottajilta, joten esimerkiksi kuljetusmatkat ovat lyhyitä, eivätkä kuormita ympäristöä. Lähialueen tuottajien tukeminen on myös Kukkosen kaupassa itsestäänselvyys – kaupasta löytyy laajasti paikallisten yritysten tuotteita.

”Lähileipomoiden leivät ja läheltä pyydetyt kalat ovat erityisen tärkeitä”, kertoo Kukkonen.

3. Vähennä lihan syöntiä

”Vaikka vähän riipaisee, niin pakkohan se on tunnustaa, että lihansyönti on yksi eniten ympäristöä kuormittavista asioista. Tykkään syödä liharuokia, mutta olen sitä hieman vähentänyt juuri ympäristösyistä.”

4. Käytä enemmän kalaa ja kasviksia

K-ruokakaupat ovat mukana tukemassa myös kestävää kalastusta. Kukkonen uskoo, että kalansyönti tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Silloin on tärkeää ostaa vastuullisesti pyydettyä kalaa.

Kukkonen on nähnyt myös erilaisten kasviproteiinituotteiden nousun.

”Meillä oli kaupassa aikoinaan vegehylly, mutta nyt se on pelkästään vegaanisten juusto- ja maitotalouselintarvikkeiden käytössä. Kaikki kasviproteiinit ja lihankorvikkeet ovat nykyään tavallisissa hyllyissä muiden tuotteiden kanssa sulassa sovussa, ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan.”

5. Tue kotimaisia tuottajia

K-ryhmän kaupoista löytyy jo viitisenkymmentä tuotetta, jotka ovat mukana Tuottajalle kiitos -kampanjassa. Kun ostat tällaisen tuotteen, tuet suoraan kotimaista maanviljelyä ja tuotantoa. Tuotepakkauksiin on painettu se rahamäärä, mikä tilitetään suoraan tuottajalle ylimääräisenä kuluttajan maksamana tukena. Voit tarkistaa kampanjassa mukana olevat tuotteet täältä.

Kesko valittiin viime vuonna koko maailman vastuullisemmaksi kaupan alan yritykseksi. Se on ainoa suomalainen yritys, joka on ollut Global 100 -listalla sen perustamisesta eli vuodesta 2005 lähtien.

K-Citymarketit hyvinvoinnin asialla

K-Citymarketista löydät vaivatta inspiraatioita terveellisiin ruokiin ja välipaloihin. Saat tarjoushintaan sesongin hedelmiä ja kasviksia, proteiinipatukoita sekä monia muita hyvinvointia tukevia tuotteita tammi–helmikuun ajan.

Katso ajankohtaiset tarjoukset täältä!
MAINOS K-Citymarket
Lue myös:

MAINOS