MAINOS


MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Ferratum Finland Oy:n mainosaineistoa.

MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Ferratum Finland Oy:n mainosaineistoa.
MAINOS Ferratum

Mökkivieraat voivat tulla kalliiksi – kesälomalla rahaa kuluu muutenkin enemmän

Julkaistu:

Festarit, mökkireissut, sukulaisten häät. Kesämenot tekevät yllättävän ison loven lompakkoon, jos talous on tiukoilla.


Kotimaanmatkailu ja mökkeily ovat suomalaisten suosikkipuuhaa, mutta pienetkin irtiotot ja yllätykset voivat vetää budjetin hetkellisesti tiukille.

Suomalaiset eivät harrasta kesälomillaan kerskakuluttamista, vaan lomabudjetit ovat melko maltillisella tasolla. Tämä selviää Ferratumin teettämästä Kesäbarometrista.

Kesälomiin käytetään keskimäärin alle 40 % kuukausittaisesta palkasta – esimerkiksi Norjassa ja Latviassa vastaava luku on yli 60. Ruotsalaiset puolestaan käyttävät rahaa hieman suomalaisiakin vähemmän.

Pientä piristymistä on kuitenkin havaittavissa. Noin neljännes suomalaisista suunnittelee kasvattavansa lomabudjettiaan, ja erityisesti halutaan satsata matkailuun. Suurin osa käyttää kuitenkin rahansa mieluiten kotimaassa kuin etelänreissuilla. Suosikkilistoilta löytyvät kotimaanmatkailu, kesän tapahtumat, ulkomaanmatkailu, puutarhanhoito ja tee se itse -projektit.

Mökkivieraat tulevat kalliiksi

Espoolaisen Janin, 47, perhe viettää kesän omalla, vanhemmilta perityltä mökillä Itä-Suomessa. Vaikka perhe viihtyy koko kesän mökillä, rahaa kuluu yllättävänkin runsaasti vieraiden kestitsemiseen.

- Meidän mökillemme ajaa pääkaupunkiseudulta viitisen tuntia, joten valtaosa vieraista haluaa olla kaksi yötä. Olen joskus laskeskellut, että ruokiin ja juomiin menee helposti yhden vierailun aikana jopa 300-400 euroa ylimääräistä.

Asiaa ei helpota se, että valtaosalla vieraista on teini-ikäisiä lapsia.

- Vain teinien vanhemmat voivat tietää, millaisia määriä ruokaa kasvuiässä olevat lapset syövät, Jani tuskailee.

Vaikka perhe säästää pitkin vuotta kesää varten eri tilille, loppukesästä joudutaan usein turvautumaan luottokorttiin tai muuhun lainaan. Perhe kuitenkin arvostaa vieraitaan.

- Aika käy kyllä oman perheen kesken vähän pitkäksi, vieraat tuovat aina lomaan oman, mukavan lisän. Ja lapsille kavereita.

Säästäminen ei aina onnistu

Vaikka omat kesälomasuunnitelmat tuntuisivat äkkiseltään maltilliselta, hotelliviikonloppu kotimaassa vie matkoineen ja ruokailuineen helposti satoja euroja. Päälle yhdet kesäfestarit ja reissu sukulaisten kesäjuhliin, niin rahaa on kulunut toinen tai jopa kolmas mokoma lisää. Toisinaan loma tuo mukanaan myös ikäviä yllätyksiä, jos auto jättää tien päälle tai mökkireissulta joutuu lähtemään taksilla lääkäriin.

Moni rahoittaa lomansa säästöillä, mutta suomalaisten säästämisinto on laskenut viime vuosina. Tämä ei ole aina omasta halukkuudesta kiinni, vaan toisinaan rahan laittaminen syrjään voi olla vaikeaa. Työuran alussa palkka saattaa olla verrattain pieni, ja etenkin nuorilla perheellisillä aikuisilla menoja on paljon. Toisinaan taas lomareissulle tarkoitetut rahat hupenevatkin arjen yllättäviin menoihin.

37-vuotias Kati aikoo matkustaa nelihenkisen perheensä kanssa Viroon laulujuhlille heinäkuun alussa.

- Olin pitkään hoitovapaalla, ja säästöt sulivat lähes tyhjiin, joten mitään isompaa reissua ei ole mahdollista tehdä.

Perhe on vuokrannut asunnon edullisesti Airbnb-palvelun kautta ja aikoo viipyä Virossa viisi päivää.

- Tämän kesän loma tehdään vähän maltillisemmalla budjetilla ja rahoitetaan osittain myös lainalla.

Vakuudeton kulutusluotto tuo kaivattua pelivaraa, jos lomabudjetti ylittyy syystä tai toisesta. Kulut jäävät mahdollisimman pieniksi, kun lainan maksaa takaisin heti kesän jälkeen.

Vastaa kyselyyn, missä tilanteessa sinä olet turvautunut vakuudettomaan luottoon?

Ferratum

Ferratum on suomalainen rahoitusyhtiö, joka tarjoaa nopeita ja helppokäyttöisiä luotonanto- ja pankkipalveluita yhdistettynä yksilölliseen asiakaspalveluun. Me ymmärrämme monenlaisia elämäntilanteita ja tarjoamme luotettaville aikuisille tukea hetkellisten taloudellisten haasteiden yli pääsemiseen. Meidän avullamme päätät itse miten, milloin ja mihin rahasi käytät.

Tutustu palveluihimme täällä!

Lähteet: Ferratumin Kesäbarometri 2019, Tilastokeskus, Valtionvarainministeriö
MAINOS Ferratum
Lue myös:

MAINOS