MainosRaahen kaupunki

Historia ja tulevaisuus kohtaavat Raahen elämyksellisessä kesässä

Paikallisia perinteitä, ruokaa, ostosmahdollisuuksia, musiikkia ja tanssia, luontoa ja taidetta keskellä kaupunkia ja saaristossa. Kuvankauniissa merenrantakaupungissa kaikki on kompaktisti lähekkäin. Yksin tai yhdessä koettuna.


18.5.2022 14:53

Vuonna 1649 perustetun Raahen kaupunkikuvaa hallitsee kesällä sinisenä kimmeltävä meri. Aivan vanhan kaupungin sylissä on saaristo, noin 50 pientä saarta ja luotoa, joista kauimmainen, Tasku, on vain viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Miltä tuntuisi yöpyä historiallisessa Luotsituvassa, viettää ihana kesäpäivä Taskun autiosaaren hiekkarannalla, tutustua maankohoamisen ilmiöihin Iso-Kraaselin luontopolulla ja nauttia rauhasta Kallan kivikkoisilla rannoilla?

Raahessa vieraileva tietää. Juhannukselta starttaavilla päivittäisillä saaristoristeilyllä ja Island Hopping -retkillä pääsee näkemään historialliset pookimajakat 1800-luvulta. Matka saariin kestää vain 20 minuuttia.

Helppo tulla ja ihastua

Raahe on kotiseutu avojalkaisille ja tullista tulleille, siellä asuville ja muualle muuttaneille. Reilun 24 000 asukkaan merenrantakaupunki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Oulun ja Kokkolan välissä. Matkaa Raahesta Ouluun on tunti, Kokkolaan puolitoista.

Raaheen on helppo tulla. Vihannin kaupunginosan juna-asemalla pysähtyvät junat sekä etelään että pohjoiseen päin mentäessä, ja junalta on bussi- sekä kutsutaksiyhteys Raahen keskustaan. Oulun lentokentältä matka taittuu niin ikään mukavasti kutsutaksin kyydittämänä.

Tapahtumasihteeri Sanna Mannisen työpaikka Tapahtumatalo Raahe on vilkas kulttuurikeskus ja monipuolinen kokoustalo aivan Raahen ytimessä.

Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukaupungeista. Sen pastellinvärisistä kortteleista etsijä löytää uniikkia majoitusta, pieniä putiikkeja ja kahvittelua ruusukupeista.

Glopas-ääniopassovelluksen kierroksilla omatoiminen matkailija pääsee kuulemaan vanhan kaupungin tarinat. Suomen vanhimman paikallismuseon seitsemän erilaista käyntikohdetta valottavat merenkulun, kaupan ja taiteen historiaa ja satamakaupungin elämää vuosisata sitten, Sanna Manninen kertoo.

Aiempina kesinä huippusuosittuja ovat olleet Raahen matkailuoppaiden opastetut teemakierrokset. Niitä järjestetään tänäkin vuonna.

Raahessa on kokoaan isompi kulttuuritarjonta ja kaikki lähellä.

Manninen on Raahen kaupungin tapahtumasihteeri. Omaa vanhaa puutaloa miesystävänsä kanssa kaupungin suojellussa sydämessä remontoiva Manninen tykkää paitsi työstään, myös kotikaupungistaan.

– En ole koskaan kaivannut Raahesta mihinkään. Kaupungissa on kokoaan isompi kulttuuritarjonta ja kaikki lähellä. Raahessa saan asua ihan ytimessä kävelymatkan päässä kaikesta, Manninen kertoo.

Kulttuurin ja lyhyiden välimatkojen lisäksi yksi raahelaisuuden parhaista puolista on Mannisen mukaan palvelu. Päivästä ei voi tulla huono, kun kiireettömän ostostelun lomassa kulkija istahtaa nauttimaan kesästä Härkätorin puistoon tai pysähtyy taiteen äärelle Galleria Myötätuulessa tai Kari Juvan veistospuistossa.

Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukaupungeista.

Kaupunkifestareita, kesäteatteria ja hyvää ruokaa

Tapahtumia täynnä olevan kesän Raahessa avaa Pekanpäivät kesä-heinäkuun vaihteessa. Tähän päivään tuodut kotiseutupäivät yhdistävät historiaa, paikallisia perinteitä, ruokaa, musiikkia, tanssia ja taidetta, joita vaalitaan puistoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja yrityksissä.

Kotiseutujuhlan yhteydessä kaupungin perustajan Pehr Brahen patsas Pekkatorilla saa kaulaansa perinteisen ruususeppeleen ja Museonrannassa kotiseutulippu vedetään salkoon juhlallisin menoin. Eri toimijoiden järjestämiä osatapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia.

– Raahessa on Suomen toiseksi vanhin kävelykatu ja kävelykadulla Pekanpäivien aikaan kaupunkifestarit kävelykatumarkkinoineen ja konsertteineen, Manninen kertoo ja maalaa kuvaa pienen kaupungin suloisesta hälinästä maailman avauduttua jälleen.

Pekanpäivien tarjonnasta löytyy ohjelmaa kaikenikäisille. Nuorilta nuorille suunnattu ikärajaton, pääsymaksuton ja päihteetön rantabiletapahtuma Kölifest aloittaa festivaaliosuuden Raahen Rantapuistossa keskiviikkona.

Pekanpäivien ohjelmaan palaava Raahe Festival marssittaa Rantapuiston ja Kahvila Ruiskuhuoneen lavoille sekä paikallisia että valtakunnallisia huippuartisteja perjantaina ja lauantaina.

Tähän päivään tuodut kotiseutupäivät yhdistävät historiaa, paikallisia perinteitä, ruokaa, musiikkia, tanssia ja taidetta.

Raahen Teatterin kauan odotettu kesäteatteriesitys Täyttä Terästä saa ensi-iltansa Pekanpäivien aikaan. Kesäteatteri kertoo tänä vuonna kaupungin suuren tarinan, sen, miten merenrantakylästä rakennettiin elävä ja kehittyvä teollisuuskaupunki.

– Kesäteatterin miljöö katettuine katsomoineen on ihana! Keskellä vanhaa kaupunkia sekin, teatterin sisäpihalla, Manninen sanoo.

Raahen kuvankauniiseen Museonrantaan ankkuroituu Meripäivien aikaan näyttäviä perinnealuksia.

Purjeveneitä ja vanhanajan markkinahumua

Merellinen historia ja sen juhlistaminen saa huippunsa Pooki Flakkaa - Raahen Meripäivillä heinäkuun puolessa välissä. Tapahtuma tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Iloista markkinahumua säestää kesäinen ohjelmatarjonta musiikista työnäytöksiin, Putte-possun meriseikkailusta kotieläinpihaan. Kuvankauniiseen Museonrantaan ankkuroituu jälleen näyttäviä perinnealuksia.

Rantatorin Komerssin vanhan ajan markkinoilla käy kuhina aivan kuin silloin aikanaan purjelaivakaudella, kun Pooki flakkaa -huuto kiiri yli kaupungin ja raahelaiset tulivat vastaanottamaan omia poikiaan ja miehiään maailman meriltä heidän palatessa kotiinsa mielenkiintoisten tuliaisten kera ehkä jopa vuosien pituisten merikomennuksen jälkeen.

Tänä vuonna Raahen Meripäivät laajenevat ensi kertaa myös Wanhan Raahen ytimeen. Pekkatorin markkinoilla keskitytään perinnerakentamiseen, työnäytöksiin ja ajan hengen mukaiseen musiikkiin.

Raahen Rantajatsit ovat oikea jazz-tapahtuma.

Kesäisissä illoissa soi kokeellinen jazz

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna kaupungin täyttää intiimi ja erilainen musiikkifestivaali, joka useine konsertteineen tarjoaa kuulijoille oikeaa jazzia.

Tapahtuman ohjelma painottuu jazzin kokeilevaan puoleen. Rantajatsien omalaatuisuutta korostaa tapahtumapaikkojen monipuolisuus: huippuluokan esiintyjien tarjoamia yllätyksiä ja elämyksiä päästään nauttimaan niin vanhan kaupungin idyllissä, meren rannalla kuin Raahen saaristossakin.

Tapahtumat ja tarjonta eivät rajoitu vain lomakauteen

Taiteiden yö ja Raahen Pimiät ovat loppukesän vakiintuneita tapahtumia Raahessa. Taiteiden yötä vietetään elokuun puolivälissä.

– Hämärtyvässä illassa näyttelijät, muusikot, laulajat, tanssijat, taiteilijat ja käsityöläiset esiintyvät ja viihdyttävät tapahtumakävijöitä eri puolilla kaupunkia ja kutsuvat ottamaan osaa erilaisiin taideprojekteihin itsekin, Manninen kertoo.

Raahen kesäkauden päättymistä juhlistetaan Raahen Pimiöillä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Rantatorin kupeessa järjestetään nelipäiväinen Raahen Pimiät Megaromppeet -tapahtuma, ja Härkätorin puistossa vietetään perjantai-iltaa koko perheellä mm. mentalisti ja taikuri Noora Karman, Suomen suosituimman vatsastapuhujan Sari Aallon sekä Tiktak-bändistä tutun Vain elämää -tähti Petran kanssa.

Raahen ainutlaatuinen meriluonto tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen ulkoiluun.

Tapahtumatalo Raahe on Mannisen työpaikka. Monitoimisaleineen ja gallerioineen talo tarjoaa taidenäyttelyitä, elokuvaesityksiä, konsertteja ja tapahtumia sekä hyvät kokousmahdollisuudet ympäri vuoden.

Mitä Sanna Manninen vielä nostaisi knopeiksi Raahessa vieraileville?

– Raahen Lapaluodon omintakeisessa, vähän salaisessa kaupunginosassa tanssitaan Pekanpäivien aikaan. Lapaluodosta saa muuten kaupungin parasta kalaruokaa. Seudulla kuvataan kesällä myös Susikoira Roi -elokuvaa, ja Saaristonkadulta, aivan rannan tuntumasta, etsijä löytää ainakin kaupungin ellei jopa koko Suomen pisimmän seinän, Manninen paljastaa ja naurahtaa, ettei urheilu- ja ulkoilumahdollisuuksista ehditty puhua ollenkaan.

Tapahtumia Raahessa

Pekanpäivät 29.6.- 3.7.2022

Raahen Teatteri: Täyttä terästä 29.6.-23.7.2022

Raahen Meripäivät 15.-16.7.2022

Raahen Rantajatsit 28.-30.7.2022

Pattijoki-päivät 5.-7.8.2022

Vihannin Härkäjuhlat 13.8.2022

Taiteiden yö 19.8.2022

Raahen Pimiät 1.-4.9.2022

Raahen Kirjamessut 27.9.-1.10.2022

Katso Raahen kaikki kesätapahtumat täältä.

Löydä lisäinspiraatiota kesälomasuunnitteluun ja ulkoilumahdollisuuksiin Raahessa, Pyhäjoella ja Siikajoella täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita