MainosDNA

Laura Friman: näin perheemme varustautuu kesälomaan

Frimanin kesäloma on kombinaatio perheenjäsenien levotonta luonnetta, pitkiä ajomatkoja ja iloisia kompromisseja kesämökillä.

Laura Frimanin lapset eivät tingi peliajoistaan luonnon keskelläkään, joten 5G-mobiililaajakaistan on toimittava mökilläkin.


13.6. 14:52

Välillä kuvittelen olevani luomuäiti, jonka perheen kesäloma on digitön ja ruuduton. Kuvitelmani kestää aina noin kaksi ja puoli minuuttia. Siinä kohdin lapset kysyvät nelihenkisenä kuorona auton takapenkeiltä (kyllä, heitä on niin paljon, että penkkirivejä on kaksi) klassikkokysymyksen ”koska ollaan perillä?” tai sen yhtä sietämättömän variaation: ”onks vielä pitkä matka?” Yleensä kysymys esitetään tietenkin, kun junnaamme vasta kotitaajaman ensimmäisissä risteyksissä. Vedän henkeä. Ei olla perillä tuntikausiin, ja on, on vielä pitkä matka. Koko komppaniamme on levotonta sorttia, ja reissaamme kesäisin viikoittain, joten automatkailun viihtyvyyteen panostaminen on must. Siksi autoon pakataan vissypullojen ja välipalapatukoiden lisäksi aina puhelimet ja kuulokkeet. Matkaan!

Ajattelen kyllä yhä, että trampoliinit ovat rumia ja paljut mauttomia, mutta en enää luopuisi niistä kirveelläkään.

Kuinka saada perheen nuorimmat viihtymään mökillä?

Yleisin lomaosoitteemme on perisuomalaiseen malliin kesämökki. Korona-ajan heräteostoksestamme on muodostunut kakkoskoti, johon haikailemme kaupunkiarjen keskeltä ympäri vuoden. Jotta kaikki ikäluokat viihtyisivät peltojen keskellä mahdollisimman pitkään, olemme satsanneet vapaa-ajan asuntomme varusteluun ja haudanneet viimeisetkin periaatteemme. Ajattelen kyllä yhä, että trampoliinit ovat rumia ja paljut mauttomia, mutta en enää luopuisi niistä kirveelläkään. Ylellisen brittipuutarhan sijasta pihamme muistuttaakin nykyään ennemmin tärähtänyttä huvipuistoa. Polskimisen ja sirkushuvien lomassa chillataan luottolaitteilla pitkin pihamaata: 5G-mobiililaajakaistan on pelattava hyvin puskassakin, eivätkä lapset tingi peliajoistaan luonnon keskelläkään.

Mökillä otetaan rennosti – melkein liiankin. Välillä parimetrisen piha-altaamme pohjalta ongitaan snorkkelien lisäksi lasten kännyköitä (vedenkestävyys plussaa!) tai terassille roudattu kaiutin luukuttaa Vesalaa niin railakkaasti, että naapurin kohtaaminen hirvittää.

Laura Frimanin kesämökillä on panostettu viihtymiseen, ja toivelistalla ovat sähköpotkulauta sekä riistakamera.

Ei sillä, ei perhelomamme pelkkää ruutumaratonia ole. Touhukas puolisoni toteuttaa jo toista kesää lasten kanssa kunnianhimoista puumajaprojektia, ja minä olen ylpeä, että perheen pienemmätkin erottavat yrttilaatikosta jo basilikan mintusta (rosmariinin ja timjamin kanssa tapahtuu vielä virhearvioita). Joskus viljelylaatikoiden sato on tosin popsittu paikallisen peurakannan toimesta parempiin suihin. En silti ole toteuttanut vielä villeintä unelmaani riistakamerasta, jolla vakoilisin metsän taitavimpia varkaita. Vielä. Harkinta-asteella on myös lasten tämän kesän unelma: sähköpotkulauta, jolla huristella lähitienoon hiljaisia raitteja.

Lentomatka lasten kanssa: uhka vai mahdollisuus?

Alkavana kesänä luvassa on letkeiden mökkiviikkojen lisäksi perheen ensimmäinen yhteinen aurinkomatka monen pitkän koronavuoden jälkeen. Koitan muistella, miten lentokentällä käyttäydyttiin ja miten lennosta lapsien kanssa selvisi täysijärkisenä määränpäähän. Tämän verran muistan: käsimatkatavaroista on löydyttävä purkkapussin lisäksi täyteen ladattu tabletti.

Laura Friman on 41-vuotias radiojuontaja, kirjailija, toimittaja ja uusioperheen äiti, joka on antautunut digilaitteiden ihanuuksille.

Kolme kesäloman kestävää

Kun laite kestää vettä, se kestää todennäköisesti myös lomapäivät. IP-suojattu puhelin pärjää roiskettakin märemmissä tilanteissa.

Samsung Galaxy A52s 5G on menevän valinta. Pölyn- ja vedenkestävä älypuhelin pärjää metrin syvyyksissä jopa puoli tuntia.

Pölystä ja roiskevedestä loukkaantumaton tabletti kaivetaan esiin esimerkiksi vanhempien viihdyttämistaitojen ehtyessä tai nurinavaaran iskiessä.

Vesitiiviin ja pölynkestävän kaiuttimen voi huoletta ottaa mukaan vaikka rannalle tai piknikille.

Lue myös: