MainosPosti

Voiko käytettyä tavaraa antaa lahjaksi? ”Luksushotelleissakin nukutaan käytetyissä lakanoissa”

Joululahjan ei tarvitse olla upouusi ilahduttaakseen saajaansa. Lifestyle-vaikuttaja Minni Juuramo antaa parhaat vinkkinsä käytetyn lahjan valitsemiseen.

Minni Juuramon mukaan käytetty lahja on lahja on oiva valinta niin lapselle kuin aikuisellekin.


16.11.2022 12:01

Ylitsevuotavan materialistinen joulunvietto alkaa olla menneiden aikojen trendi, ja moni hankkiikin lahjoja tätä nykyä vain aitoon tarpeeseen.

Second hand -intoilijaksi itseään luonnehtiva vaikuttaja Minni Juuramo menee ympäristöystävällisen joulun vietossa kuitenkin askeleen pidemmälle. Hän paketoi kuusen alle myös käytettyjä tavaroita.

– Käytetyn lahjan suosiminen on kannattavaa sekä luonnon että oman lompakon kannalta. Vanhoilla tavaroilla on myös aina tarina, Juuramo sanoo.

Tänä jouluna hän aikoo antaa lahjoina eteenpäin muun muassa omien lastensa hyväkuntoisia leluja. Hänen mukaansa käytetty lahja on kuitenkin oiva valinta myös aikuiselle.

– Käytetyt lahjat sopivat erityisesti niille, jotka haluavat osaltaan olla mukana keventämässä maapallon rasitusta.

Verkko on käytettyjen tavaroiden aarreaitta

Lasten lelujen ja vaatteiden lisäksi mainiosti lahjaksi sopivia käytettyjä tavaroita ovat esimerkiksi kirjat ja harrastusvälineet. Käytettyä elektroniikkaa Juuramo on ostanut tehdashuollettuna erikoisliikkeistä, joista saa laitteille myös takuun.

– Itse voisin toivoa lahjaksi vaikkapa astiasarjasta puuttuvaa harvinaisempaa lautasta tai kaunista taidelasia. Myös vanhat villaviltit ovat aivan ihania.

Lahjalöytöjä voi Juuramon mukaan tehdä kirpputorien ja antikvariaattien lisäksi myös käytetyn tavaran verkkokaupoista tai esimerkiksi Facebookin paikallisryhmistä.

Vanhaa tavaraa myyvät yritykset, kuten vintage-liikkeet, tarjoavat myös palautusoikeuden verkko-ostoksille, Juuramo huomauttaa.

Kaikenlainen design, astiat, lelut, laadukkaat vaatteet ja korut ovat oivia lahjoja käytettyinäkin.

Kestävää ajattelua voi soveltaa myös lahjan paketoinnissa.

– Itse käytän uudelleen saamani kauniit pakkausmateriaalit, kuten narut ja lahjakassit. Myös luettuja lehtiä tai vaikkapa kangasta voi käyttää paketointiin.

Tavaran tarinan voi kertoa kortissa

Koska lahjat on totuttu ostamaan uutena, käytetyn tavaran antamisen etiketti saattaa mietityttää monia. Pitääkö lahjan saajalle kertoa, että tavara on käytetty?

Tavaran tarinan voi kertoa kortissa. Se tekee lahjasta vielä henkilökohtaisemman. Samalla voi kertoa, miksi lahjan valitsi ostaa käytettynä.

Tavaran tarinan voi kertoa kortissa. Se tekee lahjasta vielä henkilökohtaisemman.

Juuramo pitää erikoisena, että käytettyjen lahjojen antaminen edes on yhteiskunnassamme tabu. Hän arvelee sen liittyvän syvälle juurtuneeseen käsitykseen siitä, että uusi on hienompaa kuin vanha – vaikka se ei aina pitäisi paikkaansa.

– Luksushotelleissakin nukutaan käytetyissä lakanoissa ja käytetään käytettyjä pyyhkeitä, mutta moni pitää käytettyjen kodintekstiilien ostamista silti jotenkin ällöttävänä. Se on hassua, hän toteaa.

Hyväkuntoinen villaviltti lämmittää käytettynäkin saajaansa.

Tänä jouluna Juuramo kannustaakin kaikkia suhtautumaan ennakkoluulottomammin siihen, millainen joululahja voi olla.

– Vie varmasti aikaa, että ajatusmallimme muuttuvat kestävämpään suuntaan. Onneksi muutosta on jo näkyvissä.

Kun tilaa käytetyt lahjat näppärästi verkosta, Posti huolehtii paketit perille. Klikkaa lahjat kotiovelle ja nappaa kaikki tiedot onnistuneeseen jouluun täältä!

Lähde liikkeelle näistä:

Tori.fi

Laaja-alainen kauppapaikka, jossa mm. vaatteita, astioita, huonekaluja ja leluja.

Marimekko pre-loved

Käytettyä Marimekkoa vintage-helmistä uudempiin tyyleihin.

Franckly

Designtuotteita vintage-aarteiden ystäville.

Emmy

Laadukkaita ja hyvin pidettyjä merkkivaatteita.

Vähänkäytetty.fi

Käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.