MainosFennia

”Kun saavuin pihaan, paikka osui ja upposi” – Heidi toteutti unelmansa ja muutti kaupungista maaseudulle

Pari vuotta sitten Heidi Sjölund toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja muutti maalle. Vaikka vanhan maalaistalon kunnostuksessa ja ison pihan laittamisessa riittää työtä niin paljon kuin vain jaksaa tehdä, on maalaiselämä myös opettanut ottamaan rennommin.


2.6.2021 12:41

Punainen maalaistalo lepää omassa rauhassaan pienessä laaksossa. Pihalla on pieni kanala ja pihasauna, ja omenapuut, syreenipensaat ja jasmiinit kukkivat puutarhassa. Polulla vastaan kipittää kana.

Tässä inkoolaisessa maalaisidyllissä asuu Heidi Sjölund 15-vuotiaan poikansa Kasperin, neljän kissan, yhden koiran, 20 kanan ja kukon kanssa. Välillä puutarhaan saattaa poiketa kauriita, ja myös jänikset ovat tuttuja vieraita.

– Nautin siitä, että luonto on täällä niin lähellä. Merikin on meiltä vain kilometrin päässä, ja keväisin ja syksyisin on upeaa seurata muuttolintujen – haikaroiden, kurkien ja joutsenten – matkaa pihan yli, Heidi kertoo.

Heidille luonto ja sen rauha ovat tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä.

– Täällä maaseudulla akut ehtivät latautua ihan eri tavalla kuin kaupungissa, ja ilmakin tuntuu puhtaammalle hengittää.

Rauhallisemman elämänrytmin kaipuu

Kirkkonummelta kotoisin oleva Heidi on elänyt unelmaansa maaseudulla nyt melkein kolmen vuoden ajan. Viimeiset kymmenen vuotta ennen muuttoa vierähtivät pääkaupunkiseudulla, opiskeluaikoina Heidi ehti asua myös ulkomailla.

– Maalle muutto ja paluu kotipaikan suunnalle oli ollut minulla mielessä jo pitkään. Kaupunkielämän hektisyys painoi päälle, ja kaipasin elämääni luonnon ja eläinten tuomaa rauhoittavaa elementtiä, Heidi kertoo.

Heidi etsi sopivaa paikkaa useamman vuoden ennen kuin oikealta tuntuva koti löytyi viimein Inkoosta. Punaisen puutalon ensimmäinen osa oli rakennettu jo 1890-luvulla, ja vanhan rakennuksen puulattiat, leivinuuni ja lasinen veranta hurmasivat Heidin.

– Kun saavuin pihaan ensimmäisen kerran, paikka osui ja upposi heti.

Muuttoa tosin piti odottaa vielä hetki, jotta Kasper ehti käydä tutun alakoulun loppuun Vantaalla.

– Muutossa minua mietitytti eniten se, että poika joutuu jättämään kaverit ja aloittamaan yläkoulun uudessa paikassa. Nyt on kuitenkin ihan mahtavaa, kun Kasperin entiset koulukaverit tulevat viikonloppuisin ja lomilla meille maalle kylään. Ja Kasperkin viihtyy hyvin, kun sai oman teinikämpän erilliseen rakennukseen autotallin kupeeseen, Heidi kertoo.

Maalaiselämä opetti ottamaan rennommin

Heidin herätyskello soi joka aamu viimeistään seitsemältä, oli sitten työ- tai vapaapäivä. Ensimmäisenä aamupalaa saavat kissat ja koira, ja sitten onkin aika tarkistaa, onko kanalassa kaikki kunnossa. Jos Heidillä on vapaapäivä, pääsevät kanat pihamaalle vapaasti juoksentelemaan.

 Nyt en anna muutaman rikkaruohon häiritä, vaan osaan katsoa myös sormien välistä.

Työkseen Heidi liikkuu Inkoossa ja sen lähikunnissa sekä pääkaupunkiseudulla. Hän pyörittää omaa kotihoidon ja terveysalan yritystään Taikatatsi Tmi:tä. Kotitilalta löytyy lisäksi saunan yhteydessä oleva hierontavastaanotto Sinnesro – koko paikka siis huokuu rauhaa ja hyvää oloa.

Tekeminen tosin ei lopu vielä varsinaisen työpäivän jälkeenkään, sillä vanhassa talossa ja isolla pihamaalla riittää puuhaa. Milloin on oksien silppuamista, milloin puutarhan möyhentämistä tai maalaushommia. Vaikka usein menee iltatöiksi, Heidi nauttii siitä, että pihatöitä tehdessä kaikki muut kiireet unohtuvat.

– Maalle muuton jälkeen elämänrytmi muuttui täysin. Eläimet tuovat toki paljon vastuuta ja hommaa täällä riittää niin paljon kuin jaksaa tehdä, mutta silti tässä maalaiselämässä on tietynlainen rauha koko ajan läsnä. Se on lisännyt ihan valtavasti hyvinvointiani.

Heidi kertoo olleensa aina ahkera ja tekeväinen, ja välillä on ollut vaikea rauhoittua. Maalle muutto opetti ottamaan rennommin.

– Täällä riittää sen verran paljon puuhaa, että kaikki ei millään voi olla kerralla valmista. Kymmenen vuotta sitten olisin voinut olla ihan helisemässä, kun kaikki ei ole juuri niin kuin haluan. Nyt en anna muutaman rikkaruohon häiritä, vaan osaan katsoa myös sormien välistä.

Vakuutukset turvaavat arvokkaimman

Kun on löytänyt itselleen täydellisen kodin ja oikeanlaisen elämäntyylin, siitä haluaa pitää huolta mahdollisimman hyvin. Heidille varmuutta tuovat vakuutukset, jotka ovat olleet mukana erityisesti elämän muutostilanteissa, tuomassa turvaa pitkälle tulevaisuuteen.

– Elämä ei tietenkään ole aina ruusuilla tanssimista täällä maallakaan, joten olen ottanut kattavan kotivakuutuksen turvaamaan kotiani.

Heidin tavoin moni haaveilee vanhan omakotitalon ostamisesta ja kunnostamisesta. Sopivan kohteen löytäminen saattaa viedä aikaa, mutta myöskään ostoprosessin aikana ei kannata hätiköidä.

Huomioi nämä asiat, kun olet myymässä tai ostamassa vanhaa omakotitaloa:

  1. Teetä kuntotarkastus. Mahdollisimman laaja kuntotarkastus on sekä ostajan että myyjän etu. Kuntotarkastuksesta tulisi selvitä talon kunnon lisäksi korjaustarpeet, riskit ja mahdolliset aiemmin tehdyt korjaustoimenpiteet.

  2. Kun sekä myyjällä että ostajalla on tarvittavat tiedot talon kunnosta, on kaikki vielä hyvä kirjata yksityiskohtaisesti kauppakirjaan. Kiinteistön vikojen läpikäynti ja kirjaaminen ylös varmistavat, ettei myöhemmin synny epäselvyyksiä.

  3. Jos talokauppojen yhteydessä sattuisi silti tulemaan riitatilanteita – ostaja esimerkiksi vaatisi kauppahinnan alennusta sillä perusteella, ettei kiinteistö ole luvatussa kunnossa – tulee omaan kotivakuutukseen liitettävä oikeusturvavakuutus apuun. Se korvaa riita-asiassa aiheutuneita asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja.

Asuitpa sitten vuokralla tai omistusasunnossa, kotivakuutuksella saat turvaa vahinkojen sattuessa. Kotivakuutus korvaa vahinkoja, jotka syntyvät esimerkiksi kodinkoneiden ja esineiden rikkoutumisesta, tulipalosta, vesivahingosta tai anastuksesta. Omakotitalossa asujan kannattaa puolestaan aina vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimisto vahinkojen varalta. 

Tartu mahdollisuuksiin – elä omannäköistä elämää

Kattavat vakuutukset ovat olennainen osa muutoksiin valmistautumista. Fennia on tukenasi kaikissa elämänmuutoksissa. Lue lisää!

Miten tahansa asutkin, Fennian kotivakuutuksen löydät täältä.

Lue myös: