MainosMeijou

Mieskarkin energiansäästövinkit

Energiatehokkuus ei tarkoita vain laadukkaita taloteknisiä järjestelmiä, vaan kyse on suuremmasta kokonaisuudesta. Itse rakennuksella, lattiasta kattoon, on iso merkitys energiankulutukseen.


28.11.2022 13:00

Klikkasitko otsikon vuoksi? Hyvä. Asiantuntija Salosella on nimittäin painavaa asiaa.

Sähkön hinta on korkealla ja Suomi varautuu mahdolliseen energiakriisiin. Pirkanmaalaisen rakennusliike Meijou Oy:n talotekninen johtaja Tomas Salonen kertoo, mitä toimenpiteitä yritykset tai kotitaloudet voivat tehdä energian säästämiseksi.

Tieto ei lisää tuskaa

Tieto omasta sähkönkulutuksesta on avainasemassa. Nappaa viimeisin sähkölaskusi, josta sähkönhinta ja kulutus näkyvät. Sähköhinnan keskiarvo oli lokakuussa 2022 14,1 senttiä kilowattitunnilta.

Jos laskusta huomaat, että summa on selvästi enemmän, on syytä kartoittaa edullisempia vaihtoehtoja. Verkosta löytyy monta sähkönvertailusivustoa, ja voit kilpailuttaa sähkön niin usein kuin haluat, ellet ole tehnyt määräaikaista sopimusta.

2023 energiatrendit

Energiateknologian markkinat käyvät kuumina ja uusia innovaatioita syntyy jatkuvasti. On siis elettävä ajan hermolla. Lämmitysmuodon valinnassa tieto on avainroolissa. Meijou on jo vuosia hankkinut dataa hallinnoimistaan kiinteistöistä ja tehnyt mittavia toimenpiteitä energiankulutuksen optimoimiseksi.

Esimerkiksi kohteissa, joissa on käytössä maa- ja kaukolämpö, on nyt sähkönhinnan nousun myötä siirrytty käyttämään kaukolämpöä. Se on osoittautunut oikeaksi valinnaksi, sillä sähkönkulutus on laskenut yli 20 %.

Aurinkoenergia on tällä hetkellä yksi edullisimmista energianlähteistä. Aurinkoteknologian kehittymisen myötä paneeleiden hinnat ovat laskeneet, ja niiden tuottaman energian hyötysuhde on noussut.

– Tällä hetkellä omakotitaloille suosittelisin lämpöpumppuja sekä aurinkopaneeleita. Näin saadaan aikaan merkittäviä säästöjä. Toimitiloihin suosittelisin maalämpöä sekä aurinkopaneeleja, Salonen vinkkaa.

Pienillä asioilla on suuri merkitys

Energiatehokkuus ei tarkoita vain laadukkaita taloteknisiä järjestelmiä, vaan kyse on suuremmasta kokonaisuudesta. Itse rakennuksella, lattiasta kattoon, on iso merkitys energiankulutukseen. Viimeistään nyt kannattaa varautua kylmään talveen ja epävarmuuteen energiansaannissa. Omassa kodissasi piilee merkittävä säästöpotentiaali.

Poimi tästä Salosen takuutehokkaat sähkönsäästövinkit:

 • Seuraa sähkönkulutustasi – ja tarvittaessa kilpailuta se

 • Hanki lämpötilamittari, säädä huonelämpö noin 20 asteeseen

 • Pese vain täysiä koneellisia ja sammuta kodin viihde- ja elektroniikkalaitteista aina virta, kun et tarvitse niitä

 • Sulata pakastin talvella

 • Vältä turhaa veden lotraamista

 • Varmista, että ikkunat ja ovet ovat tiiviitä, jotta lämpö ei karkaa

 • Pohdi sähkösyöppöjen käyttöä ja tarvetta, esimerkiksi sauna ja mukavuuslattialämmitys

 • Vaihda valaisimiin LED-polttimot

– Varmista asiantuntijalla ilmanvaihdon oikea toiminta. Muista käyttää kotona/poissa-kytkintä, mikäli talostasi löytyy sellainen.

Jopa 40 % kaikesta Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennuksissa.

– Meistä jokainen voi vaikuttaa energiatalkoisiin, asiat vaativat omien tottumusten uudelleentarkastelua,” Salonen lisää. Panostamalla rakennusten energiatehokkuuteen, pystytään paitsi saavuttamaan merkittäviä säästöjä vaikuttamaan myös hiilidioksidioksidipäästöihin ja sitä kautta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Meijou

Mikä Meijou?

 • Meijou Oy on pirkanmaalainen, ketterä rakennusliike, joka tarjoaa ensiluokkaista ja asiakasyritysten tarpeista lähtevää toimitilojen rakentamista.

 • Meijou on rakentanut yli 130 000 m² toimitiloja viimeisen kuuden vuoden aikana, pääosin vähittäiskaupan, tuotannon, logistiikan ja varastoinnin sekä liikunta- ja urheilutoimijoiden tarpeisiin.

 • Meijoulla on laaja-alainen osaaminen nykyaikaiseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen, jossa ensisijaista on korkealaatuiset, ekologiset materiaalit ja uusin teknologia.

Lue lisää: meijou.fi