MainosVagisan

Haluatko sujuvampaa seksiä? Muista nämä asiat, jos olet yli 50-vuotias nainen

Yllättävän moni nainen kärsii emättimen kuivuudesta. Vaivaan kannattaa hakea helpotusta, jolloin seksistäkin nauttii enemmän.

Yli 50-vuotiailla emättimen kuivuus on täysin luonnollinen ilmiö, mutta sillä on valtava vaikutus elämään.


Tutkimukset osoittavat, että useimmat yli 50-vuotiaat naiset harrastavat edelleen säännöllistä ja aistillista seksiä – mutta joka toinen nainen kokee kuitenkin kipua seksin aikana. Syynä kipuun on usein emättimen kuivuus. Yli 50-vuotiailla emättimen kuivuus on täysin luonnollinen ilmiö, mutta sillä on valtava vaikutus elämään.

Syyt emättimen kuivuuden taustalla

Emättimen kuivuuteen on useita syitä. Monet niistä johtuvat hormonaalisista muutoksista, joita voi esiintyä esimerkiksi vaihdevuosien aikana. Hormonaaliset muutokset alkavat vaikuttaa naisilla noin 45-vuotiaasta lähtien. Tuntemukset voivat olla hyvinkin voimakkaita. Emättimen kuivuus on tyypillinen vaiva vaihdevuosien aikana. Yksi syy tähän on estrogeenin tuotannon väheneminen.

Emättimen kuivuus on tyypillinen vaiva vaihdevuosien aikana.

Estrogeeni on sukupuolihormoni, jonka ansiosta intiimialueen kudokset ja siten myös emättimen limakalvot pysyvät kimmoisina ja veri kiertää hyvin. Jos estrogeenitaso laskee vaihdevuosien aikana, emättimen ja ulomman intiimialueen ihosta voi tulla ohuempi, kuivempi ja siten herkempi.

Kutinaa, kirvelyä ja kipuakin

Emättimen kuivuus ilmenee yleensä epämiellyttävinä oireina, kuten kuivuutena, kutinana, kirvelynä ja kipuna – jopa seksin aikana. Monet naiset huomaavat oireet yllättäen wc-käynnillä pyyhkiessä ja paperin tuntuessa epämiellyttävältä ja hankaavalta. Kuivuus voi myös tuntua ikään kuin pistelynä keskellä tavallista tilannetta, vaikkapa istuessa pitkään ja tai kun nostaa jalan toisen päälle.

Asiantuntija suosittelee

Emättimen kuivuuden ei todellakaan tarvitse olla ongelma seksin aikana. Vagisan kosteuttava emätinvoide on erinomainen tuote, ja suosittelen sitä usein asiakkailleni. Vagisan kosteuttaa emätintä ja pitää sen joustavana, oli seksiä tai ei. Potilaani ovat olleet tyytyväisiä.”

Mari Päiväniemi, seksuaaliterveyden asiantuntija

Myös muut hormonaaliset muutokset kuin vaihdevuodet voivat aiheuttaa emättimen kuivuutta. Esimerkiksi imettävät naiset kertovat kuivuudesta seksin aikana. Sama koskee naisia kohdun tai munasarjojen leikkausten jälkeen ja ehkäisypillerien käytön aikana. Myös sytostaatit, sädehoito ja muut syöpähoitoon liittyvät lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena emättimen kuivuutta.

Hoitavaa voidetta emättimen kuivuuteen

Onneksi apteekista on saatavilla nopea ratkaisu, jota jo miljoonat naiset ympäri maailmaa käyttävät.

Esimerkiksi Vagisan kosteuttava emätinvoide on hormoniton voide, joka on kehitetty erityisesti lievittämään emättimen kuivuudesta johtuvia vaivoja ja auttamaan myös kipuun seksin aikana. Koska voide on hormoniton, sitä voidaan käyttää syöpähoidon aikana ja sen jälkeen ja lisäksi raskauden ja imetyksen aikana.

Vagisan kosteuttavaa emätinvoidetta voidaan tarvittaessa käyttää myös liukuvoiteena ennen yhdyntää.

Vagisan kosteuttava emätinvoide on hormoniton voide, joka on kehitetty erityisesti lievittämään emättimen kuivuudesta johtuvia vaivoja ja auttamaan myös kipuun seksin aikana.

Sujuvampaa seksiä

Toisin kuin tavanomaisilla vesipohjaisilla geelituotteilla, Vagisan kosteuttavalla emätinvoiteella on ainutlaatuinen kaksoisvaikutus: se kosteuttaa emättimen limakalvoja ja sen sisältämät rauhoittavat lipidit eli rasvahapot pitävät ihon joustavana. Voide sisältää myös maitohappoa, jonka ansiosta sen pH-arvo on 4,5. Tämä auttaa ylläpitämään emättimen luonnollista pH-arvoa.

Hyvinvoivat emättimen limakalvot tekevät elämästä mukavampaa, kun voi nauttia yhdessäolosta, rakkaudesta ja seksistä ilman kipua. Ja mikä parasta, kliinisten tutkimusten mukaan voide on tehokas ja sitä siedetään hyvin.

Vinkki: Hiero tai levitä voidetta kumppanin penikselle esileikin aikana.

Vagisan kosteuttavaa emätinvoidetta kannattaa käyttää säännöllisesti sekä emättimessä että ulkoisella intiimialueella. Käyttäjät suosittelevat sen levittämistä suihkun jälkeen tai ennen seksiä.

Hellävarainen puikko sulaa puolessa tunnissa kuivuutta hoitaen

Naisille, jotka eivät voi tai halua käyttää asetinta, on olemassa vaihtoehtona Vagisan Cremolum kosteuttavat emätinpuikot. Nämä ovat hormonittomia emätinpuikkoja, jotka helpottavat emättimen kuivuuden oireita nopeasti ja joiden vaikutus on pitkäkestoinen. Kliinisen tutkimuksen mukaan pehmeän voidemaisesti sulavat puikot lieventävät myös merkittävästi kipua seksin aikana.

Emätinpuikko sulaa noin 30 minuutissa ja muodostaa sileän voiteen. Illalla levitettynä se toimii kuin tehohoito yön yli.

Tiesitkö?

  • Vagisan-tuotteet on kehitetty erityisesti naisten hyvinvointia varten sekä terveen intiimialueen ylläpitämiseksi.

  • Vagisan kosteuttava emätinvoide on Suomen myydyin hormoniton emätinvoide.

  • Vagisan kosteuttavaa emätinvoidetta voidaan tarvittaessa käyttää myös liukuvoiteena ennen yhdyntää.

  • Kaikki Vagisan-tuotteet ovat saatavilla apteekeista.

  • Tutustu Vagisan-tuotteisiin

Lähteet:

Vagisan-tutkimus "Seksuaalisuus ikääntyessä" varten haastateltiin elokuussa 2021 yhdessä markkinatutkimuslaitos Appinion kanssa 1022 naista ja 515 miestä, jotka olivat yli 50-vuotiaita.

Oskay UY, Beji NK, Yalcin O. Tutkimus 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien postmenopausaalisten naisten urogenitaalisista vaivoista. Acta Obstet Gynecol Scand 2005;84:72-78.

Apteekkien myynti INSIGHT Health ja DatamediQ YTD 2020.06 Saksa

Stute P et al. Efficacy and safety of non-hormonal remedies for vaginal dryness: open, prospective, randomized trial. Climacteric 2015; 18:582-589.

Chatsiproios D et al. Emättimen kuivuuden ajankohtainen hoito ei-hormonaalisella voiteella rintasyöpähoitoa saavilla naisilla - avoin prospektiivinen monikeskustutkimus. PLOS ONE. 2019; 14(1):e0210967.

Tutkimus Dr. August Wolff VFCrC-01/2021, 6 viikon tutkimus, jossa n=79 postmenopausaalista naista, joilla on emättimen kuivuutta.