MainosRadio Suomipop

Yhä useampi suomalainen hyvällä tuulella aamuisin – lääkärit ihmeissään

Pimeät talviaamut ottavat syvästi päähän suurta osaa ihmisistä. Onneksi moni myös tietää miten aamuapatia on vältettävissä – ja täysin ilmaiseksi. Tästä vinkit!


29.1. 10:53

Kaamosmasennus on talvikuukausina ilmenevä tila, jossa esiintyy masennustilaan liittyviä oireita, kuten surullisuus, alentunut mieliala, ahdistuneisuus, ärtyneisyys, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettäminen sekä arvottomuuden, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteet.*

On arvioitu, että jopa joka kolmas suomalainen kärsii tästä tilasta. Et siis suinkaan ole ainoa, jolle aamuherätykset näinä aikoina tekevät tiukkaa.

Nappaa vinkit aikaisten aamujen omahoitoon:

1. Älä jää yksin – ihminen tarvitsee seuraa

Sosiaalisten suhteiden vaaliminen on tärkeää masentuneenakin, joten vetäytymistä tai eristäytymistä pois muiden seurasta pyritään omahoidolla ehkäisemään.*

Ihminen tarvitsee muita voidakseen hyvin, sillä meitä ei ole luotu olemaan yksin. Oma yhteisö voi olla perhe, kaveripiiri, työporukka tai harrastusryhmä. Suosittu yhteisö taistelussa ankeita aamuja vastaan on myös koko Suomen yhteinen Aamulypsy-perhe.

Kuulijat ovat oleellinen osa interaktiivista lähetystä, ja juontajat ovat valmiita siirtymään mukavuusalueensa ulkopuolelle kuulijoita viihdyttääkseen. Vai olitko kuulolla, kun Tuukka ”Tukeshow” Ritokoskelta poistettiin lähetyksessä ihokarvat, tai kun Juuso ”Mäkkäri” Mäkilähde joutui arvonnan tuloksena juomaan pullollisen hyytävän vahvaa simaa? Yhteisön vahva läsnäolo on myös juontajille tärkeää ja lähetystä tehdään aina Lypsy-perhe kirkkaana mielessä.

2. Pysy mukana elämän sykkeessä

Myös toimintatarmon hiipuminen, fyysisen aktiivisuuden väheneminen, sosiaalisista suhteista vetäytyminen ja seksuaalisen halun heikentyminen ovat kaamosmasennuksessa tavallisia oireita.*

Kun laitat radion päälle aamulla herättyäsi, mielesi pääsee heti mukaan hyvällä energialla eteenpäin virtaavaan uuden päivän aloitukseen. Kroppa tulee kyllä perässä!

Juontajia uudistuneessa Aamulypsyssä on neljä, ja lähetyksen leppoisa, hyvien ystävien välinen kahvipöytäkeskustelu tuo mieleen jotain tuttua ja turvallista aikojen takaa – tämähän on kuin Frendit-televisiosarjan sohva, jonka ympärille on kerääntynyt hyvää porukkaa. Päivän ajankohtaiset asiat, hassut sattumukset ja kaikki muut tarinat käsitellään lähetyksessä tuoreeltaan joka ikinen aamu, viidesti viikossa.

3. Naura, niin treenaat samalla yli 300 eri lihasta

Pallean lisäksi nauramiseen osallistuu monta muutakin lihasta. Yhteensä 300 naurulihaksesta 15 sijaitsee kasvojen alueella.**

Säännöllinen kuntoliikunta lievittää kaamosoireita. Nauramista voidaan verrata liikuntaan, sillä se saa aikaan samanlaisia fysiologisia vaikutuksia.

Nauraessa ihmisen keho tuottaa dopamiinia, eli mielihyvähormonia. Se saa samalla keskivartalon lihakset supistumaan, mistä tuleekin sanonta ”nauraa niin, että vatsaan sattuu”. Kun nauramisen lopettaa, lihakset puolestaan rentoutuvat.

Lisäksi nauraminen vaikuttaa erittäin myönteisesti mielialaan ja se voi lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta.

Muistatko, milloin viimeksi nauroit vedet silmissä?

Sano AAAAmulypsy!

LÄÄKKEEKSI: Juuso Mäkilähde, Tinni Wikström, Janni Hussi sekä Tuukka Ritokoski – siis neljä juontajaa yhden hinnalla. Kaupan päälle Hovimuusikko Ilkka. Mukana jutuissa myös Liisa ja Harri – tosin ne ovat koiria.

ANNOSTUS: Kuuntele Radio Suomipoppia arkisin klo 6-10. Suplan kautta voit kuunnella milloin vain.

MILLOIN HOITOON: Kun kaipaat energiaa ja iloa aamuihisi.

SIVUVAIKUTUKSET: Jos nauru todella pidentää ikää, saatat elää ikuisesti.

Lähteet:

*https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00377

**https://yle.fi/a/3-5440774