MainosSoraliike Lehtovaara

Isoisältä lapsenlapsille – tällainen on piikkiöläisen perheyrityksen tarina

Vuonna 1946 alkunsa saanut Soraliike Lehtovaara on yritys, jossa ajetaan kuorma-autolla jo kolmannessa sukupolvessa.

Sukupolvelta toiselle. Kuvassa ovat Jukka Lehtovaaran poika Topias Lehtovaara (vasemmalla) sekä hänen veljensä Jari Lehtovaaran lapset Eveliina Lehtovaara ja Petri Lehtovaara.


30.3. 21:58

Alussa oli kuorma-auto ja sodasta päässyt nuori mies. Kun Austin K4 -mallin kulkupeli käynnistyi Piikkiössä, ratin takana istui aamuaan aloitellut Martti Lehtovaara. Elettiin 1940-lukua, ja maatalouteen nojaavassa Suomessa lähes kaikesta – myös autonrenkaista ja varaosista – oli pulaa.

Jos autosta hajosi etupyörä kesken työpäivän, otettiin käyttöön tee se itse -konstit, ja rengas korvattiin puusta tehdyllä suksella. Oleellista oli, että kuorma liikkui. Milloin kyytiin lapattiin muuttotavaroita, milloin hiekkaa. Tekeminen oli kaiken kattavaa aikana, jolloin maantiet sopivat paremmin hevosille kuin ammattiautoilijoille. Toisin on nykyään.

– Isän aikaan autoilu ei vielä ollut ruusuista, tietää perheyritys Soraliike Lehtovaaraa toisessa polvessa luotsaava toimitusjohtaja Jari Lehtovaara, 62.

Vaikka yrittäjyys on siirtynyt verenperintönä jo kolmannen polven Lehtovaaroille, moni asia on muuttunut isoisän ajoilta. Yhden miehen ja yhden auton aloittama liiketoiminta on kasvanut vuosien saatossa perheyritykseksi, jossa seuraava sukupolvenvaihdos häämöttää jo horisontissa.

Meille voi tulla vaikka yhden ämpärin kanssa.

Kuvaavaa on, että kahdeksasta vakituisesta työntekijästä viidellä on sama sukunimi. Yksi työntekijöistä on toimitusjohtajan tytär, Eveliina, 27, joka työskentelee isänsä ja tämän veljen 1980-luvulta saakka pyörittämässä maa-ainesyrityksessä niin sanottuna joka paikan höylänä. Hän palvelee niin konttorille saapuvia asiakkaita kuin päivittää firman sosiaalisen median kanavia.

Kuva Martti Lehtovaaran ajoilta.

– Olen ollut täällä mukana lapsesta lähtien. Työpaikka on minulle kuin toinen koti, jossa on sukulaisia. Näissä hommissa saan toteuttaa itseäni vapaasti.

Hevosten parissa harrastavan Eveliinan kohdalla itsensä toteuttaminen on johtanut muun muassa siihen, että Soraliike Lehtovaara lanseerasi viime vuonna Lantavaara -palvelun, joka hyödyntää uudelleen hevosenlannat maanparannusaineena multaan. Se on yksi niistä maa-aineksista, joka käy kuluttajille kaupaksi etenkin kevään ja kesän sesonkiaikaan, jolloin monet innostuvat kunnostamaan pihoja ja puutarhoja.

Tutustu lisää Soraliike Lehtovaaran palveluihin

Maa-aineksia jalkapallokentistä kotipihoille

Yritysasiakkaiden lisäksi maa-ainesyritys palvelee kuluttajia, jotka rakastavat laittaa kädet multaan. Olipa asiakas vailla kuorikatetta pensaan juureen, soraa pihatielle, hiekkaa lasten leikkeihin, puutarhamultaa istutuksiin tai ihan vaan yhtä isoa luonnonkiveä, Soraliike Lehtovaaran Piikkiön toimipisteellä palvellaan jokaista kävijää perheyrityksen perinteellä.

Kuvassa ovat veljekset Jukka Lehtovaara (vasemmalla) ja Jari Lehtovaara.

– Meille voi tulla vaikka yhden ämpärin kanssa. Jos ei osaa sanoa, paljonko tarvitsee pihalleen mursketta, laskemme sen asiakkaan kanssa täällä yhdessä. Tänne ei tarvitse tulla valmiin tiedon kanssa, Lehtovaarat kertovat.

Yrittäjähenkinen palveluasenne lienee yksi syy, miksi asiakkaat kerta toisensa jälkeen palaavat takaisin. Etenkin kesäaikaan soraliikkeen pihaan saapuu vielä niitäkin, jotka muistelevat 2000–luvun puolella edesmennyttä Marttia.

Jos ei osaa sanoa, paljonko tarvitsee pihalleen mursketta, laskemme sen asiakkaan kanssa täällä yhdessä.

Isoisän omistamaa Austinia ei enää soraliikkeen pihasta voi bongata, mutta vastaavanlainen auto löytyy yhä perhepiiristä sekä Lehtovaaran logossa, joka tunnistetaan Varsinais-Suomen tieliikenteessä. Vuonna 1946 perustettu yritys on kuljettanut betonisoraa ja mursketta niin jalkapallokentille, betoniasemille kuin tietyömaille.

–Tien päällä moni tunnistaa yrityksemme autot niiden kyljestä, Jari kertoo ja muistuttaa, että suvun omistukseen kuuluu edelleen museoautoja, jotka ovat peruja isoisän ajoilta.

Siinä missä Martin kuorma-autoon mahtui aikoinaan korkeintaan 5000 kilon kuorma, perään voi nykyään lisätä nollan.

Tutustu lisää Soraliike Lehtovaaran palveluihin