MainosSuomen Akut

Tuhoisa tulipalo vei pohjan Marin ja Karin yritykseltä – itku ja shokki vaihtuivat selviytymistaisteluun

Liekit nielivät Suomen Akkujen Rovaniemen myymälän ja keskusvaraston neljä vuotta sitten. Tulipalosta toipuminen vaati työtä, mutta toi yrittäjäpariskuntaa tiiviimmin yhteen.

Suomen Akkujen yrittäjät Mari ja Kari Rautionaho kohtasivat neljä vuotta sitten pahimman painajaisensa.


Yrittäjyys on aaltoliikettä, mutta vain ani harva yrittäjä on joutunut kokemaan yhtä raskaita vastoinkäymisiä kuin Mari ja Kari Rautionaho.

Neljä vuotta sitten pariskunnan oli kirjaimellisesti noustava tuhkasta. Suomen Akut Oy:n Rovaniemen myymälässä ja keskusvarastossa syttynyt tulipalo oli levinnyt hallitsemattomasti ja tuhonnut koko yritystoiminnan sydämen.

Liekit nielivät niin ketjun kuuteen liikkeeseen tarkoitetut tuotteet kuin verkkokaupan varaston. Mari ja Kari tajusivat, että heidän olisi luotava koko liiketoiminta alusta asti uudelleen.

Rovaniemen myymälän ja varaston nielaissut tulipalo jätti jälkeensä vain savuavat rauniot.

– Toki tiesimme, tulipalo ei soita vuorokautta aikaisemmin, että hei, olen tulossa. Ensireaktiomme oli silti shokki, ja kyllä itkukin tuli, Rautionahot kertovat.

Palohetkellä Tampereen myymälässään olleet Mari ja Kari varasivat välittömästi junaliput pohjoiseen. Omalla autolla matkaan lähteminen ei tuntunut turvalliselta.

– Junassa valvoimme koko yön. Oma ja työntekijöidemme kohtalo huoletti – materian lisäksi, Kari kertoo.

Yrittäjinä hän ja Mari ja olivat vielä suhteellisen nuoria. Vuonna 1958 toimintansa aloittanut Suomen Akut oli siirtynyt heille Karin vanhemmilta kymmenen vuotta aiemmin.

Henkilökunta ja asiakkaat tukivat voimakkaasti

Rautionahojen yrittäjyyden alkutaival oli ollut taloudellisesti suotuisaa aikaa. Laadukkailla ja kustannustehokkailla akuilla, paristoilla ja niiden oheislaitteilla riitti kysyntää.

Marin ja Karin mielessä päällimmäisenä siinsi myymäläketjun laajentaminen. Jarrutteluun ei ollut pienintäkään syytä ennen onnettomuutta.

Tulipalopaikalla huoli ja tuska kasvoivat. Paha olo kanavoitiin kuitenkin pian toiminnaksi. Rautionahot olivat yhteydessä pankkiin, jonne he olivat valmiita menemään lakki kourassa siinä tapauksessa, että uutta lainaa tarvittaisiin. Myös Rovaniemen myymälälle alettiin etsiä uusia tiloja viipymättä.

Mari ja Kari olivat yhtä mieltä siitä, että työntekijöitään he eivät lomauttaisi.

Tulipalon aiheuttaman tuhon jälkeen toiminta jatkui väliaikaisissa tiloissa. Myöhemmin Rovaniemelle avattiin uusi myymälä.

– Työntekijämme ovat koko liiketoimintamme A ja O ja yrityksemme tärkein voimavara, yrittäjäpariskunta perustelee.

Henkilökunnasta yksikään ei jäänyt odottelemaan uuden myymälän avaamista. Heistä kaikki saapuivat Rautionahojen kotiin seuraavana maanantaiaamuna.

– Saimme työntekijöistämme voimaa, ja aloitimme jälleenrakennuksen yhdessä, Mari ja Kari kiittelevät.

Myös monet Suomen Akkujen pitkäaikaiset asiakkaat tsemppasivat pariskuntaa, ja tavarantoimittajat pyrkivät kirimään tilausaikatauluja. Ulkomailta tilattuja tuotteita jouduttiin odottamaan silti neljästä kuuteen kuukauteen.

–Kaikissa liikkeissämme piti myydä eioota joidenkin tuotteiden osalta, Mari kertoo.

Myös onnea ja uskallusta

Ensimmäisen kerran yrittäjäpariskunta pääsi huokaisemaan, kun tulipalosta oli kulunut kuukausi. Silloin avattiin Rovaniemen myymälä väliaikaisissa tiloissa.

Onnekseen Marille ja Karille selvisi myös, että heillä oli kattava, tulipalovaurioita korvaava vakuutus.

– Surkutteluun emme sortuneet, vaan kyllä meille tuli selviytymisen tarve.

Pariskunta seisoi jälleen vankasti omilla jaloillaan jo paria vuotta myöhemmin.

– Meidän oli tarkoitus kasvattaa ketjuamme jo aiemmin, mutta vasta toissa ja viime vuonna avasimme liikkeet Hämeenlinnaan, Lahteen ja Ylöjärvelle, Kari kertoo.

Kari Rautionaho sai Rovaniemen Yrittäjien Vuoden Sisu -palkinnon vuonna 2019. Hän ja Mari ovat edelleen kiitollisia kaikesta saamastaan tuesta.

Tämän vuoden helmikuussa Kouvolaan avattiin ketjun kymmenes myymälä.

– Vuosi 2021 oli meille yllättävä ja tähän mennessä kovimman kasvumme vuosi. Kun liikevaihtomme nousi yli 70 prosentilla, tunsimme, että tuhkat on pyyhitty pois, Rautionahot sanovat.

Yrittäjäpariskunta uskoo, että heidän menestyksensä koostuu onnesta, uskalluksesta ja kovasta työstä.

– Me teemme myös uhrauksia, sillä työskentelemme 12 tuntia päivässä, usein lauantaisin ja sunnuntaisinkin.

Jatkossa entistä vahvempia

Korona-aika ei tarkoittanut Suomen Akuille kriisiä. Päinvastoin entistä useampi asiakas halusi huollattaa jo käytössä olevia laitteitaan. Akkuja vaihdatettiin esimerkiksi vanhoihin autoihin uuden menopelin ostamisen sijaan.

Tällä hetkellä monet asiakkaat ovat entistä kiinnostuneimpia vaihtamaan akkuja myös pienelektroniikkaan, kuten partakoneisiin ja sähköhammasharjoihin.

Suomen akkujen valikoimaan kuuluu noin 9000 erilaista akkua, paristoa sekä niiden oheislaitetta.

– Meidän yrittäjyytemme aikana on tapahtunut paljon muutoksia. Niin langattomien, akku- kuin paristokäyttöisten laitteiden lisääntyminen kuin aurinkoenergiaan satsaaminenkin tukevat yrityksemme kasvua, Kari kertoo.

Hän ja Mari uskovat olevansa entistä vahvempia, jos vastaan tulee uusia, yrittäjyyteen liittyviä töyssyjä. Yhdessä työskennellessä puhalletaan aina yhteen hiileen.

– Nyt iloitsemme siitä, että myös kolmas sukupolvi, Marin poika, on mukana toiminnassamme.

Suuntaa Suomen Akkujen verkkokauppaan tai löydä lähin myymäläsi