MainosElisa Viihde Viaplay

Viuhahtaja, liian kalliit sormukset ja leikkauspöydältä lavalle – Oscar-gaalassa sattuu ja tapahtuu!

Kokosimme tuoreen Oscar-menestyjän, Everything Everywhere All At Once -elokuvan seitsemän pystin kunniaksi 7+1 hauskaa gaalakommellusta.

Oscar-gaalan suuryllättäjä yhdistelee perhedraamaa, hulvatonta huumoria ja universumien välistä tasohyppelyä. KUVA: Everything Everywhere All At Once © 2022 A24 Distribution, LLC. All Rights Reserved.


Tämänvuotisen Oscar-gaalan suuryllättäjä on perhedraamaa, hulvatonta huumoria ja universumien välistä tasohyppelyä yhdistelevä Everything Everywhere All At Once. Elokuvassa pesulan omistava kiinalais-amerikkalainen nainen elää tavallista perhearkea, johon oman mausteensa tuovat elämään tyytymätön puoliso, hankalat välit tyttären kanssa sekä alati kasvava laskupino.

Arki muuttuu melkoisesti, kun päähenkilö tempaistaan mukaan seikkailuun, jossa hänen tehtäväkseen jää pelastaa koko multiversumin tulevaisuus. Hullunkurinen elokuva kahmi peräti 11 ehdokkuutta, joista se voitti tämän vuoden gaalassa seitsemän. Kevyt sekoilu kuuluu olennaisesti paitsi elokuvan, myös itse gaalan henkeen. Keräsimme elokuvan innoittamana yhteen 7+1 hullunkurista asiaa, mitä Oscar-gaaloissa on vuosien varrella tapahtunut.

1. Kakut saivat kaatumaan

Moni muistaa, miten näyttelijä Jennifer Lawrence kaatui näyttävästi vuonna 2013 matkalla lavalle hakiessaan Oscar-palkintoaan elokuvasta Silver Linings Playbook. Lawrence on kertonut myöhemmin, että hän oli saanut stylistiltään neuvon kick walk: tarkoituksena oli potkia mekkoa eteenpäin kävelemisen aikana. Lawrence kuitenkin muisti hermostuneena sanan cake walk, ajatteli potkimisen sijaan kakkuja ja kaatui. Välikohtaus ei kuitenkaan muuttanut hänen kävelytyyliään, sillä Lawrence kaatui seuraavan vuoden Oscareissa uudestaan.

2. Viuhahtaja iski

Vuoden 1974 Oscar-gaalassa nähtiin paljasta pintaa pyytämättä ja yllätyksenä, kun “ammattiviuhahtaja” Robert Opel juoksi lavalle alasti David Nivenin puheen aikana. Niven ei tilanteesta hämmentynyt, vaan käytti viuhahdusta hyväkseen ja murjaisi aiheesta yleisöä naurattaneen vitsin. Opel selvisi tempauksestaan verrattain vähällä ja hänelle annettiin mahdollisuus myös perustella syitä viuhahduksensa taustalla. Opel kertoi nakuilun olevan eräänlainen protesti yhteiskunnan rappiota vastaan.

Tänä vuonna lahjakassissa oli esimerkiksi 40 000 dollarin arvoinen matka Kanadaan sekä 25 000 dollarin edestä remonttipalveluita.

3. Kolme puhetta yhtä aikaa

Yksi hämmentävimmistä kiitospuheista nähtiin vuonna 2019, kun The Vice -elokuvan maskeeraustiimi meni noutamaan Oscariaan. Lavalla olleet kolme palkinnonsaajaa olivat kaikki valmistelleet oman puheen: ensimmäinen palkituista aloitti oman puheensa, mutta keskeytti sen, sillä toinen palkituista tyrkkäsi hänen käteensä uuden puheen. Hetken hämmennyksen jälkeen myös kolmas palkituista aloitti oman puheensa. Lopulta tuotanto puuttui peliin ja koitti ohjata ryhmän pois lavalta soittamalla päälle musiikkia. Myös kuvaaminen lopetettiin, mutta puheet jatkuivat. Lopulta lavalta sammutettiin valot.

4. Liian kalliit sormukset

Vuoden 2017 Oscareista syntyi meemi, jota jaetaan vielä tänäkin päivänä. Näyttelijä Nicole Kidman joutui videokuvatuksi hetkellä, jolloin hän taputti yleisössä käsiään erikoisella tavalla. Riemastuneet kotikatsojat tekivät Kidmanin “hyljemäisestä” taputustyylistä meemin, josta tuli välittömästi viraalihitti. Kidman on itse kertonut, että erikoinen tapa taputtaa johtui siitä, että hänellä lainassa olleet sormukset maksoivat niin paljon, että hän pelkäsi taputtaa normaalisti.

5. Täysin väärä voittaja

Toinen mieleenpainuva hetki vuoden 2017 Oscareissa oli Warren Beattyn ja Faye Dunawayn aikaansaama. Kun oli aika ilmoittaa parhaan elokuvan Oscar, julisti pari parhaaksi elokuvaksi La La Landin. Todellisuudessa parhaan elokuvan palkinnon oli voittanut Moonlight ja Beattylle oli annettu vahingossa väärän kategorian kuori. Tilanteesta vieläkin kiusallisemman teki se, että La La Landin tekijät ehtivät tulla lavalle pitämään kiitospuhettaan, joka keskeytettiin, jotta oikeat voittajat saatiin lavalle.

6. Leikkauspöydältä lavalle

Vuoden 1961 Oscar-gaalan yllättysvoittajana pidettiin Elizabeth Tayloria, joka voitti parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Butterfield 8. Taylor oli itse tyytymätön elokuvaan, eikä moni muukaan uskonut sen voittomahdollisuuksiin. Vielä voittoakin yllättävämpää oli kuitenkin se, että Taylor tuli hakemaan palkintonsa itse – näyttelijä oli gaalan aikaan nimittäin kovassa keuhkokuumeessa. Taylor oli odottanut Oscar-voittoa kuitenkin jo pidemmän aikaa, joten hän ei antanut vakavan taudin estää itseään: lääkärit tekivät hänelle ennen gaalaa henkitorven avaavan trakeotomia-toimenpiteen, jotta hän pääsi osallistumaan palkintoseremoniaan.

7. Päiväunet yllättivät

Vaikka edelliset esimerkit osoittavatkin, että Oscar-gaalaan liittyy huvittavia ja mielenkiintoisia hetkiä, ne eivät välttämättä riitä pitämään kaikkien vieraiden mielenkiintoa yllä. Vuoden 2017 Oscareissa TV-juontaja Chrissy Teigen nimittäin bongattiin nukkumasta yleisössä vasten puolisonsa John Legendin olkapäätä näyttelijä Casey Affleckin kiitospuheen aikana.

+1 Holtittomat lahjakassit täynnä absurdeja asioita

Los Angelesista lähtöisin oleva markkinointitoimisto Distinctive Assets on koonnut Oscareihin käsittämättömän arvokkaita lahjakasseja vuodesta 2002 lähtien. Lahjakassi annetaan kaikille pää- ja sivuosa-Oscareiden ehdokkaille sekä parhaan ohjaajan kategoriassa ehdolla oleville.

Tänä vuonna lahjakassin arvo on noin 126 000 dollaria, mutta suurimmillaan sen arvo on ollut jopa 225 000 dollaria. Lahjakassi sisältää asioita, joista tavan kansa voi harvemmin edes unelmoida: tänä vuonna kassissa oli esimerkiksi 40 000 dollarin arvoinen matka Kanadaan sekä 25 000 dollarin edestä remonttipalveluita. Arvokkain kassin sisältämä asia oli 41 000 dollarin arvoinen lahjakortti plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin.

KUVA: Everything Everywhere All At Once © 2022 A24 Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Everything Everywhere All At Once -elokuvan voittamat Oscarit:

Paras elokuva | Paras ohjaaja, Daniel Kwan & Daniel Scheinert | Paras naisnäyttelijä, Michelle Yeo | Paras naissivuosanäyttelijä, Jamie Lee Curtis | Paras miessivuosanäyttelijä, Ke Huy Quan | Paras alkuperäinen käsikirjoitus, Daniel Kwan & Daniel Scheinert | Paras leikkaus, Paul Rogers

Elisa Viihde Viaplay tarjoaa valtavan valikoiman kansainvälisiä ja kotimaisia suosikkeja, joita et muualta näe.

Katso tästä: Everything Everywhere All At Once | Oscar-elokuvia vuosien varrelta | Elisa Viihde Viaplayn koko valikoima

Lue myös: