MainosFortum

Tiedätkö, millainen sähkösopimus sopii taloyhtiöllesi? Ota huomioon ainakin nämä seikat

Monen taloyhtiön asialistalla on tänä keväänä sähkösopimuksen uusiminen.

Fortum tarjoaa taloyhtiöille kiinteähintaisia sopimuksia, pörssisähkösopimuksia ja yhteishankintasalkkuun perustuvia sopimuksia.


Sähkön spot-hinnat mietityttävät, sillä alkuvuonna pörssisähkö on ollut varsin edullista, mutta sen alttius ailahteluun saattaa aiheuttaa epävarmuutta osakkaissa ja isännöitsijöissä. Kiinteähintainen sopimus taas olisi vakaa ja varma.

Mutta milloin sähkön hinta olisi parasta kiinnittää, jotta taloyhtiö hyötyisi siitä eniten?

Yksi asia on varma. Suurinta osaa asunto-osakkaista tulevan sähkösopimuksen valinta kiinnostaa edellisiä vuosia enemmän.

Futuurit ovat näköyhteys tulevaan

Sähkö ja sen hinta ovat olleet julkisen keskustelun keskiössä koko talven, ja moni taho on ollut entistä kiinnostuneempi sähkömarkkinasta ja sen tulevaisuuskuvasta.

Taloyhtiöille on tarjolla muiden yhtiöiden ja yritysten tapaan pörssisähkösopimuksia, kiinteähintaisia sopimuksia sekä yhteishankintasalkkuun perustuvia sopimuksia. Kysymys kuuluukin: mikä on yhtiön halu ja kyky tasapainoilla sähkön hintavaihtelun kanssa?

Hyvän näkyvyyden saa tarkastelemalla sähkön futuureja. Futuurit ovat tukkusopimuksia sähkön tuottajien ja ostajien välillä, joissa sovitaan tietty hinta tulevaisuudessa tietylle ajanjaksolle toimitettavalle sähkölle. Futuurisopimuksessa sovitaan hinnan lisäksi toimitettavasta sähkön määrästä.

Tärkeää on käydä avointa keskustelua siitä, minkälaisia riskejä taloyhtiö on valmis ottamaan sähkön hinnan suhteen. Energiakustannukset koskettavat koko taloyhtiötä.

Johdannaismarkkinoilla noteerattujen futuurien avulla sähköä sitoudutaan siis etukäteen ostamaan ja myymään sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Näin sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat oman myyntinsä tai hankintansa.

Futuurihinnat määrittelevät kiinteän sopimuksen hinnan, mutta ne eivät kerro tulevaisuuden spot-hintoja. Futuurit antavat kuitenkin hieman osviittaa siihen, miten sähkön hinta voisi tulevaisuudessa kehittyä.

Futuurit määrittävät kiinteän sopimuksen hinnan

Taloyhtiön tehdessä kiinteähintaisen sähkösopimuksen, sähkönmyyjä – esimerkiksi Fortum – ostaa tukkumarkkinoilta taloyhtiön arvioidun vuosikulutuksen verran futuureja. Tästä muodostuu kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta.

Kiinteähintaisen ja määräaikaisen sopimuksen kustannukseen lisätään myös myyjän oma marginaali sekä perusmaksu.

Jos taloyhtiö päättää tehdä kiinteähintaisen ja määräaikaisen sopimuksen, se voi käytännössä unohtaa sähkön hintojen jatkuvan tarkkailun.

Milloin on oikea aika kiinnittää sähkön hinta?

Fortumin kuukausittain päivittyvästä markkinakatsauksesta käy hyvin ilmi muuttuvat futuuriennusteet. Viimeisimmän katsauksen mukaan sähkö on edullisinta tänä vuonna heinäkuussa.

Huomioitavaa toki on, että taloyhtiön tehdessä määräaikaisen sopimuksen sähköenergian hinta ei muutu sopimuksen aikana. Siksi onkin hyvä tarkastella sähkömarkkinaa aina sopimuksen päättymiseen asti.

Jokainen taloyhtiö on erilainen. Huomioitavia asioita ovat muun muassa taloyhtiön koko, sen kulutusprofiili, laskuttaako taloyhtiö jokaisen asunnon sähköstä vai onko kyseessä vain kiinteistösähkösopimus.

Mitä tulee huomioida sähkösopimusta valittaessa?

Jokainen taloyhtiö on erilainen. Huomioitavia asioita ovat muun muassa taloyhtiön koko, sen kulutusprofiili, laskuttaako taloyhtiö jokaisen asunnon sähköstä vai onko kyseessä vain kiinteistösähkösopimus.

Kiinteistösähkösopimuksen alle kuuluvat yleensä kaikki taloyhtiön yhteiset tilat, kuten rappukäytävät, varastotilat, saunaosasto ja pesutupa.

Taloyhtiön kulutusprofiiliin vaikuttavat myös sen tekemät investoinnit. Hyödynnetäänkö taloyhtiössäsi esimerkiksi hukkalämpöä tai onko yhtiöllä jopa omaa aurinkotuotantoa?

Myös sähköautojen latauspaikkojen määrä vaikuttaa välillisesti yhtiön sähkökulutukseen, vaikka laskutus voidaankin kohdistaa suoraan autoaan ladanneelle asukkaalle Fortumin Charge & Drive -järjestelmän kautta.

Kun latauspistettä käyttävä asukas tekee suoraan itselleen sopivan sopimuksen Fortumin kanssa, latauspisteiden kautta asukkaiden käyttöön kulkenut sähkö hyvitetään automaattisesti takaisin taloyhtiölle.

Taloyhtiöitä ja isännöitsijöitä sähkösopimuksen valinnassa auttaa kätevä Fortum Yritysapuri.

Millaisia sopimuksia taloyhtiöille on tarjolla?

Fortum tarjoaa taloyhtiöille kolmentyyppisiä sopimuksia: kiinteähintaisia sopimuksia, pörssisähkösopimuksia ja yhteishankintasalkkuun perustuvia sopimuksia.

Futuurit määrittävät hintaa määräaikaisissa ja kuukausittain hinnoiteltavissa sopimuksissa, kun taas pörssisähkön hinta määrittyy nimensä mukaisesti pörssin tuntihintojen eli spot-hintojen perusteella.

Oikean sopimuksen löytäminen vaatii taloyhtiöltä ja sen päättävältä taholta yhtiön kulutusprofiilin ymmärrystä sekä selvää käsitystä taloyhtiön vuosikulutuksesta.

On myös hyvä tarkastella yhtiön viisivuotissuunnitelmaa ja siinä mahdollisesti ilmeneviä sähkötarpeita: onko yhtiöön tulossa esimerkiksi suuria remontteja, jotka voivat vaikuttaa taloyhtiön sähkönkulutukseen?

Tärkeää on joka tapauksessa käydä avointa keskustelua siitä, minkälaisia riskejä taloyhtiö on valmis ottamaan sähkön hinnan suhteen. Energiakustannukset koskettavat koko taloyhtiötä, sillä ne veloitetaan yleensä osakkailta perittävissä yhtiövastikkeissa.

Ennen sopimuksen tekoa taloyhtiöllä on siis paljon asioita puntaroitavana. Apu löytyy kuitenkin vain puhelinsoiton päästä.

Fortumin asiantunteva yritysasiakaspalvelu auttaa kartoittamaan sähkötarpeenne ja löytää kanssanne juuri teidän taloyhtiöllenne sopivan ratkaisun.

Lue yllä oleva sisältö, ja vastaa kyselyyn! Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 50 euron arvoisia GoGift-lahjakortteja.

Tutkimuksen toteuttaa Digitalist Group Oyj Sanoma Media Finland Oy:n toimeksiannosta.