MainosEuro-East

Yllätä vieraat tällä taivaallisella jälkiruoalla – helppo taikakakku on suloisen makea

Flan cake on vastustamaton yhdistelmä suklaakakkua ja paahtovanukasta. Paiston aikana kakun kerrokset vaihtavat taianomaisesti paikkaa.

Flan cake eli paahtovanukaskakku tunnetaan perinteisenä latinalaisena joulunajan jälkiruokana.


16.11.2022 12:04

Kun etsit takataskuusi uutta kahvipöydän luottoreseptiä, joka on samaan aikaan viehättävällä tavalla erilainen sekä takuuvarmasti suussasulava, se on tässä. Varoitus: tämä kakku on syntisen hyvää!

Flan cake eli paahtovanukaskakku tunnetaan perinteisenä latinalaisena jälkiruokana, jolla herkutellaan usein joulun juhlapyhinä. Flan cake on lempinimeltään myös taikakakku tai mahdoton kakku, sillä valmistukseen sisältyy toden totta ripaus taikaa. Onnistuakseen ei leipurin silti tarvitse olla taikuri, sillä kakku on helppo valmistaa – ja suklaapohja tehdään näppärästi valmisjauhoseoksesta!

Kerrosten taikaa

Paahtovanukaskakussa on kaksi herkullista kerrosta: silkinpehmeän paahtovanukkaan alla piilee kostea suklaakakkupohja. Kakun huntuna on makoisa karamellikastike yhdistettynä kirpeisiin marjoihin.

Kakun kaksi kerrosta paistetaan yhtä aikaa samassa vuossa, ja taikinat vaihtavat paikkaa paiston aikana.

Kakun kaksi kerrosta paistetaan yhtä aikaa samassa vuossa, ja taikinat vaihtavat paikkaa paiston aikana. Suklaakakkutaikina kaadetaan siis vuoan pohjalle, mutta se nousee vuoan yläosaan paistuessaan. Kun paahtovanukaskakun kumoaa tarjoiluastialle, on suklainen pohja livahtanut taianomaisesti paahtovanukkaan alle.

Alkuvalmistelut vievät vain parikymmentä minuuttia. Kerroksellisuus ei siis tarkoita vaikeutta, vaan ainekset yksinkertaisesti sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan.

Kakku kypsyy uunissa vesihauteessa. Kuuman veden kanssa kannattaa varoa, ettei polta itseään.

Silkinpehmeän paahtovanukkaan alla piilee kostea suklaakakkupohja. Kakun huntuna on makoisa karamellikastike yhdistettynä kirpeisiin marjoihin.

Raaka-aineet lähikaupasta

Paahtovanukaskakun olennainen ainesosa on kahdenlainen kondensoitu maito, joita molempia on saatavilla lähikaupasta.

Kondensoidun maidon ansiosta paahtovanukaskerros on lempeän samettinen. Karamellisoitu, kondensoitu maito eli dulce de leche on puolestaan valmista, herkullisen paksua kinuskia, josta kakku saa ihanan makean karamellipäällisensä.

Aiemmin moni teki kinuskia keittämällä avaamatonta, kondensoitua maitotiivistepurkkia tuntikausia kattilassa, mutta valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito helpottaa ja säästää aikaa huomattavasti.

Tällä ohjeella hurmaat taatusti joulunajan vieraat. Kokeile!

Flan cake eli paahtovanukaskakku

Ainekset

Karamelli:

Vanukas:

Suklaakakkupohja:

  • 1 pkt valmis suklaakakkujauhoseosta, esim. gluteeniton Belbake. Katso tarvittavat lisäainesosat jauhoseospaketin kyljestä.

Koristeluun:

  1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele kakkuvuoan reunat ja pohja hyvin voilla.

  2. Avaa karamellisoitu kondensoitu maito eli kinuski ja sekoita lusikalla voimakkaasti, jotta kinuski notkistuu ja sitä on helpompi levittää. Kaada kakkuvuokaan kinuskia, ja levitä se lusikalla tai pullasudilla reunoille ja pohjalle.

  3. Valmista suklaakakkutaikina jauhoseospakkauksen ohjeen mukaan, tarkista tarvittavat lisäraaka-aineet pakkauksesta. Kaada suklaakakkutaikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta.

  4. Vanukkaasta tulee tasainen ja silkinpehmeä, kun sekoitat ainekset tehosekoittimessa. Ainekset voi sekoittaa tasaiseksi myös käsin vispilällä. Riko kananmunat tehosekoittimeen, surauta rakenne nopeasti rikki. Lisää joukkoon kondensoitu maito, kerma ja vanilja-aromi. Aja massa tasaiseksi, noin 1 minuutin ajan. Kaada vanukasmassa suklaakakkutaikinan päälle. Parhaan tuloksen saamiseksi siivilöi vanukasmassa siivilän läpi suklaakakkutaikinan päälle.

  5. Aseta kakkuvuoka isoon uunivuokaan. Kaada kuumaa vettä uunivuokaan niin, että vesiraja tulee noin puoleen väliin kakkuvuokaa. Varmista, ettei kakun sisään pääse vettä. Peitä kakkuvuoka kevyesti foliolla. Siirrä varovasti uuniin. Varo kuumaa vettä. Paista kakkua vesihauteessa 1 tunti – 1 tunti 30 minuuttia.

  6. Tarkista kakun kypsyys tunnin kohdalla. Mikäli kakku on vielä löysää, jatka kypsennystä 15 minuuttia kerrallaan. Viimeisen 10 minuutin aikana voit myös poistaa vuokaa peittävän alumiinifolion. Nosta kakku pois uunista, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja anna sen jälkeen vetäytyä jääkaapissa 2–3 tuntia tai mieluiten yön yli.

  7. Ennen kuin asettelet kakun tarjolle, laita se muutamaksi minuutiksi lämpimään vesihauteeseen, mikä auttaa kakkua irtoamaan vuosta. Kuivaa pohja ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Valuta valmiin kakun päälle vielä kinuskia, viimeistele marjoilla sekä paahdetuilla pekaanipähkinöillä.

Katso vinkkejä paahtovanukaskakun valmistukseen

Tiesitkö?

Kondensoitu maito eli maitotiiviste

  • Kondensoitu maito säilyy avaamattomana huoneenlämmössä.

  • Maitotiivistettä käytetään erityisesti leivontaan ja jälkiruokakastikkeena. Kokeile kondensoitua maitoa esimerkiksi marjapiirakkaan, key lime -piirakkaan, jäätelön valmistukseen tai suosittuun banoffee-torttuun.

  • Kondensoidusta maidosta pyöräyttää helposti joulun ihanat leivonnaiset ja fudge-makeiset. Katso lisää jouluisia reseptivinkkejä

  • Kondensoitu maito on iskukuumennettua, joten se sopii myös raskaana oleville.

  • Dovganin kondensoituja maitoja on saatavilla hyvin ruoka- sekä päivittäistavarakaupoista ympäri Suomen. Kondensoitu maito sijaitsee kaupassa usein samassa paikassa kuin kookosmaidot tai muut leivontatuotteet.