MainosRovio Pet Foods

Onko kananmuna koiralle hyväksi? Asiantuntija vastaa

Kananmunasta ei kannata heittää mitään hukkaan, sillä jopa kuoret voi käyttää kalsiumin lähteenä.

Kananmuna maistuu ja sopii erinomaisesti myös ihmisen parhaalle ystävälle, koiralle.


27.7. 11:03

Kananmuna on harvinaisen ravinteikas ruoka-aine ja erinomainen vitamiinien ja proteiinin lähde. Se maistuu ja sopii erinomaisesti myös ihmisen parhaalle ystävälle, koiralle.

Kananmuna koostuu kuoresta, keltuaisesta ja valkuaisesta. Yhdessä kananmunassa on keskimäärin 7 grammaa proteiinia ja 5 grammaa rasvaa. Proteiini on jakautunut tasaisesti keltuaisen ja valkuaisen välille. Sen sijaan rasvat, vitamiinit ja kivennäiset ovat pääasiassa keltuaisessa.

Myös kananmunan kuoret käytetään hyväksi, sillä niistä koira saa kalsiumia.

Kananmunan arvokkaat ominaisuudet hyödynnetään nyt myös koirien ruokinnassa. Kotimainen koirien kuivaruuan valmistaja Rovio Pet Foods käyttää tuoretta kananmunaa Werraton-koiranruuan raaka-aineena enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

Valmistuksessa hyödynnetään koko tehopakkaus – mitään ei heitetä hukkaan ja myös kananmunan kuoret käytetään, sillä niistä koira saa kalsiumia.

– Kananmunaa käytetään koiran ruuassa erityisesti hyvälaatuisen proteiinin lähteenä. Proteiinin eli valkuaisen määrä koiranruuassa puhuttaa paljon, mutta vähälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että proteiinin laatu on määrää ratkaisevammassa asemassa, kertoo Rovio Pet Foodsin tuotekehityspäällikkö Susanna Särkijärvi.

Tärkeiden rasvahappojen puute näkyy koiralla nopeasti ihon ja karvapeitteen heikossa kunnossa.

Koiran proteiinin tarve on aminohappojen tarvetta. Proteiinit koostuvat aminohapoista, joista kymmentä kutsutaan niin sanotuiksi välttämättömäksi aminohapoksi, joita koiran tulee saada ravinnosta tarvetta vastaava määrä ihan joka päivä.

Särkijärven mukaan ylimääräinen proteiini ei varastoidu elimistöön, vaan mikäli koira saa proteiinia tarvettaan enemmän, ylimääräinen hajoaa typeksi ja poistuu virtsan mukana elimistöstä.

Proteiinin laatu kuvaa sitä tehokkuutta, jolla ravinnon aminohappoja muunnetaan kudoksiksi. Jos yksikin välttämätön aminohappo puuttuu tai sitä on liian vähän, koko synteesi pysähtyy, koska välttämätöntä aminohappoa ei voi korvata muilla aminohapoilla, vaikka niitä olisi kuinka paljon.

Raakaa kananmunaa tuotekehityspäällikkö ei kuitenkaan suosittele koiralle syöttämään.

– Kananmunan aminohappoprofiili vastaa lähes täydellisesti koiran tarvitsemien välttämättömien aminohappojen tarpeeseen. Myös kananmunan proteiinin sulavuus on kypsennettynä hyvä, lähes 90 prosenttia, mutta kypsentämättömän kananmunan proteiinin sulavuus on vain noin puolet tästä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kananmunan antaa koiralle raakana, menettää sen arvokkaista proteiineista puolet. Raaka kananmuna sisältää sulatusta haittaavia aineita, kuten trypsiini-inhibiittoria ja avidiinia. Nämä haitta-aineet tuhoutuvat kypsennettäessä.

Lue lisää: Werraton – parasta ruokaa parhaalle ystävällesi

Kotimainen koirien kuivaruuan valmistaja Rovio Pet Foods käyttää tuoretta kananmunaa Werraton-koiranruuan raaka-aineena enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

Ne tärkeät rasvahapot

Yksi kananmunan erinomaisista ominaisuuksista on sen rasvan määrä ja koiralle hyvin sopiva rasvahappokoostumus.

Aivan ensimmäisenä rasvahappojen puute näkyy koiralla ihon ja karvapeitteen heikossa kunnossa.

– Riittävä rasvahappojen saanti on tärkeää aineenvaihdunnan ja immuniteettivasteen vuoksi. Aivan ensimmäisenä rasvahappojen puute näkyy koiralla ihon ja karvapeitteen heikossa kunnossa.

Rasvahappoja käytetään Särkijärven mukaan myös allergioiden ja nivelrikon tukihoitona.

– Kananmunan rasvahapposisältö on sikäli ainutlaatuinen, että se on kalakunnan tuotteiden lisäksi ainoita mahdollisia DHA- ja EPA-, eli omega-3-rasvahappojen lähteitä.

Koira on sopeutunut käyttämään ravintonaan nimenomaan rasvaa eikä se ole altis samantyyppisille sydän- ja verisuonisairauksille kuin ihminen. Siksi kanamunan sisältämä kolesteroli ei aiheuta koirille ongelmaa.

– Kolesterolilla on tärkeä tehtävä aineenvaihdunnan toiminnassa. Kananmunan keltuainen sisältää myös runsaasti koliinia, joka tekee tutkitusti hyvää aivoille ja hermostolle, Särkijärvi muistuttaa.

Löydä Werraton-jälleenmyyjät: roviopetfoods.fi/jalleenmyyjat

Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti koliinia, joka tekee tutkitusti hyvää aivoille ja hermostolle.

Vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita bioaktiivisessa muodossa

Kananmunassa on runsaasti rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A-, D-, E- ja K- sekä B-vitamiineja, muun muassa foolihappoa.

– Kivennäisistä kananmuna sisältää erityisesti seleeniä, sinkkiä ja jodia. Kananmuna sisältää myös luonnon omia antioksidantteja, jotka tutkitusti estävät silmien terveysongelmia myös koirilla, Särkijärvi sanoo.

Särkijärven mukaan myös kananmunan kuori kannattaa hyödyntää sen hyvien kivennäispitoisuuksien vuoksi. Kuori sisältää runsaasti kalsiumia ja lisäksi magnesiumia, fosforia ja useita hivenaineita.

Kananmuna on eläinproteiinia parhaimmillaan.

– Kananmunankuoren kalsium on tutkimusten mukaan hyvin käytettävissä, ja se näyttäisi sisältävän vähemmän jäämiä raskasmetalleista kuin tavanomaiset kalsiumlisät. Monien muidenkin elintärkeiden ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisten biosaatavuus eli hyödynnettävyys on kananmunasta hankittuna parempi kuin monista muista lähteistä.

Kananmunankuoren kalsium näyttäisi tutkimusten mukaan sisältävän vähemmän jäämiä raskasmetalleista kuin tavanomaiset kalsiumlisät.

Erityisen kiinnostava ominaisuus ja uusimman ravitsemustutkinnan kohde on kananmunan membraanit eli kalvot, jotka erottavat keltuaisen valkuaisesta ja valkuaisen kananmunan kuoresta.

Särkijärven mukaan kananmunan kalvoilla ja kananmunan sisältämillä proteiineilla on löydetty olevan useita hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen liittyviä ominaisuuksia.

– Esimerkiksi koetulokset kalvoja sisältävien tuotteiden käytöstä nivelvaivoista kärsivien ihmisten hoidossa ovat olleet rohkaisevia. Vaikka ihmisten tutkimuksia ei voidakaan suoraan soveltaa koiriin tai muihin eläimiin, niin ne tuovat mielenkiintoista näkökulmaa myös koiran ravitsemukseen, hän toteaa.

Kananmuna kuulostaa ihan täydelliseltä ravintopaketilta, mutta jotain tästä superpakkauksestakin kuitenkin puuttuu.

– C-vitamiinia ja kuitua ei ole lainkaan. Terveiden koirien ruuan C-vitamiinitäydennys ei kuitenkaan ole välttämätöntä, ja suhteellisen pieni kuitumäärä riittää pitämään koiran ruuansulatuskanavan toiminnassa. Kananmuna on siis eläinproteiinia parhaimmillaan ja vieläpä Werrattoman maukasta!

Fakta

Kotimaiset Werraton- koiran kuivaruuat

  • Kotimainen koirien kuivaruuan valmistaja Rovio Pet Foods käyttää tuoretta kananmunaa Werraton-koiranruuan raaka-aineena enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

  • Rovio Pet Foodsin tehdas on valmistunut 2020. Se on Suomen ensimmäinen varta vasten lemmikkien ruokien valmistukseen suunniteltu tehdas. Siten koko tuotantoprosessi, teknologia ja laitteet on voitu suunnitella täysin lemmikkiruokien laadukkaan ja ekologisen valmistuksen ehdoilla. Suomalainen lemmikki saa nyt ruoan, jonka se ansaitsee.

  • Tuotteet tehdään täysin suomalaisista raaka-aineista, ja sijainti Loimaalla on optimaalinen sillä keskeiset raaka-aineet tulevat lähiympäristöstä. Tuotanto, pakkaaminen ja varastointi tapahtuvat myös saman katon alla, ja näin vältetään turhaa kuljettamista.

Lisätietoa aiheesta ja lähdeluettelo: roviopetfoods.fi/kananmuna-on-werratonta-kotimaista-koiranruokaa