MainosReisjärven kunta

Kukoistava luontokunta kutsuu aarrejahtiin ja luonnonrauhaan – Suomen eteläisimmästä erämaasta moni ei tiedä mitään

Marraskuussa Reisjärven alueelle putosi taivaankappale, jonka löytäjälle on luvattu 10 000 euron palkkio.


8.4. 9:47

Vajaan 3 000 asukkaan Reisjärvi sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajoilla. Peltojen ja järvien ympäröimä maatalousvaltainen kunta on kaunista seutua. Jääkauden jäljet ovat näkyvissä alueen maastossa, joka muusta Pohjanmaasta poiketen on osin harjumaista ja kivikkoista.

Korkeuserot, vesistöt ja suot määrittävät maisemaa, supat ja pirunpellot tuovat siihen lumoavaa vaihtelua. Alueen vuosisatojen takainen tervanpolttohistoria on edelleen nähtävissä metsissä.

Vahva metsäpeurakanta lisää Peuran polun retkeilyalueen erityisyyttä. Jälkiä karhusta, sudesta ja ahmasta on nähty, vaikka eläimet ovatkin pysytelleet omissa oloissaan.

Luontoelämyksiä matkailijoille ja maaseudulla asuville

Luonto on Reisjärvellä lähellä, retkeilymahdollisuudet ovat huippuluokkaa. Luontokasvatukseen, tapahtumiin ja palveluihin panostetaan.

Nuku yö ulkona -tapahtumaan perustettu metsähotelli keräsi yli 400 yöpyjää ja tuhatkunta päiväkävijää. Osallistujille oli varattavana huoneita - riippumattoja, telttoja ja laavuja tai paikka puolijoukkueteltasta.

– Metsähotellin ympäristössä oli järjestettyä ulkoiluohjelmaa ja nuotiokioski, josta retkeilijät saattoivat ostaa ihania retkieväitä, tapahtumaa koordinoinut Helena Kinnunen kertoo.

Nuku yö ulkona -tapahtumaan perustettu Kuivajärven Metsähotelli keräsi 120 yöpyjää ja 500 päiväkävijää.

Kinnunen on syntynyt ja kasvanut Reisjärvellä, lähtenyt ja muuttanut takaisin juurilleen Rovaniemen ja Jyväskylän kautta reilu 20 vuotta sitten. Kinnunen kertoo paluun olleen hyvä päätös. Reisjärvellä on hänelle kaikki tarpeellinen.

Päiväkodilla työskentelevä Kinnunen on opiskellut eräoppaaksi ja organisoi latuyhdistyksen vapaaehtoisena erilaisia luontotapahtumia paikkakunnalla. Koululaisten retkeilykerhoa ja metsähotellin kaltaisia tempauksia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

– 77 kilometrin pituinen Peuran polku on upea luontokohde. Vaellusreitistä 20 kilometriä kulkee Reisjärven alueella. Merkittyjen polkujen varrella on tupia, laavuja ja tulipaikkoja. Metsähallituksen ja kuntien ylläpitämä reitistö on ruuhkaton moniin tunnetumpiin verrattuna, Kinnunen kuvailee.

Peuran polulle ja muille retkeilyreiteille tullaan ulkoilemaan perheinä ja eri puolilta maata yhteen kerääntyvinä kaveriporukkoina. Reisjärven sijainti keskellä Suomea on Kinnusen mukaan ihanteellinen. Reisjärvelle ei mistään suunnasta ole liian pitkä matka.

Myös melonta on lähellä luonnossa liikkuvan Kinnusen sydäntä. Vesistöjä pitkin matkailija kokee ympäristön erilaisesta näkövinkkelistä. Kajakkeja vuokrataan retkeilijöille. Marjastus-, kalastus- ja metsästys- ja hiihtomahdollisuuksien lisäksi ulkoilijoille löytyy alueelta geokätköjä, frisbeegolfrata, kuntoportaat ja kesäksi valmistuva yöpymiskota.

Lue lisää Peuran polusta täältä.

Järvimaiseman muuttumisen eri vuodenaikojen mukaan näkee omasta ikkunasta

Kinnunen asuu Reisjärven kirkonkylällä, Susisaaressa, kävelymatkan päässä palveluista. Susisaaressa jokainen tontti on rantatontti. Järvimaiseman muuttumisen eri vuodenaikojen ja päivänkierron mukana näkee omasta ikkunasta.

– Saari on kapea ja pitkä. Siellä on myytäviä tontteja, loma-asuntoja, vuokramökkejä, kartanohotelli-ravintola ja pysyvää asutusta sopivasti sekaisin. Naapurit ovat lähellä ja hyvä niin. Yhteisöllinen talkoohenki on täällä edelleen voimissaan, Kinnunen sanoo.

Luontokahvila. Lettutaikinan teossa Helena Kinnunen.

Reisjärvellä on paljon lapsiperheitä. Päiväkoti, alakoulu, yläkoulu ja lukio ovat kaikki uusissa, puu- ja hirsirakenteisissa tiloissa. Lukiolaiset saavat kunnan puolesta ajokortin.

Kunnan keskustasta löytyy peruspalveluiden lisäksi päivittäistavarakaupat, kukkakauppa, kangaskauppa, kampaamo, kauneushoitola, pizzeria, kahvila-lahjatavarakauppa, pankki ja posti. 70-vuotias sepän paja on edelleen toiminnassa ja paikallisen kotileipomon ruis- ja hiivaleipää, rieskaa, limppua, saaristolaisleipää ja pullaa saa keskustan ruokakaupoista.

Lähin isompi ostoskeskittymä on Ylivieskassa. Kokkola on puolentoista tunnin ajomatkan päässä, Oulu, Jyväskylä ja Kuopio 2,5 tunnin.

Kunnassa on myös vahvaa kulttuuritoimintaa ja kädentaitajia harrastajateatterista lasitaiteen ja posliinin taitajiin. Löytyypä 500 nuken talokin.

Reisjärveä ympäröivät järvet. Susisaaressa jokainen tontti on rantatontti.

Ihmiset tekevät paikkakunnan

Reisjärvellä sijaitsevista kiinteistöistä yli 80%:ssa on valokuituyhteys, myös Susisaaressa. Sähkökatkoista ei kärsitä, sillä sähköt on kunnassa päivitetty nykyaikaan maakaapeloinnilla.

– Valokuituyhteys valmistui täydellisesti etätyöajan alla 2019. Reisjärveltä on työskennelty etänä Tukholmaan saakka, viime kesänä argentiinalaiset kesäasukkaat kiittelivät erityisesti yhteyksien toimimista, Reisjärven kunnanjohtaja Marjut Silvast sanoo.

Pienyrittäjille ja yritysten etätyöntekijöille alueen seudullinen kehitysyhtiö NIHAK ry tarjoaa yritysneuvontaa sekä maksutta käyttöön kohtaamispaikan ja työskentelytilan Vau!Haus -yhteistyötilassa Reisjärven keskustassa.

– Siihen, että ihminen voi asua mukavasti maaseudulla ja tehdä silti töitä hyvien tietoliikenneyhteyksien päässä, on meillä erityisesti panostettu. Tarjotaan vipuapua ja verkostoitumista, Silvast summaa.

Ihminen voi asua mukavasti maalla ja tehdä silti töitä hyvien tietoliikenneyhteyksien päässä.

Maaseutu on kaunista, idyllistä ja romanttisen rauhallista, mutta myös tehokasta, yrittäjävetoista toimintaa. Reisjärvi on yksi Suomen suurimmista maidontuottaja-alueista. Maatalouden lisäksi isoja työllistäjiä löytyy konepajateollisuuden, elektroniikan, terveysteknologian ja lasirakentamisen saralla. Reisjärvellä on totuttu innovoimaan ja luomaan uutta.

Maalle muutosta haaveileville suunnattu muutamaalle.fi -sivusto netissä esitteleekin kunnan komeasti Kreisijärvenä. Asiasta kysyttäessä kunnanjohtaja naurahtaa. Idea hassutteluun lähti alun perin kirjoitusvirheestä taajamamerkissä, siihen oli kylttipajalla livahtanut ylimääräinen i-kirjain keskelle kunnan nimeä.

– Lisättiin eteen K-kirjain. Se kuvaa hyvin kuntalaisten uskallusta, innostusta ja lempeää huumoria. Reisjärvi on rohkea, ripeä ja yhteisöllinen kunta - hyvällä tavalla kreisi.

  • Kaitsu goes Kreisijärvi -videoilla Kaj Kunnas esittelee reisjärvistä elämää.

Vaikka luonto ja asumisenpuitteet ovat kunnossa, Silvast tietää, että ihmiset ovat lopulta ne, jotka tekevät paikkakunnasta paikkakunnan. Kunnanjohtaja kutsuu kaikki uudet asukkaat vähintään kerran vuodessa kahveille vaihtamaan kuulumisia. Hän haluaa pysyä kärryillä vetovoimatekijöistä ja siitä, mitä parannettavaa mahdollisesti vielä on.

Reisjärvellä asuville tekemistä löytyy työn ja luonnosta nauttimisen vastapainoksi. Liikunnanharrastajille on ladut, urheilukenttä, tenniskenttä ja kentät jääkiekon, jalkapallon, pesäpallon ja rantalentiksen pelaamiseen. Lisäksi löytyy liikunta- ja kuntosalit sekä useampi uimaranta.

Lapsiperheiden tarpeisiin leikkipuistoja on useita ja kulttuurikeskuksessa esitetään elokuvia ja järjestetään konsertteja. Reisjärven teatteri Reté palkittiin viime vuonna vuoden harrastajateatterina.

Lue lisää täältä.

Komeettajahtiin Reisjärvelle

Marraskuun lopussa Suomen taivaalla nähtiin tulipallo. Pohjoisten tauridien meteoriparveen kuuluva kappale hajosi ilmakehässä useampaan osaan, osat putosivat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n laskelmien mukaan Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan rajamaille.

Koskaan aiemmin maapallolta ei ole löydetty ainoatakaan konkreettista palaa tänne osuneista, tähän parveen kuuluneista taivaankappaleista. Löytyessään marraskuinen meteoroidi olisi ensimmäinen. Reisjärven kunta on luvannut meteoroidipalasen löytäjälle 10 000 euron palkkion.

Avaruus -lehden haastatteleman, URSA:n tulipallotyöryhmään kuuluvan Jaakko Moilasen mukaan kappaleet ovat mahdollisesti noin 50 gramman painoisia, pingispallon kokoisia ja mattamustan sulamiskuoren peittämiä.

Putoamispaikka on työryhmän mallinnusten mukaan Reisjärven kunnan alueella, joten jos kevääksi ja kesäksi miettii tekemistä, tosielämän aarrejahti erämaamaisemissa on yksi loistava mahdollisuus.

Lue lisää komeettajahdista täältä.

REISJÄRVI

Kukoistava luontokunta: Vesistöjä, retkeilyreittejä, erämaata, kulttuurimaisemaa

Asuminen: Tilaa, turvaa ja maaseudun rauhaa

Palvelut: Peruspalvelut lähietäisyydellä, rakenteilla uusi sote-keskus osana hyvinvointikylää

Elinkeinot: Pienyrityksistä pörssiyhtiöihin, maataloudesta konepajoihin ja terveysteknologiaan

Työ: Työpaikkoja eri toimialoilla, etätyöhön huippunopea valokuitu

Tontit: Vapaa-aikaan ja vakituiseen asumiseen

Reisjärvi-päivät: Heinäkuussa kotiseutuhenkinen koko kansan tapahtuma

Etäisyys: Jyväskylästä, Kuopiosta, Oulusta, Seinäjoelta ja Kajaanista alle 200 km.

www.muutamaalle.fi

www.visitreisjarvi.fi