MAINOS


MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Ferratum Finland Oy:n mainosaineistoa.

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Ferratum Finland Oy:n mainosaineistoa.
MAINOS Ferratum

Nuoren ensimmäinen kesätyö – tili tuli, tili meni?

Julkaistu:

Vanhempien vastuulla on opettaa nuorelle järkevää rahankäyttöä.


Moni nuori on saanut tänä kesänä ensimmäisen palkan, ja raha saattaa poltella taskussa. Se, miten nuori ymmärtää ansaitsemansa rahan arvon, on kotoa opittua arvokasta taloustaitoa.

Rahasta olisi tärkeää puhua kotona avoimesti – mitä mikäkin asia maksaa ja miten paljon pitää säästää, jotta esimerkiksi perheen haaveilema kesälomamatka saadaan tehtyä. Rahan ansaitsemisesta ja käyttämisestä on hyvä tehdä mahdollisimman konkreettista, jotta lapsikin sen ymmärtää.

Monet rahoitusalan asiantuntijat suosittelevat, että jo ala-asteikäiselle lapselle kannattaa antaa pientä viikkorahaa, jotta hän oppii rahan käyttöä ja säästämistä. Myös erilaisista kotiaskareista voi maksaa lapselle pientä korvausta. Pienistä summista voi kasvaa isokin potti.

Vaikka rahasta on hyvä puhua avoimesti, perheen mahdollisia taloushuolia ei kuitenkaan kannata lasten niskaan kaataa, ne ovat aikuisten asioita.

Viikkorahasta se alkoi

Espoolaisen Matiaksen, 16, perheessä rahasta on puhuttu siitä lähtien, kun Matias meni kouluun.

- Sain muutaman euron viikkorahaa, joilla piti ostaa sitten lauantaipäivän karkit, Matias muistelee.

Viikkorahan määrä kasvoi hiljalleen, ja nyt lukiolaisena Matias saa kuukausirahaa. Vanhempien kanssa rahasta jutteleminen on ollut luontevaa.

- Pienempänä tuli tehtyä joitain järjettömiä ostoksia, mutta niistä oppi.

Rahaa kuluu tällä hetkellä eniten pikaravintoiloihin, leffoihin ja junalippuihin. Matias kertoo olevansa rahankäyttäjänä aika tarkka.

- Vertailen paljon hintoja ja seuraan tarjouksia, Matias sanoo.

Isompiin hankintoihin, kuten tietokoneeseen, on säästetty lahjarahoja.

Säästämistä kannattaakin opettaa lapselle ihan pienestä pitäen, ja juuri lahjarahoista on helpointa alkaa opetella säästämistä isompiin hankintoihin – säästämisellä on hyvä olla konkreettinen tavoite, olipa se sitten pieni tai iso asia.

Ensimmäinen palkka tilillä

Matias oli tänä kesänä ensimmäisessä kesätyössään. Kahden viikon työ kaupan alalla poiki mukavat 680 euroa pankkitilille.

- Olin jo etukäteen päättänyt, että ostan ensimmäisestä palkasta tietokoneeseen yhden uuden osan. Ja sitten laitoin säästötilille pienen summan, Matias kertoo.

Rahankäytön suunnittelu sekä työnteon ja rahan saamisen yhdistäminen ovat nuoruusiässä opittavia asioita. Lapsen kasvaessa kiinnostus rahaan ja kuluttamiseen kasvaa.

Jos nuori saa aina rahaa pyytäessään, nuorelta jää oppimatta korvaamattomia elämäntaitoja.Viimeistään kun lapsesta tulee täysi-ikäinen, hänen on hyvä tuntea yleiset laina- ja korkotermit. Nuorelle on hyvä korostaa, että esimerkiksi luoton ottaminen ei ole ilmasta rahaa, vaan maksun siirtämistä eteen päin. Netissä löytyy hyviä laskureita, joista näkee esimerkiksi vakuudettoman luoton todellisen hinnan.

Luottoa nopeasti yllättäviin tilanteisiin

Vakuudettomalle luotolle voi olla tarvetta, kun elämässä tapahtuu jotain yllättävää tai poikkeuksellista. Esimerkiksi auto tai jääkaappi hajoaa ja koira on vietävä lääkärille. Jos kohdalle osuu vielä loma tai tärkeä juhla, pieni jousto voi helpottaa merkittävästi.

Ferratumin tavoitteena on varmistaa jo ennen luoton myöntämistä, että luotonsaaja ei joudu ongelmiin. Useimmat eivät joudu, mutta osalla on vaikeuksia lyhentää luottoa, vaikka luottotiedot olisivat kunnossa. Monesti syynä on se, että luotonsaajalla on lukuisia luottoja ja lainoja eri lähteistä.

Ferratum tuo verkkosivuillaan näkyvästi esille nimelliskoron ja todellisen vuosikoron, joka sisältää kaikki kulut. Esillä on myös laskuri, jonka avulla voi kokeilla, mihin kulut asettuvat omalla lyhennystahdilla. Kannattaa myös muistaa, että 2 000 euron luottoa voi nostaa pieninä erinä ja osan voi jättää nostamatta. Luoton voi myös maksaa takaisin heti, kun oma tilanne sallii. Silloin kulutkin pysyvät alhaisina.

Ferratum

Ferratum on suomalainen rahoitusyhtiö, joka tarjoaa nopeita ja helppokäyttöisiä luotonanto- ja pankkipalveluita yhdistettynä yksilölliseen asiakaspalveluun. Me ymmärrämme monenlaisia elämäntilanteita ja tarjoamme luotettaville aikuisille tukea hetkellisten taloudellisten haasteiden yli pääsemiseen. Meidän avullamme päätät itse miten, milloin ja mihin rahasi käytät.

Tutustu palveluihimme täällä!
MAINOS Ferratum
Lue myös:

MAINOS