MainosF-Secure

”Mikään tietoturvaohjelma ei auta, elleivät vanhemmat muista yhtä asiaa”

Yhä nuoremmat lapset käyttävät nykyään nettiä ilman aikuisen valvontaa, jolloin tietyille vaaroille voi lapsen lisäksi altistua myös muu perhe.


20.10.2021 10:35

Niin kiva ja hyödyllinen kuin internet onkin, sillä on myös pimeä puolensa. Turvallisuus lähtee tämän tiedostamisesta.

– Samalla kun lapsi etsii tietoa koulutehtäviin, katselee videoita, pelaa pelejä tai pitää yhteyttä kavereihin, saattaa hän altistua myös sopimattomalle sisällölle, huijareille, haittaohjelmille ja myös kiusaamiselle, listaa F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen.

Koivunen kertoo, että jotkin sivustot saattavat pyrkiä levittämään haittaohjelmia tai niiden ainoa tarkoitus on kalastella tietoja käyttäjästä.

– Tällaiset sivustot uhkaavat pahimmillaan myös muun perheen turvallisuutta, hän toteaa.

Mikäli lapsi saa ladata pelejä ilman vanhemman hyväksyntää, saattaa tästä pahimmillaan seurata mojova luottokorttilasku

Ymmärtämätön pieni ihminen saattaa helposti klikkailla vaarallisia linkkejä tai antaa itsestään ja perheestään tarpeettoman paljon tietoa.

Teknisessä mielessä turvallisen netinkäytön peruspilari onkin käytettävien laitteiden ajan tasalla oleva virustorjunta sekä selainsuojaus, joka estää lasta päätymästä haitallisille verkkosivustoille.

Digitaaliset perhesäännöt tuovat mielenrauhaa

Vanhempi voi nykyään hallita ja rajoittaa lapsensa älylaitteen käyttöä myös silloin, kun ei itse ole fyysisesti paikalla. F-Securen tietoturvapaketit pitävät sisällään Perhesäännöt–toiminnon, jonka avulla voi paitsi suojautua haitalliselta sisällöltä, myös asettaa laitteiden käytölle rajoja.

– Ikärajojen sekä ruutuajan lisäksi on hyvä kontrolloida myös sitä, mitä sovelluksia lapsi voi sovelluskaupasta ladata ja voiko sen tehdä ilman vanhemman lupaa, muistuttaa Koivunen.

Mikäli lapsi saa ladata pelejä ilman vanhemman hyväksyntää, saattaa tästä pahimmillaan seurata mojova luottokorttilasku. Useat pelit tarjoavat ostoja myös pelien sisällä, eli vaikka itse peli tai sovellus olisi ainoastaan muutaman euron hintainen, voi lasku lisäostojen myötä kasvaa varsin korkeaksi.

Rahanmenon lisäksi vaarana on myös, että lapsi lataa puhelimeensa ikätasolle sopimatonta sisältöä tai pelejä, joiden mainoksia klikkaamalla päätyy edelleen haitallisille sivustoille.

Tärkeässä roolissa on Koivusen mukaan paitsi rajojen asettaminen, myös keskustelu. Jos vain asentaa kaikki mahdolliset estot joka paikkaan, mutta ei kerro miksi näin tapahtuu, lapsi oppii ainoastaan mekaanista kuuliaisuutta.

Juttelun jatkuessa pidempään lapsi saattaa kertoa ”tutulle” myös sen, ettei jouluna ole ketään kotona.

– Pienen lapsen kohdalla puhdas rajoittaminen toimii varmasti parhaiten, mutta iän ja ymmärryksen lisääntyessä kannattaa ottaa netin fiksu käyttö ja netissä käyttäytyminen avoimesti puheeksi.

Pidä profiili matalana

Rajatonta netinkäyttöä ei kannata hieman vanhemmallekaan lapselle suoda. Mikäli rajoitukset nostattavat kapinamielialaa, voi lapselle kertoa ettei kyseessä ole luottamuspula häntä vaan netin muita käyttäjiä kohtaan.

– Lasten suosimien sovellusten ympärille voi hyvinkin muodostua pedofiilien tai groomaajien yhteisöjä, varsinkin jos sovelluksessa on chat-ominaisuus, Koivunen huomauttaa.

Grooming on kasvava ilmiö, jossa hyväksikäyttäjä pyrkii lähestymään lasta netissä, luomaan luottamuksellisen suhteen ja valmistelemaan tätä seksuaaliseen tekoon.

Aina kyse ei ole hyväksikäytöstä, vaan chatissa lähentynyt henkilö saattaa suunnitella esimerkiksi asuntomurtoa. Henkilö voi tekeytyä nuoreksi itsekin ja pyytää lasta vaikkapa näyttämään miten tämä asuu. Lapsen kuvatessa kotia huijari näkee, onko asunnossa mahdollisesti arvoesineitä tai hälytysjärjestelmää ja mistä olisi paras pyrkiä sisään.

Juttelun jatkuessa pidempään lapsi saattaa kertoa ”tutulle” myös sen, ettei jouluna ole ketään kotona. Lomalta palatessa voikin odottaa karu yllätys, kun kotona on käynyt kutsumattomia vieraita.

– Missään palvelussa lapsen omassa käyttäjäprofiilissa ei kannata olla lapsen oikeaa nimeä, kuvaa eikä mitään vihjettä siitä, minkä ikäinen hän on, Koivunen sanoo.

Grooming on kasvava ilmiö, jossa hyväksikäyttäjä pyrkii lähestymään lasta netissä

Vanhempien kannattaa myös itse tutustua tarkemmin lapsen käyttämiin sovelluksiin, niiden ominaisuuksiin ja ikärajoihin sekä asettaa tarvittaessa palveluihin estoja, jotta ulkopuoliset henkilöt eivät pysty ottamaan lapseen yhteyttä. Esimerkiksi Snapchatissa on mahdollista rajata saapuvat viestit vain jo entuudestaan tuttuihin henkilöihin.

Kiinnostu ja keskustele

Koivunen huomauttaa, että tekniikka ei ratkaise kaikkea. Turvallisuus on toimintaan vaikuttamista, ei pelkkiä ohjelmistojen hankintaa tai kieltojen asettamista.

– Lapsen netinkäytöstä kannattaa olla kiinnostunut, kysellä vähän että mitäs siellä on tänään näkynyt tai kenen kanssa olet jutellut, Koivunen ehdottaa.

Koti ei ole ainoa paikka, jossa lapsi laitteita ja nettiä käyttää. Ruutuajoista ja rajoituksista voi olla hyvä jutella myös kaveriperheiden kanssa, jotta valvovia aikuisia on useampia ja käytännöt mahdollisuuksien mukaan yhteneväisiä.

– Esimerkiksi laitteen ruutuaikarajoitus ei ihan palvele tarkoitustaan, jos sen kuluttua loppuun lapsi siirtyy katsomaan kaverin padia tai puhelinta, jossa käyttöaika ja oikeudet ovat rajattomat.

Erka Koivusen vinkit lapsen turvalliseen netinkäyttöön:

1. Virustorjunta ja selainsuojaus kuntoon

Tämä on perusasia, jonka tulisi olla kunnossa kodin kaikissa laitteissa. Lapsen älylaitteen kyseessä ollessa voi myös miettiä, onko jatkuva internet-yhteys edes tarpeen. Monia pelejä voi pelata ja ohjelmia katsoa myös offline-tilassa. Kun sovellus tai ohjelma on ladattu laitteelle, ei lapsen tarvitse olla verkossa lainkaan.

2. Muista ruutuaika ja seuranta

Ruutuaikaa ja laitteen käyttöä kannattaa seurata ja asettaa käytölle selkeitä rajoja. Vanhempi voi lapsen laitteen omaansa linkittämällä nähdä hyvinkin tarkasti, mitä laitteella on tehty. Tämä voi helpottaa myös aiheesta keskustelemista.

3. Tutustu sovelluksiin ja niiden ominaisuuksiin

Jos uudelle kivalle sovellukselle pitäisi antaa pääsy lapsen puhelimen kuviin ja mikrofoniin, kannattaa olla varuillaan ja varmistua vielä kertaalleen sovelluksen luotettavuudesta.

Kuvien ja videoiden julkaisun tarpeellisuutta on myös hyvä miettiä. Koivusen omat lapset saivat pitkän kärttämisen jälkeen ladata puhelimeensa TikTokin, eli pääsevät nyt sen myötä kaveripiirissä puhuttavista ilmiöistä osalliseksi. Julkaista he eivät palvelussa kuitenkaan voi.

4. Keskustele

Mikään tietoturvaohjelma ei voi täysin korvata lapsen kanssa käytävää avointa keskustelua nettikäyttäytymisestä ja myös netissä piilevistä vaaroista. Myös lasten keskinäinen nettikiusaaminen on hyvä ottaa puheeksi ja puuttua siihen matalalla kynnyksellä, jos tällaista havaitsee.

F-Secure – vain turvallista elämää verkossa

F-Secure TOTAL sisältää kaiken tarvitsemasi suojauksen, jolla turvaat itsesi, laitteesi, sekä toimesi verkossa.

Lue lisää ja hyödynnä kampanjatarjous: nyt TOTAL-tietoturvapaketti –20 % Tutustu tästä >>

Kerro, mistä sinun päiväsi netissä koostuu ja voita F-Securen tietoturvapaketti. Osallistu täällä >>

Lue myös: