MainosPirula

Veljesten hullusta ideasta kasvoi viinitila – nyt suunnitelmissa on uusi aluevaltaus, johon kuka tahansa voi ottaa osaa

Rintalan veljekset Petri ja Tomi ovat saavuttaneet herukkaviineillään mainetta ja kunniaa. Seuraavaksi he aikovat saattaa Ylistaron maailmankartalle..

Pirulan osakeannilla on tarkoitus kustantaa viinitilan kunnostaminen ja uudet laitteistohankinnat.


1.4. 8:00

Seinäjokelaisilla veljeksillä, Petri ja Tomi Rintalalla, on vauhti päällä. Viimeiset viisi vuotta he ovat luotsanneet perustamaansa Pirula-viinitilaa ja niittäneet mainetta käsityönä valmistetuilla herukkapohjaisilla juomillaan.

Kaikki sai alkunsa sattuman kaupasta. Veljesten oli tarkoitus ostaa yhteinen yritys, mutta mitään tarpeeksi kiinnostavaa ei tuntunut olevan kaupan. Eräänä iltana Petri löysi myynti-ilmoituksen viinitilan laitteistosta ja innostui.

– Laitoin veljelle viestin, että ruvetaankin tekemään viinaa. Kaksi päivää myöhemmin oltiin katsomassa laitteistoa ja ostettiin se saman tien. Tuli ajatus, että tämä voisi olla kivaa, Petri kertoo.

Kansainvälinen kiinnostus heräsi

Laitteisto asennettiin vanhaan lampolaan ja veljekset ryhtyivät hommiin. Kummallakaan ei ollut alkoholin valmistuksesta aiempaa kokemusta, mutta aivan tyhjän päältä heidän ei tarvinnut uudelle alalle lähteä, sillä edelliset omistajat opettivat kaiken tarpeellisen.

Näemme tässä paljon potentiaalia ja meiltä on tällaisia palveluita jo kyseltykin.

Ensimmäiseksi veljekset valmistivat kotimaisista herukoista onnistuneesti valko- ja punaviiniä, sittemmin valikoima on kasvanut. Tuotteista on saatu hyvää palautetta aina Aasiaa myöten ja kunniaakin on kertynyt. Viime keväänä Pirulan Rose 5,5 % -spritzeri voitti kultaa Suomen Tilaviini -kilpailun helmeilevät juomat -sarjassa.

– Kun alkoholia tehdään ammattimaisesti, niin siinä on monta steppiä matkan varrella ja tuotteen pitää olla joka kerta samanlaista. Me valmistamme tuotteet marjoista ja luonnon raaka-aineista, emme käytä mitään esansseja. Kiinnostus on ollut älytöntä, toteaa Petri.

Uudet tilat tuovat uusia mahdollisuuksia

Hyvin nopeasti veljekset huomasivat, että tuotantotilat kävivät liian pieniksi. Edessä oli joko liiketoiminnan kasvattaminen ja suurempiin tiloihin muuttaminen, tai toiminnan lopettaminen.

Pirulan Rose 5,5 % -spritzeri on voittanut kultaa Suomen Tilaviini -kilpailun helmeilevät juomat -sarjassa.

Valinta oli lopulta helppo siitäkin huolimatta, että kaksi viime vuotta ovat olleet haasteellisia koronan ja sen lieveilmiöiden takia. Nyt tulevaisuus näyttää toiveikkaalta ja suunnitelmat ovat selkiytyneet.

Viime marraskuussa veljeksiä nimittäin onnisti, kun he allekirjoittivat kauppakirjan ylistarolaisesta, 1700-luvulla rakennetusta vanhasta tilasta, joka on aikaisemmin toiminut tutkimusasemana. Rakennuksia on viisi ja neliöitä 1 300.

– Kun päräytin siihen pihaan ensimmäisen kerran, totesin, että tämähän on aivan sairaan makee. Ympärillä on kulttuurihistoriallinen maisema ja taustalla joki, koski ja myllyt. Sellaista ei saa edes rahalla. Paikka oikein huusi, että tänne pitää saada ihmisiä ja paljon, Petri kertoo.

Osakeannin avulla Pirulan tarina saa jatkoa

Seuraavaksi veljekset aikovat tehdä Pirulasta kansainvälisesti kiinnostavan elämysmatkakohteen ja saattaa samalla Ylistaron maailmankartalle.

Suunnitelmissa on tarjota majoitustoimintaa, järjestää panimokierroksia, tapahtumia ja konsertteja sekä perustaa myymälä, jonka valikoimissa on omia ja paikallisten pientuottajien tuotteita. Tarkoitus on saada tila auki vierailijoille jo tänä kesänä.

Uudelta tilalta on yhdeksän kilometrin matka isokyröläiseen ruistislaamo Kyrö Distilleryyn, jonka kanssa veljekset tekevät yhteistyötä kannustaen toinen toistaan. Tuotekehitystäkin on tarkoitus jatkaa ja valikoimaa laajentaa.

Tähän mennessä veljekset ovat rahoittaneet liiketoiminnan kokonaan itse, mutta tänä keväänä he järjestävät osakeannin, jolla kustannetaan tilan kunnostaminen ja uudet laitteistohankinnat. Näin kuka tahansa voi sijoittamalla olla mukana rakentamassa Pirula-saagan seuraavaa osaa.

– Näemme tässä paljon potentiaalia ja meiltä on tällaisia palveluita jo kyseltykin. Kyllä olisi aika jo saada Ylistaro maailmankartalle, Petri toteaa.

Pirulan osakeanti

Fakta

  • Käsityönä herukkapohjaisia viinejä ja muita juomia valmistava Pirula järjestää osakeannin 9.4.–31.7.2022

  • Osakeanti toimii joukkorahoituksen tapaan, ja se järjestetään osoitteessa pirula.fi/osakeanti

  • Osakeannissa kerättävällä rahoituksella kustannetaan uusien tilojen kunnostaminen matkailukäyttöön sekä laitehankintoja.

  • Minimisijoitussumma on 200 euroa, jolla saa merkittyä itselleen yhden B-osakkeen.

  • Kaikki osakeannin kautta sijoittavat saavat metallisen Pirula-omistajakortin, ja pääsevät mukaan tisleklubiin. Klubilaisille järjestetään muun muassa maksuttomia tapahtumia ja tasting-tilaisuuksia. Osakkaat voivat tulevaisuudessa saada itselleen myös osinkotuottoa.