MainosA-kassa

Onko työttömyyskassan jäsenyys turha, jos käy töissä? 5 tyypillisintä väärinkäsitystä työttömyysturvasta

Työelämä saattaa tuoda mukanaan yllättäviä käänteitä, ja jokaisen olisi hyvä turvata oma toimeentulonsa työttömyyden varalta. A-kassan etuuspäällikkö Kaisa Tikka vastaa yleisimpiin väärinkäsityksiin liittyen työttömyysturvaan.

Moni yrittää liittyä työttömyyskassaan vasta työttömäksi jäätyään. Silloin on kuitenkin jo liian myöhäistä.


16.11. 9:43

Työelämä on muuttumassa, sillä työurat ovat jaksottaisempia ja pitkiä työsuhteita samalla työnantajalla ei enää synny yhtä usein kuin ennen.

Työttömyys- tai lomautusjaksoista on tullut arkipäivää, minkä vuoksi itse kunkin on hyvä pohtia omaa toimeentuloaan myös työelämän yllättävien käänteiden varalle.

A-kassan etuuspäällikkö Kaisa Tikka oikoo alla yleisimmät väärinkäsitykset liittyen työttömyysturvaan.

1. Työttömyysetuus on kaikille sama

– Työttömyyskassan jäsenenä voi saada selkeästi suurimman työttömyyspäivärahan, koska työttömyyskassan maksamaan ansiopäivärahan määrään vaikuttaa ennen työttömyyttä ansaitut palkkatulot. Tästä syystä päivärahaa kutsutaankin ansiosidonnaiseksi, Tikka kertoo.

Esimerkiksi pelkällä Kelan tuella työttömyyden ajalta voi saada noin 770 euroa kuussa. Jos kuitenkin liittyy ajoissa työttömyyskassan jäseneksi, päivärahan määrä olisi esimerkiksi 2 500 euron kuukausituloilla noin 1 500 euroa.

– Kassan jäsenyydestä on siis ihan selkeää ja konkreettista hyötyä työttömyyden aikana.

2. Työttömyyskassaan voi liittyä sitten, kun jää työttömäksi

– Tämä on harmillinen virhe monen kohdalla, eli käytännössä ei vakuuteta omaa työtä työttömyyden varalta tarpeeksi ajoissa, Tikka toteaa.

Ansiopäivärahaa voi saada kassasta aikaisintaan 26 viikon työskentely- ja jäsenyysjakson jälkeen. Käytännössä kassan jäsenenä ollessaan tulisi siis työskennellä puoli vuotta ennen mahdollisuutta saada ansiopäivärahaa. Tarkastelujaksoa pidentää esimerkiksi opiskelu sekä vanhempainvapaa.

– Aiheesta kannattaa lukea lisää kassan kotisivuilta, Tikka vinkkaa ja jatkaa:

– Työttömyyskassaan voi liittyä vain silloin, kun työsuhde on voimassa. Oma jäsenyys kannattaakin tarkastaa hyvänä hetkenä. Moni kuuluu sekä ammattiliittoon että työttömyyskassaan. Näin saa itselleen vankan turvan työelämän eri käänteisiin.

3. Työttömyyskassan jäsenyydestä ei ole hyötyä, jos tekee vain pätkätöitä

– Työn ei tarvitse olla yhtäjaksoista, jotta voi kerryttää ansiopäivärahan 26 viikon työssäoloehtoa, Tikka kertoo.

Pätkätöitä voi tehdä useammassakin jaksossa saadakseen työssäoloehdon täyteen, kunhan työviikot ovat vähintään 18-tuntisia ja palkkaa maksetaan työehtosopimuksen mukaan.

Lisäksi kassan jäsenenä voi saada päivärahaa soviteltuna, eli palkkaa ja ansiopäivärahaa samanaikaisesti. Palkkatuloista 300 euroa kuukaudessa ei vielä vähennä päivärahan määrää, mutta sen jälkeen saatu palkka pienentää saatavaa ansiopäivärahaa.

– Jos kuitenkin työskentelee paljon, voi olla, ettei ansiopäivärahaa jää enää maksettavaksi.

Työttömyyskassaan voi liittyä silloin, kun työsuhde on voimassa

4. Olen koko ajan töissä, joten kassan jäsenmaksua on turha maksaa

– Työelämässä voi tulla yllätyksiä vastaan, joten varautuminen ikäviin sattumiin ei ole koskaan huono ajatus. Työnsä vakuuttaminen työttömyyskassan jäsenyydellä on kuin autovakuutus: sen ottaminen on vähän myöhäistä, kun on jo kolaroinut, Tikka toteaa.

Toisaalta työttömyyskassa maksaa myös muita kuin työttömyysetuuksia jäsenilleen.

– Vuorotteluvapaan ajalta kassa maksaa ansioon sidottua vuorottelukorvausta sekä liikkuvuusavustusta silloin, kun työttömänä oltuaan aloittaa työt vaikkapa toisella paikkakunnalla ja työmatka on pitkä. Vuodenvaihteessa työttömyyskassat alkavat maksamaan myös uutta muutosturvarahaa.

5. Työttömyyskassoissa ei ole mitään eroa

– On ja ei ole. Kaikki työttömyyskassat noudattavat samaa lainsäädäntöä, eli esimerkiksi ansiopäivärahan määrässä ei ole eroa, koska se lasketaan työttömyyskassoissa saman kaavan perusteella, Tikka selventää.

Sen sijaan kassojen palveluissa, hakemusten käsittelyajoissa ja jäsenmaksujen määrässä voi olla paljonkin eroa. Lisäksi tiettyihin kassoihin voivat liittyä vain tiettyjen alojen työntekijät.

– A-kassaan sen sijaan voi liittyä kuka tahansa palkansaaja, mutta parhaan turvan työelämään saa kuulumalla ammattiliittoon sekä työttömyyskassaan.

Lue lisää A-kassan maksamista etuuksista ja jäsenyydestä

Fakta

A-kassa – monta työtä, monta alaa, yksi työttömyyskassa

  • Avoin työttömyyskassa eli A-kassa aloitti toimintansa vuoden 2022 alusta, kun Teollisuuden työttömyyskassa, Rakennusalan työttömyyskassa ja Työttömyyskassa Finka yhdistyivät

  • A-kassa on yli 190 000 jäsenellään Suomen toiseksi suurin kaikille palkansaajille avoin työttömyyskassa

  • A-kassassa jäsenensä vakuuttavat Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Journalistiliitto, Näyttelijäliitto, Muusikkojen liitto, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Ay-toimihenkilöt

  • Vuoden 2023 alusta A-kassaan sulautuu Kuljetusalan työttömyyskassa. Silloin taustaliittoihin kuuluvat myös Merimies-Unioni, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry

Lue lisää A-kassan maksamista etuuksista ja jäsenyydestä