MainosFennia

Millainen on matkailijan tulevaisuus? Näin ajattelevat yritysjohtaja, paraurheilija ja suurperheen äiti

Palautuuko matkustuskulttuuri ennalleen vai muuttuuko se täysin? Kysyimme, mitä aiemmin ulkomailla aktiivisesti reissanneet ajattelevat tulevaisuudesta. Lue myös kolme vinkkiä matkavakuutuksen ottamiseen.

Korona-aikana moni on kaivannut matkustelua. Kohta voi olla jo aika pohtia, millaisen matkavakuutuksen tarvitsee.


1.9.2021 10:09

Lentoyhtiöt ennustavat matkustajamäärien palautuvan koronakriisiä edeltävälle tasolle vuoteen 2023 mennessä. Monet kaipaavat jo ulkomaille.

Kun korona-aika alkoi, kelkkahiihtäjä Sini Pyyn lentokenttäseikkailut vaihtuivat omakotitaloelämään. Nyt hänelle on luvassa kiirettä, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. Kalenterissa siintää MM-kisat Lillehammerissa ja paralympialaiset Pekingissä. Ennen arvokisoja ohjelmassa on kuitenkin niukasti kisa- tai harjoitusmatkoja.

– Kanadassa Canmoressa olisi kisat, mutta saa nähdä miten käy. Olen ollut pandemia-aikana matkustamisen suhteen varovainen ja välttänyt ottamasta isompia riskejä, Pyy kertoo.

Monen muun tavoin myös Pyyn elämä muuttui täysin koronan myötä. Aiemmin matkustaminen harjoitusleireille tai kisoihin hallitsi 29-vuotiaan paraurheilijan ajankäyttöä. Korona-aikana arki on pyörinyt tiukasti Rovaniemellä.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy koiransa kanssa.

– Se oli sellaista ”viikko kotona ja taas mennään” -elämää, joten iso muutoshan tämä on ollut. Toki kaipaan reissuun lähtemistä, mutta olen oppinut nauttimaan kotona olemisesta. Uusi työ ja talo ovat myös tuoneet uudenlaista rytmiä ja raamia elämään.

Pyyn edellinen ulkomaille suuntautunut kisareissu oli juuri ennen koronarajoitusten alkua. Mitä ajatuksia matkustaminen herättää urheilijassa nyt?

– Tulevaisuuden matkustaminen riippuu toki koronasta ja uran jatkumisesta. Olen aina nauttinut matkustamisesta, mutta tiedostanut, millaisia ympäristövaikutuksia tällaisella elämäntavalla on. Joudun reissaamaan paljon urheilun ja työn puolesta, joten pyrin miettimään, onko lomamatkoillakin pakko lähteä ulkomaille vai löytyisikö kotimaastakin kivoja kohteita.

Jos tajuttaisiin pitää välimatkaa ja huolehtia hygieniasta, voitaisiin välttyä monilta taudeilta reissujen aikana.

Kelkkahiihtäjän tavara-arsenaali on matkustaessa kunnioitettavan kokoinen: matkalaukkujen ja pyörätuolin lisäksi mukana ovat hiihtokelkka ja ampumahiihtoase tai käsipyörä, jota Pyy käyttää pyöräilyssä. Kun on kyse tällaisesta tavaramäärästä, matkaan mahtuu yllätyksiä – ja matka- ja urheilijavakuutuksille on ollut tarvetta.

– Muutaman kerran pyörätuoli on jäänyt lennolla jonnekin välille, ja sen jälkeen on pitänyt pärjätä vuorokausi tai pari ilman omaa tuolia. Urheilullisesti jännittävin hetki oli, kun kisakelkkani hajosi matkan aikana. Onneksi löysimme kisapaikalta hitsaajan, joka sai korjattua kelkan, Pyy kertoo varusteseikkaluistaan.

Tutustu Fennian matkavakuutuksiin

”Asioita hoidetaan usein jopa paljon tehokkaammin Teamsillä”

Pandemia-aika on vaikuttanut yritysten matkakustannuksiin merkittävällä tavalla. Kun kuuntelee Tume-Agrin toimitusjohtajan Jorma Lähetkankaan tulevaisuudensuunnitelmia, paluuta vanhaan ei ole näköpiirissä.

– Selvää on, ettei matkustaminen häviä mihinkään, ja nyt on kertynyt patoutunutta tarvetta tavata ulkomaisia yhteistyökumppaneita. Olemme silti budjetoineet ensi vuodelle kolmanneksen pienemmät matkakustannukset kuin koronaa edeltäneenä aikana. Pyrimme hyödyntämään poikkeusaikana omaksuttuja toimintatapoja myös jatkossa, Lähetkangas sanoo.

Maatalouskoneita valmistavan Tume-Agrin liikevaihdosta puolet tulee viennistä. Säännöllisiä vientimaita on tällä hetkellä parikymmentä, ja kasvua haetaan nimenomaan kotimaan rajojen ulkopuolelta.

Tume-Agrin toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas uskoo, ettei matkustaminen häviä minnekään.

– Normaalina vuonna matkusteluun messukuluineen on uponnut vuosittain lähelle 250 000 euroa. Kuluneena vuonna kokonaiskulut ovat olleet alle 40 000 messukuluineen. Säästöä on tullut, mutta tulevaisuudessa matkustamiseen on toki jälleen satsattava.

Teams-palaverit ja videoidut tapahtumat ovat tuttuja yhteydenpitomuotoja. Kokemukset etäyhteyksistä ovat olleet hyviä.

Matkusteluun messukuluineen on uponnut vuosittain lähelle 250 000 euroa. Nyt kuluneena vuonna kokonaiskulut ovat olleet alle 40 000 messukuluineen.

– Asioita pystytään hoitamaan usein jopa paljon tehokkaammin Teamsillä. Mutta mikä erityisesti kansainvälisessä kaupassa korostuu, on henkilökohtaisten suhteiden luominen ja luottamuksen rakentaminen. Se vaatii ajanviettoa ja tutustumista kasvotusten. Esimerkiksi japanilaiset ovat tarkkoja siitä, että kun asioiden on oikeasti edettävä, on tärkeää, että oikeat henkilöt tapaavat.

Lähetkangas haluaisi haastaa suomalaisia yrityksiä pohtimaan, miten ja kenelle tapahtumia järjestetään. Hän toivoo, että alan tapahtumia keskitetään.

– Toivon, että tulevaisuudessa keskityttäisiin muutamiin isompiin tapahtumiin, joissa olisi niin sanotusti kaikki paikan päällä. Pienet tapahtumat ovat toki mukavia, mutta näytteilleasettajien kustannukset kasvavat niissä usein turhan koviksi.

”Silloin pääsee kunnolla irti arjesta”

Reija Airomies-Mäkipernaan perhe on ollut aina kova reissaamaan. Lomamatkoja on kertynyt vuosittain useampia, ja lisäksi lasten harrastukset ovat vieneet perhettä muun muassa Pohjoismaihin ja Baltiaan. Kun lisäksi Airomies-Mäkipernaan mies matkustaa työnsä puolesta paljon, toi korona-aika perheeseen ison muutoksen.

– Nyt olemme viettäneet paljon aikaa mökillä ja matkustaneet Suomessa. Olemme olleet aiemminkin ahkeria kotimaanreissaajia. Mutta on myönnettävä, että ulkomaanmatkat ovat meille eri juttu – silloin pääsee kunnolla irti arjesta ja työasioista. Näitä ”arjesta irti kokemuksia” kaipaa kyllä, Airomies-Mäkipernaa sanoo.

Perheeseen syntyi juuri kuudes lapsi, joten reissuja on totuttu suunnittelemaan isomman porukan tarpeisiin.

Vakuutukset tuovat Reija Airomies-Mäkipernaan mielestä matkustamiseen rentoutta.

– Yritämme matkustaa sesonkien ulkopuolella, koska se on taloudellisesti järkevintä. Osaamme myös asennoitua siihen, ettei kaikki mene aina putkeen. Siten pystyy nauttimaan.

Airomies-Mäkipernaa uskoo rokotusten avaavan matkustamista. Perheellä on suunnitelmissa lähteä alkuvuodesta johonkin lämpimään Euroopan kohteeseen, kuten Espanjaan tai Kanariansaarille.

Lapsiperheen kanssa aina sattuu ja tapahtuu.

– Tutustumme tarkasti maakohtaisiin koronarajoituksiin ja karanteenimääräyksiin. Lisäksi olemme jo aiemmin selvittäneet etukäteen, millaiset kohdemaan hoito-oikeudet ovat. Tuttu rutiini on ollut myös seurata ulkoministeriön, paikallisten viranomaisten ja matkanjärjestäjien ohjeistuksia. Tietoa saa yleensä erittäin hyvin.

Korona on tuonut ymmärrystä muidenkin tautien leviämisherkkyydestä.

– Jos tajuttaisiin pitää välimatkaa ja huolehtia hygieniasta, voitaisiin välttyä monilta taudeilta reissujen aikana, Airomies-Mäkipernaa kommentoi.

Vakuutukset tuovat Airomies-Mäkipernaan mielestä matkustamiseen rentoutta. Lapset on vakuutettu matkoilla miehen työn puolesta. Osa lapsista pelaa ulkomaisissa kilpasarjoissa, ja heille on otettu laajempi vakuutus, joka kattaa laajemman hoidon kuten fysioterapian, jos peleissä tapahtuu jotain.

– Lapsiperheen kanssa aina sattuu ja tapahtuu. Meille on tärkeää, että reissussa perusasiat toimivat ja voi ottaa rennosti.

3 vinkkiä matkavakuutuksen ottamiseen

1. Millainen matkailija, sellainen matkavakuutus

Voit ottaa matkavakuutuksen joko määräaikaisena yhdelle matkalle tai jatkuvasti voimassa olevana. Jos matkustat säännöllisesti, on jatkuva matkavakuutus vaivattomin ja edullisin vaihtoehto. Matkavakuutus on voimassa loma- ja työmatkoilla sekä opintomatkoilla, esimerkiksi opiskelijavaihdon aikana. Lisäksi voit valita vakuutuksen, joka on voimassa myös Suomen matkoilla.

2. Matkustajavakuutus turvaa sinut, matkatavaravakuutus korvaa matkatavaroita

Matkavakuutus koostuu matkustaja -ja matkatavaravakuutuksesta, jotka voit ottaa yhdessä tai erikseen. Matkustajavakuutuksen turvin et jää sairastumisen tai tapaturman sattuessa reissussa pulaan. Ulkomaan matkoilla käytettävissäsi on esimerkiksi Fennian Reissuapu 24h ja kotimaan matkoilla FenniaHoitajan palvelut.

Matkatavaravakuutus turvaa matkalla mukana olevat matkatavarat, mukaan lukien matkaliput, passin ja viisumin sekä matkalla tekemäsi ostokset. Voit valita tarpeidesi mukaan matkatavaravakuutuksen, joka on voimassa myös Suomen matkoilla.

3. Sähköinen matkavakuutuskortti kulkee aina mukana

Tiesitkö, että sinun ei enää tarvitse kuljettaa matkavakuutuskorttiasi lompakossa? Saat Fenniasta sähköisen matkavakuutuskortin, joka kulkee aina mukanasi matkapuhelimessasi.

Tutustu Fennian matkavakuutuksiin

Lue myös: