[Mainos: Genelec] Ulkomaiset vieraat ihmeissään Savossa: ”Tehdas järvinäköalalla?” - Genelec - Ilta-Sanomat
MainosGenelec

Ulkomaiset vieraat ihmeissään Savossa: ”Tehdas järvinäköalalla?”

Genelecin huippukaiuttimia käytetään maailmalla muun muassa musiikki- ja elokuvatuotannoissa. Yrityksen tehdas sijaitsee Iisalmessa kauniin järven rannalla.


25.2.2019 9:17

Elokuvateatterit, kirjastot, luentosalit, ravintolat, kirkot ja kokoushuoneet. Näihin kaikkiin tuttuihin paikkoihin kuuluu olennaisena osana ääni. Hyvä äänenlaatu vaikuttaa siihen, millainen kokemus näissä tiloissa vierailu on.

Iisalmessa sijaitseva suomalainen Genelec kehittää ja valmistaa aktiivikaiuttimia pääasiassa ammattikäyttöön. Yritys syntyi 41 vuotta sitten, kun Ilpo Martikainen ja hänen opiskelukaverinsa saivat Yleisradiolta tarkkailukaiutintilauksen. Tarkkailukaiutin on kaiutin, joka paljastaa äänimaiseman ja toistaa äänen yksityiskohdat mahdollisimman totuudenmukaisesti. Martikainen arvioi, että töitä riittäisi tilauksen parissa noin vuodeksi, eli ajatukset kannatti jo siirtää tulevaan.

Katse suuntautuikin alusta asti ulkomaille, ja nykyään peräti 80 prosenttia Genelecin tuotteista menee vientiin. Kaiuttimia toimitetaan kaikkiin maihin, joissa on televisio- tai radiolähetystoimintaa, musiikkituotantoa tai elokuvatuotantoa. Yrityksessä käykin paljon vieraita ulkomailta, ja aina tehdas tekee yhtä ison vaikutuksen.

– Kyllähän ulkomaalaiset ovat aika ihmeissään, että keskellä suomalaista metsää järven rannalla on tehdas. Suurkaupunkien vilinään tottuneet asiakkaat ihastelevat ennen kaikkea paikan hiljaisuutta, kertoo Genelecin Maria Martikainen.

Sisarukset ison päätöksen edessä

Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä noin 175 henkeä eri puolilla maailmaa. Genelecin viimekesäisissä 40-vuotisjuhlissa jaettiin useita kymmeniä ansiomerkkejä pitkistä palvelusvuosista. Yksi ansiomerkin saaneista oli perustajan tytär Maria Martikainen.

Kotimaista kirjallisuutta ja floristiikkaa opiskellut Martikainen oli tiukan päätöksen edessä vuonna 2001 – lähteäkö mukaan isä Ilpo Martikaisen perustamaan yritykseen vai jatkaa omalla uralla?

Samassa tilanteessa olivat Marian veljet Mikko ja Juho. Perusteellisen pohdinnan jälkeen kaikki kolme päättivät lähteä oppimaan Genelecin toimintaa ensin hallitustyöskentelyn kautta. Diplomi-insinööriksi opiskelleen Mikko Martikaisen rooli löytyi luontevasti yrityksen it-puolelta. Muusikko Juho Martikainen puolestaan vastaa yrityksen taiteellisesta ilmeestä ja artistiyhteistyöstä.

Maria Martikainen itse työskentelee henkilöstön ja yrityskulttuurin kehitystoiminnassa.

– Osaava ja motivoitunut henkilöstö on yritykselle kaikkein arvokkain asia. Ilman aitoa intohimoa sekä osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa emme pärjäisi, sanoo Martikainen.

Kotonakin halutaan nauttia laadusta

Kilpailu alalla on kovaa. Yritys on alusta asti keskittynyt ammattilaiskäyttöön tarkoitettuihin aktiivikaiuttimiin, joiden teknologia kehittynyt vuosien aikana huimasti.

– Nykyään puhutaan jo niin sanotuista älykkäistä tarkkailukauittimista, jotka voivat sopeutua akustisesti kuhunkin tilaan sopiviksi. Kehitystyö tämän parissa on vaatinut digitaalitekniikan ja ohjelmistopuolen vahvaa osaamista, Martikainen kertoo.

Tavallisetkin kuluttajat ovat osoittaneet yhä enemmän kiinnostusta laadukkaisiin kaiuttimiin, ja ne tuovat iloa myös kotikäytössä.

– Minulle on käynyt usein niin, että ostan uuden levyn ja kuuntelen sitä autossa. Mietin, että onpa hyvä levy. Kotona kun vaihdan sen soittimeen, tajuan, että tämähän on näin hyvä! Martikainen nauraa.

Se, että yritys sijaitsee Suomessa ja Iisalmessa, on omistajille tärkeää. Tuotanto ja tuotekehitys työskentelevät rinta rinnan. Yrityksellä ei ole aikomuksia siirtää tuotantoa ulkomaille, vaikka sitä on välillä kyselty.

– Isäni halusi perustaa aikoinaan tehtaan tänne Pohjois-Savoon ja tarjota hyvää tämän alueen ihmisille. Se sama arvo kulkee meillä mukana, Martikainen sanoo.

Genelecin tuotteet kestävät

Genelec suunnittelee laadukkaita kauittimia vaativaan käyttöön ammattilaisille, koteihin sekä erilaisiin AV-asennuksiin. Kaiuttimet paljastavat äänen hienovaraisimmatkin alkuperäiset sävyt, eivätkä ne jätä pois tai lisää mitään äänisignaaliin.

Genelecin tuotteet on tehty kestämään. Iisalmen tehtaan henkilökunta valmistaa ja testaa jokaisen tuotteen ennen kuin se lähetetään tehtaalta maailmalle.

Lue myös: