MainosSATO

”Ostan huolettomuutta, kun maksan vuokraa”

Kaikkea ei tarvitse omistaa – ei myöskään asuntoa. Vuokra-asuminen tuo elämään vapautta ja huolettomuutta, kokevat espoolainen Anna ja turkulainen Outi.

Anna Hännisen perhe viihtyy rauhallisessa naapurustossa. Taloyhtiön hiekkalaatikolta löytyy aina tekemistä ja leluja lapsille


23.11.2022 14:30

Anna Hänninen on joutunut perustelemaan lukuisia kertoja sitä, miksi asuu vuokralla. Sehän on kuin laittaisi rahaa roskiin, moni on arvostellut. Miksi siis kolmekymppinen, työssäkäyvä ja perheellinen pariskunta haluaa asua vuokralla?

– Haluamme asua juuri meille sopivassa asunnossa meille sopivalla sijainnilla. Kaikkea ei tarvitse omistaa. Kun ei ole isoa asuntolainaa, voimme käyttää rahaa esimerkiksi lomiin tai lasten muskariin. Ehkä kyseessä on myös tietyn sukupolven ajatusmaailma, että laittaa rahaa omistamisen sijaan elämyksiin, Anna sanoo.

Hinta-laatusuhde on erittäin hyvä alueeseen ja palvelutasoon nähden ja sijainti on mieletön. Olen itsekin yllättynyt, että olen näin ihastunut.

Oikeanlainen koti löytyi pitkän etsinnän jälkeen Espoon Soukanlahdesta, läheltä metsää ja merenrantaa. Annan puoliso Otso, vuoden vanha Onni ja pian 4-vuotias Annan esikoinen Viktor sekä kaksi maatiaiskissaa muuttivat elokuussa tilavaan kolmioon. Anna pääsee nopeasti bussilla Matinkylään töihin, ja isyysvapaalle jäänyt Otso tekee mielellään pitkiä vaunulenkkejä merenrannassa. Uusperheelle oli tärkeää pysyä myös lähellä Viktorin päiväkotia ja isää, jonka luona tämä viettää osan viikosta.

Perhe asui ennen kaksiossa, mutta alkoi vauvan tullessa etsiä uutta asuntoa.

– Nykyisessä elämäntilanteessa tarvitsemme valoisat tilat, kolme huonetta ja ison kylpyhuoneen. Kun tämä asunto tuli vastaan elokuussa, asiat loksahtivat kohdalleen, Anna kertoo.

Elämäntilanteet muuttuvat. Turusta Helsinkiin ja sitten Espooseen muuttanut Anna tietää sen hyvin. Muutokset parisuhteessa, perheenlisäys ja niiden myötä tulevat tarpeet ovat vaikuttaneet siihen, mitä asunnolta on kaivannut. On ollut paljon ketterämpää vaihtaa vuokra-asunnosta toiseen. Omistusasunnon riskit ja potentiaaliset ongelmat myös pelottavat.

– Ostan huolettomuutta, kun maksan vuokraa. Se on meidän perheellemme nyt tärkeämpää kuin mikään. Jos joskus haluamme ostaa asunnon, panostan mieluummin vaikka kesämökkiin tai pieneen sijoitusasuntoon, jolloin vuokra-asumisen vapaus säilyy, Anna pohtii.

Annalla on korkeat vaatimukset asunnolleen, joten hän on aina vaihtanut asuntoa vasta kun riittävän laadukas on löytynyt. Asunto saa olla mieluiten kuin uusi: ei kulumia, todella siisti ja tarvittaessa rempattu. Vuokramarkkinoita tutkiessa hän on aina katsonut tarkasti hinta-laatusuhdetta. Anna sanoo suhtautuneensa pitkään SATOn ja muiden suurten vuokranantajien asuntoihin ennakkoluuloisesti, ajatellen niiden olevan liian kalliita.

– Sitten tajusin, että listoilta löytyy aivan mahtavia helmiä. En keksi mitään, mitä muuttaisin tässä asunnossa. Hinta-laatusuhde on erittäin hyvä alueeseen ja palvelutasoon nähden ja sijainti on mieletön. Olen itsekin yllättynyt, että olen näin ihastunut, Anna nauraa.

Arjen luksusta Aurajoen rannassa

Outi Konsell on asunut vajaa kolme vuotta ihanneasunnossaan Aurajoen varrella poikansa Tuomaksen ja rescuekoira Danan kanssa. Tilavassa asunnossa on hyvä pohjaratkaisu ja paljon kaappitilaa, joten jo omillaan asuvat Outin kaksi tyttöäkin käyvät lähes viikottain kylässä. Parvekkeelta avautuu jokinäkymä, luontopolulle pääsee lenkkeilemään suoraan pihasta ja keskusta on silti kävelymatkan päässä. Töihin Turun ammattikorkeakouluun Outi hurauttaa pyörällä, ja sähkö- ja automaatioasentajaksi opiskelevan Tuomaksen koulu on kävelymatkan päässä.

– Sijainti on täydellinen. Luonnonläheisyys merkitsee meille paljon, mutta on mukavaa, että asunto on myös hyvien kulkuyhteyksien varrella, Outi sanoo.

Aurajoen ulkoilumaastoihin pääsee suoraan kodin pihalta.

Outilla on kokemusta monenlaisesta asumisesta, niin omistusasunnoissa kuin vuokra-asunnoissa. Tällä hetkellä vuokra-asuminen tuntuu hyvältä.

– Vapaus on minulle todella tärkeää. Vapautta minulle tuo se, että ei ole mitään velkoja ja voin muuttaa helposti jos elämäntilanne muuttuu tai haluan vaihtaa asuntoa. Olen asunut rintamamiestalossa, joten arvostan paljon myös asumisen vaivattomuutta, Outi kertoo.

Muistan hetken, kun olin käynyt katsomassa tätä asuntoa ja tuli tunne, että tämä on meille hyvä koti.

Nykyisessä asunnossa ei tosiaan tarvitse huolehtia huoltotöistä. SATOn oma talomestari tuntee talon ja huolehtii sen viihtyisyydestä. Outi kehuu SATOn huoltoa parhaimmaksi mitä on tavannut: nopea, asiantunteva ja erittäin ystävälliset työntekijät, jotka ottavat koiran hyvin huomioon. Asuntoon muuttaessa ei myöskään tarvinnut kinata huonokuntoisista kodinkoneista, vaan vanha hella ja astianpesukone vaihdettiin uusiin.

9-vuotias rescuekoira Dana on hieman arka, mutta tulee hyvin toimeen SATOn talomestarin kanssa.

Outi on valmis maksamaan hieman korkeampaa vuokraa siitä, että arki on vaivatonta. Arjen luksusta on hurauttaa talvella ulos kuivasta ja lämpimästä autotallista tai hoitaa lakanapyykit ilmaisessa pyykkituvassa. Pieniä asioita, jotka tekevät elämästä vähän vaivattomampaa.

– Talo on viihtyisä ja rauhallinen, eikä mitään häiriöitä ole koskaan ollut. Naapureita tervehditään, mutta yksityisyyttä arvostetaan. En haluaisikaan, että paras kaveri asuu naapurissa, Tuomas toteaa.

Tietynlainen etäisyys myös vuokranantajaan on asia, josta Outi pitää SATOlla asumisessa. Suhde yhtiömuotoiseen vuokranantajaan ei ole niin henkilökohtainen kuin yksityiseen, mikä sopii Outille paremmin. Asunto tuntuu vahvasti omalta kodilta, jossa voi keskittyä omaan elämään.

– Muistan hetken, kun olin käynyt katsomassa tätä asuntoa ja tuli tunne, että tämä on meille hyvä koti. Se tunne on tärkeä, asui minkälaisessa asunnossa tahansa, Outi sanoo.

SATO

Vuokra-asunnoista huolehditaan inhimillisellä otteella

  • SATOlla on yli 25 000 asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Asuntoja löytyy kaikkiin elämäntilanteisiin ja erilaisiin tarpeisiin.

  • SATOn kotitalojen kunnossapidosta ja viihtyvyydestä vastaavat ammattitaitoiset talomestarit yhteistyössä huoltoyhtiöiden kanssa. Jos jokin asunnossa tai talossa kaipaa korjausta, asukas voi tehdä ilmoituksen digipalvelun kautta tai nykäistä talomestaria hihasta tämän tullessa pihapiirissä vastaan.

  • SATOn asuntoja ylläpidetään jatkuvasti ja remontoidaan tarpeen mukaan. Aina muuttotarkastusten yhteydessä kartoitetaan mahdolliset remontti- ja maalaustarpeet. Asukaskyselyillä selvitetään säännöllisesti talojen ja pihapiirin yleiskuntoa.

  • SATOkodit on tehty elämistä varten: asumiseen kuuluu normaali asunnon kuluminen, lemmikit ovat tervetulleita ja takuuvuokra on lähes kaikissa asunnoissa nolla euroa.

  • SATO auttaa asukkaita myös muuttoa suunniteltaessa. SATOn sisällä asuntoa vaihtavien irtisanomisajoissa joustetaan ja vaihtajille tarjotaan muun muassa muuttopalveluetuja.

Vuokraa elämäsi koti: www.sato.fi

Juttuun on haastateltu myös SATOn palvelujohtaja Saija Syväjärveä.