[MAINOS: DNA] Luonnistuuko Tuomas Kyröltä lämmin joulutarina? Kyllä – ja tässä se on! - DNA - Ilta-Sanomat
MainosDNA

Luonnistuuko Tuomas Kyröltä lämmin joulutarina? Kyllä – ja tässä se on!

Kirjailijan tarinassa mummi pelaa pleikkaa ja lihaton kinkku nostaa sykkeet.

Digilaitteet tuovat iloa ja yhteistä tekemistä perheen joulupäivään.


1.12.2021 9:31

Tärkeintä on kauneus”, mummi mietti raottaessaan verhoja. Maa oli vihdoin valkeana, ja lunta tuiskusi lisää. Mummi halusi heti päästä testaamaan tärkeintä joululahjaansa lastenlasten kanssa. Pelikonsoli oli yhdistetty televisioon, joukkue valittu ja vastustaja löytynyt verkon yli maailman toiselta laidalta. Mummi oli keskushyökkääjä, lapsenlapset molemmilla laidoilla. Nyt joulupäivänä heillä olisi aikaa pelata kokonainen turnaus. ”Olennaista ei ole voitto, vaan kaunis maali jatkoajalla”, mummi muistutti.

Tärkeintä on itsensä tarkkailu”, ukki mietti ja istui pelureiden viereen. Hän katsoi rannettaan ja ilmoitti nukkumansa tunnit, unen laadun ja keskisykkeen. Koko ikänsä ukki oli merkinnyt lämpötilan ja hiihdetyt kilometrit lyijykynällä ruutuvihkoon. Nyt kello tarkkaili häntä ja niin oli hyvä. Ukki tiirasi epäluuloisena käyttöohjetta. Siinä luvattiin, että älykello on iskun-, lian- ja vedenkestävä. Ukki työnsi kellon vesilasiin. Sukeltaminen oli joulupäivänä vaikeaa, joten lasi sai toimia järvenä.

Tärkeintä on kuunteleminen”, äiti mietti. Kuka vain osaa puhua, mutta keskittyminen toisten sanomisiin on vaikeampaa. Töissä on oltava äänessä ja otettava kantaa monella eri kielellä ja aikavyöhykkeellä. Tänään äiti puhuisi niin vähän kuin mahdollista. Hän kuunteli uusista kuulokkeista rikosromaania ja arveli tietävänsä syyllisen. Äiti liittyi muiden seuraan, raotti kuulokkeita korvilta ja kysyi, miksi kello oli lasissa. ”Noku nyt ei voi sukeltaa”, lapset vastasivat.

Lapset seuraavat isovanhempien toilailuja joulupäivänä.

Tärkeintä on hyvä yhteys muihin ihmisiin”, isä mietti ja avasi kannettavansa ukin lasin viereen. Pahinta nimittäin oli pätkivä wifi-yhteys. Hän koosti ja käsitteli eilen joulupöydässä otettuja kuvia, jotka jakoi perheen yhteiseen ryhmään. Ukille ne piti laittaa myös sähköpostiin liitetiedostona, koska tämän mielestä varmuusvarastoja on oltava niin viljalle, marjoille kuin tärkeille valokuville. Perheenjäsenten puhelimet kilahtelivat, piippasivat ja visersivät eri paikoissa. Joulun mieleenpainuvin kuva oli se, missä ukki oli juuri maistanut lihatonta kinkkua ja katsoi sen jälkeen pulssiaan älykellosta.

Lounasaikaan mennessä mummin ja lasten joukkue oli edennyt välieriin. Pelit ja koneet jäisivät tauolle yhteisen ruokailun ajaksi. Mutta kun pöytä oli katettu, lapsia ja ukkia ei löytynyt mistään. He eivät olleet huoneissaan, eivät autotallissa tai varastossa, ja pian mummikin oli kateissa. Isä huomasi ulkona liikettä ja korkeassa kaaressa lentävää lunta. Eriväriset ja -kokoiset lapiot viuhuivat ilmassa. Varaston eteen oli syntynyt suuri lumikasa. Pian ukki laski varaston loivalta katolta lumikasaan pulkalla ja jatkoi matkaa pihan perälle. Lapset tulivat omilla pulkillaan perässä ja mummi liukurilla. Isä haki äkkiä puhelimen ja kuvasi kaiken talteen. Kun he illalla katsoivat videon yhdessä, mummin sanat kuuluivat selvästi: ”Vain kauniita laskuja!”

Kirjailija Tuomas Kyrö ei ole jouluihminen, mutta hän arvostaa hyviä ja toimivia yhteyksiä kaikkien ihmisten välillä.

Joulupäivä on joulun paras päivä

Parhaat lahjat päätyvätkin saman tien käyttöön, eivät pöytälaatikon koristeiksi. Näitä lahjoja katsotaan, kuunnellaan, ladataan, tutkitaan, pelataan ja käytetään heti. Tutustu joulun viihdyttävimpiin lahjaideoihin osoitteessa dna.fi/joulu.

Joulupäivän hyviin hetkiin suosittelemme:

Apple AirPods -nappikuulokkeet (3. sukupolvi)

Kuulokkeet säätävät musiikin korviesi mukaan ja toimintoja voi ohjata sormen painalluksella.

DNA Vinkki: Voit jakaa äänen kaverinkin AirPodseihin!

OVH 199 e

Philips 65” OLED 4K UHD Android TV

Laaja katselukulma koko perheen leffa- ja pelisessioihin.

DNA Vinkki: Tunnelmaa tuova Ambilight-valo vähentää silmien rasitusta ja saa ruudun vaikuttamaan isommalta kuin se on.

OVH 1399 e

Suunto 7 -älykello

Urheilijan kellossa on 70+ urheilutilaa, offlinekartat pitävät liikkujan kartalla ja ulkokuori kestää monenlaiset seikkailut.

DNA Vinkki: Tämä kello pärjää ja on miellyttävä käyttää niin vesisateessa kuin lumipyryssäkin!

259 e (norm. 379), tarjous voimassa 22.12. asti.

Samsung Galaxy A52s 5G

Tekoälyä pelaamiseen ja viisi kameraa huipputarkkaan kuvaamiseen.

DNA Vinkki: Optisen kuvanvakauksen ja automaattitarkennuksen ansiosta saat loistavaa kuvaa myös hämärässä!

OVH 449 e

Xbox Series S 512 Gt -pelikonsoli

Langaton ohjain ja suorituskykyä kiperiin pelitilanteisiin.

DNA Vinkki: Laajasta pelikirjastosta löytyy uusimmat hittipelit sekä vanhat klassikot – ja ne ovat aina visusti tallessa pilvessä!

299 e (norm. 309), tarjous voimassa 7.–22.12.

Lue myös: