[MAINOS: DNA] Ota digikeinot avuksi, jos lomastressi uhkaa - DNA - Ilta-Sanomat
MainosDNA

Ota digikeinot avuksi, jos lomastressi uhkaa

Jos työajatukset häiritsevät laiturin nokassakin, on syytä etsiä uusia keinoja rentoutumiseen.

Lomaillessa puhelimen ei ole aina pakko olla mukana ollenkaan.


1.7. 10:44

Ohi lipuvan veneen aallot heiluttavat laituria. Lokki sukeltaa kuin pyrstötähti ja nappaa veden pinnasta särjen. Lomailijan rauha on täydellinen.

Yhtäkkiä, kuin varkain, käsi nappaa kännykän ja peukalo klikkaa automaattiohjauksella auki työsähköpostin. Siellä odottaa pitkä viestiketju, johon pomokin osallistuu. Viestiin ei ole pakko vastata, mutta takaraivoon hiipii ahdistus: mikäköhän sotku loman jälkeen odottaa?

Työterveyslääkäri Nina Runeberg tunnistaa ilmiön ja tietää, ettei ongelmaan ole yksinkertaista ratkaisua.

”Elämme hektisessä maailmassa. Kaikkein vaikein on tilanne, jossa ihmisen pitää painaa töissä sata lasissa ja varmistaa, että kaikki on valmista ennen lomaa. Sitten loma alkaa ja pitäisi siirtyä suoraan rentoutumaan. Irtautuminen ei tapahdu sekunnissa”, hän kertoo.

Parasta olisikin hidasta tahtia jo ennen loman alkua. Ihannetilanteessa viimeisinä työpäivinä ennen lomaa ehtii siivota työpöytää, jolloin lomalle voi laskeutua rauhallisissa tunnelmissa.

Järeät aseet rentoutumiseen

Jos ajatukset laiturin nokassa eivät suostu pysymään kurissa, aivot voi nollata myös katsomalla elokuvaa tai pelaamalla.

Upouusi Galaxy Tab S7 FE on nopealla 5G-yhteydellä varustettu tabletti, jonka 12-tuumainen näyttö mahdollistaa kuvasta nauttimisen ilman silmien tihrustamista. Aurinkoisenakin päivänä värit pääsevät oikeuksiinsa. Ei haittaa, vaikka rentoutumishetki lipsahtaa pitkäksi. Galaxy Tabin akku kestää 13 tuntia.

Samsung Galaxy Buds -kuulokkeilla musiikki tulvii korviin. Langattomat kuulokkeet eivät sotkeudu liikkeellä ollessa, ja aktiivisella kohinavaimennuksella musiikki saa yliotteen ympäristön äänitulvasta.

Lomailija ei kuitenkaan ehdi pitkään nautiskella edes elokuvasta, sillä hän on tullut sopineeksi kaikenlaista. Viisihenkinen ystäväperhe on tulossa yökylään, kummilapset on luvattu viedä Särkänniemeen ja viikonlopuksi on varattu joogaretriitti. Jossain vaiheessa pitäisi maalata kesämökki.

Kännykän kautta voi löytää vaikkapa rentoutusharjoituksia, jotka auttavat päästämään irti arjen stressistä.

”Lomasta tehdään helposti suorittamista”, Runeberg toteaa.

”Kesäloma on vain kerran vuodessa, joten sille asetetaan liian tarkkoja ennakko-odotuksia ja pusketaan aikataulu liian täyteen. On hyvä suunnitella tekemisiään hillityissä määrin, mutta tiukka aikataulu ei palauta.”

Lomailun ei tarvitse tarkoittaa pelkkää makaamista. Aktiivisena voi kuitenkin pysytellä muulla tavalla kuin vilkuilemalla sähköposteja ja tarjoamalla näkemyksiä kaukana velloviin työasioihin. Parempi idea on uida, juosta, pyöräillä tai vaikkapa soutaa. On helpompi elää hetkessä, kun somea ei päivystä jatkuvasti.

Samsung Galaxy Watch Active2 on helppo valjastaa käyttäjänsä rengiksi eikä herraksi. Kello tarjoaa mahdollisuuden seurata liikuntaa ja muuta elämää. Se mittaa sykettä, rasitustasoa ja unenlaatua. Mökkimetsässä suunnistaessa auttaa kehittynyt GPS-paikannin.

Kello osaa ehdottaa hengitysharjoituksia, jos ne vaikuttavat olevan käyttäjälle tarpeen.

Joskus kännykkään tuijottelu tuntuu vievän liikaa aikaa muulta. Ajatuksen voi kääntää niin päin, ettei pyri itseisarvona vähentämään ruutuaikaa, vaan järjestää lisää yhteistä aikaa itsensä ja läheistensä kanssa.

Kaikkien on hyvä olla silloin tällöin irti verkosta.

”Ei ole olemassa mitään yleistä mittaria sille, paljonko lomalla kannattaa käyttää digilaitteita”, Runeberg pohtii. ”Se on yksilöllistä, mutta kaikkien on hyvä olla silloin tällöin irti verkosta eikä aina kaikkien tavoitettavissa.”

Oleellista on löytää laitteistaan loman kannalta oikeat ominaisuudet.

”Kännykän kautta voi löytää vaikkapa rentoutusharjoituksia, jotka auttavat päästämään irti arjen stressistä”, Runeberg muistuttaa.

Samsung Galaxy S21 -puhelimessa on erityisen rentouttava ominaisuus: sovellusten ilmoitukset voi kätkeä kaikki kerralla pois ja antaa puheluiden mennä vastaajaan. Fiksu mykistää älä häiritse -tilan kautta vähintään työsähköpostin ja sallii ainoastaan sääsovelluksen aurinkoiset tiedonannot.

Ja entä jos se ei riitä? No, puhelimen ei ole pakko olla mukana ollenkaan.

Samsung-älykellossa on eSim-korttiominaisuus, jolla saa puhelinverkko- ja internet-yhteyden ilman puhelinta. Puhelut, podcastit ja musiikki laulavat kuulokkeista korviin kellon kautta. Lomalle lähtiessä voi jättää puhelimen eteisen pöydälle taakseen katsomatta.

Lomadigiä pihakeinuun, riippumattoon ja laiturinnokkaan

Samsung Galaxy Buds Live -kuulokkeet

Samsung Galaxy Buds Pro

Samsung Galaxy Watch Active 2 -älykello

Samsung Galaxy S21 5G 128 Gt

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256 Gt

Samsung Galaxy S21+ 5G 256 Gt

Samsung Galaxy Tab S7 FE

Lue myös: