MainosMuumimaailma

Näin suosikkipuisto valmistautuu kesään – Luvassa kutkuttavia yllätyksiä

Muumimaailman kesäinen taika ottaa valtaansa kaikenikäiset. Nyt siellä valmistaudutaan kuumeisesti tulevaan kauteen.

Muumimaailmassa on sadunomainen tunnelma, johon vieras sukeltaa sisään.


Naantalin Muumimaailmassa on jo herätty talviunilta, ja valmistautuminen kesään käy vilkkaana. Uusi kausi on aina iso kokonaisuus. Toteutus vaatii paljon miettimistä ja tarkkaa suunnittelua, kertoo operatiivinen johtaja Juho Nieminen.

Muumimaailman portit aukeavat 10. kesäkuuta, ja silloin sen rakastetut hahmot ottavat avosylin vastaan kaikki vieraat. Monille perheille reissu muumeja tapaamaan on jokakesäinen perinne, joten tarjolla on oltava kiehtovia yllätyksiä klassikoita unohtamatta.

– Meidän tilanteemme on siinä mielessä onnellinen, että hienoja muumitarinoita riittää loputtomasti. Haluamme pysyä ehdottoman uskollisina tarinoille ja koko Muumi-filosofialle, ja tehdä taian todeksi turvallisella ja asiakkaisiin vetoavalla tavalla.

Mitä enemmän antaa, sitä enemmän myös saa.

Teemapuistona Muumimaailma on erilainen ympäristö kuin vaikkapa huvipuisto, jossa eri laitteet synnyttävät kokemukset. Muumimaailmassa kysymys on sadunomaisesta tunnelmasta, johon vieras sukeltaa sisään.

– Elämyksiin heittäytymisellä on täällä erittäin suuri merkitys. Muumimaailma on luotu niin, että se haastaa kaikenikäiset vieraat osallistumaan. Mitä enemmän antaa, sitä enemmän myös saa.

Hauskuus ei kysy ikää

Muumimaailma on kolmekymmentä vuotta täyttävänä teemapuistona tunnettu siitä, että se kerää kaikenikäisiä vieraita ympäri maailmaa.

Aikuisten ja lasten odotukset eivät Niemisen mukaan juurikaan eroa toisistaan. Vierailijan ikä ei ole ratkaiseva asia Muumimaailmassa – kaikille on tarjolla jännittäviä elämyksiä.

– Kaukaa tulevat aikuiset turistit nauttivat täysin rinnoin ja yhtä paljon kuin lapset, vaikkei kokemuksia ole räätälöity erikseen heille. Samat asiat innostavat kaikkia. Hahmojen kohtaaminen ja Muumitalon näkeminen ovat aina kovia juttuja.

Usein yllättävä kohtaaminen Haisulin kanssa on se, mitä muistellaan vuosienkin päästä.

Ja jos oman suosikkihahmon kanssa pääsee oikeasti juttelemaan tai leikkimään, on kesän paras wau-kokemus taattu. Sellainen ei unohdu lapselta tai aikuiseltakaan.

– Usein yllättävä kohtaaminen Haisulin kanssa on se, mitä muistellaan vuosienkin päästä, Nieminen naurahtaa.

Muumimaailman tavoitteena on luoda tunteita ja koko elämän kestäviä ydinmuistoja.

Elämys kuin täytekakku

Nieminen tuli Muumimaailmaan ensimmäisen kerran kesätöihin vuonna 1997, eikä ole sieltä sen jälkeen poistunut. Vuosien varrella tehtävät ovat muuttuneet, vastuut lisääntyneet ja nykyisessä työssään operatiivisena johtajana hän on toiminut kymmenen vuotta.

– Olen tehnyt täällä melkein kaikkea. Pari kesää sitten paistoin burgereita, kun ruokapisteessä tarvittiin apua. Joustavuus ja ennakointi ovat toimivuuden ehdoton edellytys.

Nieminen on luonut myös Muumimaailman elämysreseptin. Hänestä leivonta ovat sopivan muumimainen ja samalla systemaattinen tapa lähestyä sitä, miten Muumimaailmassa vierailun elämys syntyy kuin täytekakku.

– Kasvatamme odotuksia, rakennamme puitteet, tarjoamme kokemuksia ja osallistamme. Lisäämme sopivasti muumimaisia mausteita, ja näin luomme kerros kerrokselta tunteita ja koko elämän kestäviä ydinmuistoja.

Reseptin luojana Nieminen on kehittänyt muun muassa Hattivattien luolan 2022 ja Noidan talon 2021.

Ja jos oman suosikkihahmon kanssa pääsee oikeasti juttelemaan tai leikkimään, on kesän paras wau-kokemus taattu. Kuvassa Nuuskamuikkunen soittelee huuliharppuaan.

Joka vuosi uutuuksia

Vaikka Muumitalo on säilynyt vuosikymmenestä toiseen kestosuosikkina, tarjolla on joka vuosi myös aivan uusia elämyksiä.

Tänä vuonna kannattaa käydä tutustumassa Niiskuneidin kauneussalonkiin, jossa tehdään erilaisia kasvomaalauksia ja kampauksia. Ja jos karkkihammasta kolottaa, apu löytyy Pikku Myyn Namu -karkkikaupasta. Teatterissa taas pyörii Näkymätön Ninni -esitys.

Nieminen sanoo, että Muumimaailman teatteri onkin monelle lapselle ensimmäinen kokemus teatterimaailmaan – ja sen vaikutuksen todella näkee pienten katsojien kasvoilta.

Vierailijan ikä ei ole ratkaiseva asia Muumimaailmassa – kaikille on tarjolla jännittäviä elämyksiä.

Juuri lapsia varten Muumimaailma on suunniteltu turvalliseksi tilaksi. Pelkät varoituskyltit eivät riitä, koska suuri osa kävijöistä ei niitä näe tai osaa lukea, Nieminen sanoo.

Turvallisuus tarkoittaa muumien maailmassa myös henkistä turvallisuutta.

– Noidan talon näkeminen voi olla pienestä seikkailijasta ehkä jopa hieman pelottava ajatus. Tarkoitus kuitenkin on, että Noidan kohtaamisen jälkeen lapsen päällimmäinen tunne on kutkuttava jännitys ja ilo itsensä voittamisesta.

Tällaiset hetket yhdessä perheen kanssa ovat Niemisen mukaan hyvin tärkeitä ja mieleenpainuvia.

– Usein tämä näkyy niin, että Noidan tavannut lapsi kertoo rohkeudestaan muille hahmoille.

Sateella ja paahteella

Kesä on Suomessa vaihtelevien ilmojen aikaa, mutta muumeja sade ei hetkauta. Jos pisaroita ropisee, pannaan kumpparit jalkaan ja avataan sateenvarjo. Sisäkohteiden tai katetun teatterin toimintaan säällä ei ole vaikutusta.

Lapsiperheet ovat Niemisen mukaan niin suunnitelmallisia ja hyvin varautuneita, ettei heitä yllätä mikään.

– Helteellä ranta ja vesiaktiviteetit ovat suosittuja. Silloin voi nauttia miellyttävästä merituulesta ja syödä enemmän jäätelöä.

Muumimaailma

Avoinna kesällä 2023:

  • 10.6.–30.6. klo 11–17

  • 1.7.–31.7. klo 10–17.30

  • 1.8.–20.8. klo 11–17

Lataa Muumimaailma-sovellus ja pääset seuraamaan suosikkihahmojesi liikkeitä.

– Rekisteröi Taikaranneke Muumimaailmassa ja saat henkilökohtaisia Taikaelämyksiä.