MainosDNA

Annille opiskelu on rakas harrastus – oppimiseen hän käyttää samaa sovellusta vuodesta toiseen

Oppimiseen tarkoitettuja sovelluksia on nykyään lukuisia erilaisia. Yliopistolla opintoja aloittava Anni on käyttänyt yhtä ja samaa opiskelusovellusta yläkouluajoista asti.

Annin opiskelussa käyttämän luottosovelluksen avulla on helppoa opettaa itselleen asioita.


27.6. 17:58

Kahdeksannen luokan englannin tunnilla opettaja esitteli Annin luokalle oppimissovellus Quizletin. Tunnilla sillä pelattiin sanapeliä.

Anni innostui sovelluksesta pidemmäksi aikaa: hän hyödynsi sitä myös muissa yläkoulun aineissa ja yläkoulun jälkeen lukion kursseilla. Tänä syksynä Anni, 19, aloittaa yhteiskuntatieteiden opinnot Turun yliopistossa – ja aikoo käyttää tentteihin lukiessa edelleen Quizletiä.

”Sovellus sopii hyvin mihin tahansa kursseihin ja aineisiin.”

– Sovellus on nykyään monissa kouluissa käytöissä, mutta se sopii tosi hyvin myös itsenäiseen opiskeluun. Monesti sitä ajatellaan vain sanapänttäämissovelluksena, mutta sitä voi käyttää laajemmin myös reaaliaineissa. Se sopii vaikka kemian ja biologian opiskeluun, Anni kertoo.

Idea on varsin yksinkertainen: sovelluksessa voi hyödyntää siellä valmiina olevia kääntökortteja – tai tehdä omia tai vaikka oman opettajan sinne laatimia tehtäväkortteja eri aiheista.

Yhteiskuntatieteiden opinnot aloittava Anni aikoo hyödyntää samaa opiskelusovellusta, mitä on käyttänyt yläasteikäisestä asti.

Saksan taivutusmuotoja ja kasvien pänttäämistä kuvista

Kielten opiskelussa homma toimii simppelisti niin, että kääntökortin toisella puolella on vaikkapa sana pöytä ruotsiksi ja toisella puolella suomeksi. Sanakokeisiin valmistautuva oppilas tai opiskelija voi valita, kummin päin haluaa tentata itseltään sanoja.

Alun perin sovelluksen idea olikin toimia kielten opiskelun apuna, mutta lukiossa Anni hyödynsi sovellusta vaikkapa lukiessaan yhteiskuntaopin ylioppilaskokeisiin.

– Tein tosi laajoja sanaselitystehtäviä. Toiselle puolelle muistikorttia voi kirjoittaa esimerkiksi EU:n toimielinten periaatteet. Ja toiselle puolelle tulee kysymys: miten EU:n toimielimet toimivat? Silloin saa vastatessaan selittää jonkin laajemman asiakokonaisuuden.

Biologiassa kortin kysymys voisi olla vaikkapa, että selitä yhteyttäminen. Ja kortin toiselle puolelle voisi tiivistää asian viiteen pääkohtaan. Tai kasveja voi opetella tunnistamaan kuvista.

”Omat parhaat opiskelutekniikkani olen löytänyt kokeilemalla.”

Anni jakaa mielellään opiskeluvinkkejä ja muistuttaa, että eri opiskelijoille toimivat eri asiat.

Tehtäviä voi hakea esimerkiksi tietyn, omassa koulussa käytetyn kirjasarjan nimellä, tai sitten pelkillä asiasanoilla. Sovellukseen kirjautuminen ja perustoimintojen käyttö on maksutonta. Maksamalla saa käyttöönsä lisätoimintoja.

– Jos valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin, hakusanayhdistelmällä aine, kuten äidinkieli, ja sanalla yo eli ylioppilaskirjoitukset, löytyy tosi laajat käsitelistaukset. Minusta sovellus sopii hyvin mihin tahansa kursseihin ja aineisiin. Jokaisesta aineesta löytää myös suomenkielisiä valmiita opiskelusettejä.

Pitkän saksan lukeneelle Annille on ollut iloa myös laajoista sanastoista, joita löytää sovelluksesta ryhmiteltynä tietyn lukion kurssin tai yläkoulun saksankirjan mukaan.

– Sovelluksen sanastoihin on saatettu kirjoittaa näkyviin myös sanojen taivutusmuodot. Kannattaa tietysti suhtautua hieman kriittisesti, jos sanasto ei ole opettajan tekemä.

Hyödylliset sovellukset ja läppärit opiskeluun

Ryhdy kielipääksi

Kieltenopiskeluun tarkoitetussa Memrise-sovelluksessa voi opetella yli kahtakymmentä kieltä, kuten englantia, ranskaa, saksaa – ja japania. Apuna ovat natiivipuhujien tekemät videot, lauseharjoitukset ja monivalintatehtävät. Maksuton, maksamalla saa lisäominaisuuksia.

Kaveriksi Lenovo IdeaPad Chromebook 14” Celeron N4020

Nopeasti raksuttavassa koneessa on automaattisesti päivittyvä Chrome OS -käyttöjärjestelmä ja sisäänrakennettu virustorjunta.

Apua lukivaikeuteen

Voice Dream Reader -sovellukseen voi syöttää tekstiä eri tiedostomuodoissa ja se lukee ne ääneen. Saatavilla on myös suomenkielinen ääni. Sovellus on avuksi, jos tekstin lukeminen on haastavaa esimerkiksi lukivaikeuden vuoksi. Maksullinen.

Kaveriksi Acer Aspire 5 A514-54 14” i3-1115G4

Kirkkaalla teräväpiirtonäytöllä varustettu tyylikäs työkaveri optimoi näytön silmille vähemmän rasittavaksi.

Keskittymisen tueksi

Forest-ajanhallintasovellus auttaa keskittymään lukemiseen perinteisen pomodoro-tekniikan avulla: 25 minuuttia työskentelyä, viisi minuuttia taukoa, ja neljän kerran jälkeen saa pitää 25 minuutin tauon. Hauska lisä ovat virtuaaliset puut, joita ruudulle kasvaa jokaisen suoritetun työskentelyjakson myötä. Lopulta appiin on kasvanut kokonainen metsä. Maksuton Adroidille, maksullinen iOS:lle.

Kaveriksi ASUS ZenBook 13 OLED 13,3” R7-5700U

Kovaakin käsittelyä kestävä kevyt kannettava, jonka 22 tunnin akunkesto mahdollistaa uppoutumisen työskentelyyn.

Himo-opiskelija jakaa vinkkejä muille

Syksyllä Anni aloittaa poliittisen historian ja valtio-opin opinnot. Hän uskoo, että yläkoulusta saakka mukana kulkeneella opiskelun apuvälineellä on paikka myös yliopisto-opintojen apuna.

– Quizlet tulee aina olemaan minulla käytössä. Se on aina ollut luottosovellukseni, sillä sen avulla pystyy helposti opettamaan itselleen asioita.

Annille uusien asioiden omaksuminen on rakas harrastus. Siitä kertoo se, että hänellä on myös oppimiseen ja opiskeluun keskittyvä Instagram-tili @anniopiskelee.

– Olen jakanut siellä myös omia haasteitani ja sitä, miten olen päässyt niissä eteenpäin. Aika usein minulta kysytään tärppejä ylioppilaskirjoituksiin. Yritän muistuttaa, että oppiminen on aina yksilöllistä, ja eri asiat toimivat eri ihmisille.

Yläkoululaisia ja lukiolaisia Anni neuvoo pitämään tarpeeksi taukoja pänttäämisen keskellä, olemaan itselle armollinen – ja kokeilemaan oppimisen tueksi sovelluksia.

– Vaikka tuntisi, että itse oppii parhaiten kirjoittamalla kirjasta muistiinpanot vihkoon käsin, kannattaa silti kokeilla muitakin tapoja. Myös omat parhaat tekniikkani olen löytänyt kokeilemalla.

Lue myös: