Luotitko qwertyyn, klikkasitko kivaa liitettä? Kerro meille tietoturvamokasi ja voita parempi suojaus! - F-Secure - Ilta-Sanomat
MainosF-Secure

Luotitko qwertyyn, klikkasitko kivaa liitettä? Kerro meille tietoturvamokasi ja voita parempi suojaus!

Netissä asiointi on nykyisin peruselämää, mutta verkossa voi kuitenkin olla myös omat miinansa. Oletko ikinä astunut yhteenkään?


10.9. 12:22

Artikkelissa oleva arvonta on päättynyt.

Kun internet oli uusi ja jännittävä asia, sivuja oli vähän ja niiden lataaminen kesti ikuisuuksia. Harva taisi tuolloin tulla ajatelleeksi, että voisi jonain päivänä esimerkiksi täyttää veroilmoituksen netissä tai tilata viikon ruokaostokset kotiovelleen. Ajat ovat sittemmin muuttuneet – nykyään verkossa asiointi on ihan vain elämää muiden puuhien joukossa.

Viisi suosituinta salasanaa vuonna 2019 olivat 123456, 123456789, qwerty, password ja 111111.

Tilastokeskuksen muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat varsin ahkeria netin käyttäjiä: peräti neljä viidestä 16–89-vuotiaasta suomalaisesta käytti nettiä useamman kerran päivässä. Tyypillisesti hoidamme verkossa varsin arkisia asioita lasten kerhoilmoittautumisista laskujen maksuun. Pidämme myös yhteyttä muihin ihmisiin sähköpostin ja erilaisten pikaviestipalveluiden välityksellä. Ostoksiakin tehdään paljon – viimeistään koronapandemia sinkautti digitaalisen kaupan hurjaan nousuun ja vähittäiskaupan eli kuluttajille suunnatun verkkokaupan kasvu viime vuonna olikin ennätykselliset 22 prosenttia.

Kokonaisia sivustoja voidaan väärentää tai ihmisiltä huijata rahaa romantiikan varjolla.

Vaikka netti on nykyään osa jokapäiväistä elämää, ei käyttäjä saisi kuitenkaan unohtaa, että palvelujen – ja ylipäätään koko internetin – käytössä on myös omat riskinsä. Some- tai sähköpostitilejä saatetaan yrittää kaapata tai tietoja kalastella vaikkapa arpajaisvoitoilla. Kokonaisia sivustoja voidaan väärentää tai ihmisiltä huijata rahaa romantiikan varjolla.

Ylen mukaan maailmalla viisi yleisintä salasanaa vuonna 2019 olivat 123456, 123456789, qwerty, password ja 111111.

Oletko sinä luottanut helppoon salasanaan, onko sähköpostiisi murtauduttu? Tai klikkasitko ”kaverin” lähettämän viestin liitettä ja sait koneellesi troijalaisen? Päätyivätkö luottokorttitietosi vääriin käsiin, lähestyikö Auervaara tai kerrottiinko sinulle valtavasta perinnöstä jonka saisit pientä etumaksua vastaan? Vastaa yllä olevaan kyselyyn!

Arvonnan yhteydessä kerättyjä yhteystietoja ei käytetä suoramarkkinointiin tai luovuteta eteenpäin. Lue arvonnan säännöt huolellisesti tästä.

Artikkelissa käytetyt lähteet: Tilastokeskus, Kaupan Liitto, Yle

F-Secure – vain turvallista elämää verkossa

F-Secure TOTAL sisältää kaiken tarvitsemasi suojauksen, jolla turvaat itsesi, laitteesi, sekä toimesi verkossa.

Lue lisää ja hyödynnä kampanjatarjous: nyt TOTAL-tietoturvapaketti –20 %

Tutustu tästä >>

Lue myös: