Kotimaisella elokuvalla menee nyt hyvin, vaikka myös takapakkia on lähivuosina tullut – koronapandemia kun pääsi sotkemaan elokuvatuotantoja pahemman kerran. Monet tuotannot hidastuivat ja toiset pysähtyivät kokonaan. Kun teattereita suljettiin rajoitusten takia, ensi-iltoja jouduttiin siirtämään. Kun teatterit taas avattiin, syntyi katsojia sekoittanut ensi-iltojen suma – eikä elokuvia edelleenkään saanut näyttää täysille saleille.
Nyt muutama vuosi pandemiarajoitusten jälkeen suomielokuva voi jo paljon pirteämmin. Viime viikolla juhlitun Jussi-gaalan hengessä poimimme viime vuosien elokuvista yleisön suurimmat suosikit ja kriitikoiden rakastamat menestykset – olethan jo katsonut nämä kaikki? Jos et, on aika korjata tilanne.
Pahanhautoja
Pahanhautoja on viime vuonna ensi-iltansa saanut psykologinen kauhuelokuva – genre, jonka elokuvia Suomessa tehdään potentiaalista huolimatta harmillisen vähän. Hanna Bergholmin ohjaama ja Ilja Rautsin käsikirjoittama elokuva osoittaa, että kykyä kyllä löytyy. Elokuvassa vaativan äitinsä unelmia täydellisen perheen kulisseissa toteuttava 12-vuotias Tinja löytää erikoisen linnunmunan, jota hän päättää hoivata ja hautoa huoneessaan. Mutta mitä sieltä lopulta kuoriutuukaan…
Pahanhautoja voitti viime viikon Jussi-gaalassa Jussit sekä maskeeraussuunnittelusta (Marina Ritvall ja Conor O’Sullivan) sekä lavastussuunnittelusta (Päivi Kettunen). Se oli ehdolla myös vuoden 2022 elokuvaksi.
Se on kerännyt suitsutusta myös ulkomailla: muun muassa The New York Timesin kriitikko kiitteli elokuvaa groteskia ilottelua tarjoavaksi, kekseliääksi yhdistelmäksi hirviöelokuvaa ja psykologista kauhua.
Hytti nro 6
Juho Kuosmasen ohjaama, Seidi Haarlan tähdittämä Hytti nro 6 nosti suomalaisen elokuvan loisteeseen voittamalla Cannes’n elokuvafestivaaleilla Grand Prix -palkinnon vuonna 2021. Se kahmi myös kahdeksan Jussi-palkintoa ja kiinnosti kriitikoiden lisäksi myös yleisöä: elokuva oli vuoden 2021 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.
Elokuva kertoo tarinan suomalaisen naisopiskelijan ja venäläisen miehen matkasta halki Venäjän, Moskovasta Murmanskiin. Yhteinen aika on lyhyt, mutta kohtaaminen sitäkin syvempi. Se tuo hienosti esiin sitä, kuinka niin kovin erilaisetkin ihmiset ovat lopulta niin kovin samankaltaisia.
Hytti nro 6 on ensimmäinen suomalainen elokuva, jossa puhutaan kokonaan venäjää – hatunnosto pääosaa esittävälle Seidi Haarlalle, joka on ottanut kielen hienosti haltuun. Aidossa venäläisessä junavaunussa kuvattu elokuva on jatkuvassa, kauniissa liikkeessä ja tarjoaa koskettavan kerronnan lisäksi myös kulahtaneen kauniita neuvostomaisemia.
KUVA: Hytti nro 6 © 2021 Aamu Film Company, Achtung Panda!, Amrion Production, CTB Film Production. All rights reserved.
70 on vain numero
…tai näin ainakin toivoo Hannele Laurin näyttelemä iskelmälaulaja Seija Kuula, jonka 70-vuotispäivä lähestyy. Omassa kuplassaan kelluva tähti elää mielessään paljon nuorempana, eikä osaa hyväksyä tilannetta, jossa virallinen mummoikä kolkuttelee ovella.
Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa yhdistää komediaa vaivattomasti vakaviin aiheisiin: ikäkriisiin, epävarmuuteen ja ennakkoluuloihin, yksinäisyyteen ja lapsettomuuteen. Elämänsä ensimmäisen selkeän elokuvapääroolin vetävä Hannele Lauri on Seija Kuulana valloittava iskelmädiiva, joka rakastuu itseään huomattavasti nuorempaan Lauriin (Mikko Nousiainen) – mutta mitäs sitten, kun rakkauden kohteen äiti onkin vanha tuttava ja mukaan kuvaan astuvat myös vauvahaaveet?
70 on vain numero -elokuvassa kuullaan paljon suomalaisia hittejä, ja äänensä Seija Kuulalle on lainannut Lea Lavén. Lämmin suositus kaikenikäisille.
KUVA: 70 on vain numero © 2021 Dionysos Films Oy.
Luokkakokous 3
Roisia meininkiä, roisia läppää ja Suomen tunnetuimpia nimiä! Renny Harlin on ohjannut kreisikomedian, jonka pääosissa bailaavat Jaajo Linnonmaa, Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg, Pertti Sveholmia unohtamatta. Mukana menossa ovat myös muun muassa Viivi Pumpanen ja Paula Koivuniemi.
Tarina lähtee liikkeelle työttömän Antin (Hedberg) onnettomasta tilanteesta – ex-vaimo on löytänyt rikkaan uuden miehen ja saanut tämän kanssa lapsen, jonka kummiksi pari Anttia pyytää. Suola haavoissa poltellen mies suostuu, vaikka homma vain ja ainoastaan masentaa. Hätiin rientävät ystävät Tuomas (Linnonmaa) ja Nippe (Hirviniemi), jotka keksivät ratkaisuksi sinkkuristeilyn. Sieltä lähdetään hakemaan Antille seuralainen tuleviin ristiäisiin.
Pierut pörisevät ja eritteet lentävät kilpaa suorasukaisten juttujen kanssa. Laivalla kohdataan niin aito nais-sika kuin myös kiinalaisen mafian edustajia, eikä risteily etene ilman lukuisia noloja tilanteita.
Luokkakokous 3 oli korona-ajan katsotuin kotimainen elokuva elokuvateattereissa ja myös Elisa Viihde Viaplayssa se on ollut katsotuimpien elokuvien joukossa. Ei tosikoille!
Katso myös:
Tie pohjoiseen (2012)
Joskus on lähdettävä kauas nähdäkseen lähelle, muistuttaa Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmannin elokuva Tie pohjoiseen. Mika Kaurismäen ohjaama matkaelokuva tuo yhteen työorientoituneen konserttipianistin (Edelmann) ja tämän isän (Loiri) jotka eivät ole olleet tekemisissä vuosikymmeniin. Mitä tapahtuu kun kaksikko pakkautuu samaan autoon ja lähtee tien päälle kohti pohjoista Suomea?
Sekä Loiri että Edelmann saivat elokuvasta parhaan miespääosan Jussi-ehdokkuuden. Moni muistaa elokuvasta varmasti myös kovaan radiosoittoon nousseen Edelmannin ja Loirin dueton Tuomittuna kulkemaan, jonka on säveltänyt Juha Tapio.
Rööperi (2008)
Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva kertoo ammattirikollisten elämästä Helsingin Punavuoressa vuosina 1966–1979 ja siinä näyttelevät muun muassa Samuli Edelmann, Pihla Viitala, Peter Franzén ja Juha Veijonen. Rööperi on sujuvaa lurjusviihdettä, joka päästää katsojansa turvallisesti tirkistelemään rikollista maailmaa. Teatterikierroksellaan vuonna 2009 elokuva keräsi menestysyleisön ja voitti myös Jussien yleisöäänestyksen parhaasta elokuvasta. Lisäksi Rööperi palkittiin parhaan lavastuksen ja pukusuunnittelun sekä miessivuosan (Peter Franzén) Jusseilla vuonna 2010.
Koirat eivät käytä housuja (2019)
Koirat eivät käytä housuja ei ollut Suomessa suuri katsojamenestys, mutta on herättänyt huomattavasti isompaa kiinnostusta maailmalla – eikä suotta, sillä elokuva täyttää helposti kansainvälisen elokuvan kriteerit. Krista Kosonen ja Pekka Strang (joka nappasi roolistaan parhaan miespääosan Jussin) loistavat sadomasokismia sekä huumorin että draaman keinoin käsittelevän elokuvan pääosissa. Parhaan miespääosan lisäksi elokuva palkittiin vuonna 2020 Jussilla myös parhaasta musiikista, äänisuunnittelusta, maskeeraussuunnittelusta, kuvauksesta ja leikkauksesta, ja se on niittänyt palkintomenestystä myös ulkomailla.
Avaa portti valtavaan valikoimaan
Hollywood-uutuudet, suositut alkuperäissarjat ja eniten kotimaisia elokuvia. Katso kutkuttavat kotimaiset elokuvat Elisa Viihde Viaplaysta.